Pawel90 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Jeszcze na spontaniczności można by na Grudziądz w tym roku wyskoczyć. Ja to mogę jeździć, do Wrocławia z rodzinnego domu to 70 km po "ósemce", do Inowrocławia z Torunia też blisko, Olsztyna nie proponuję, bo to daleko wszyscy mają. ;) Miło będzie mi ogólnie znać kogoś na konkursach, bo do tej pory to taki samotny odludek na wystawach jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 No to jakbyś widział gościa w czarnym T-shirt"cie z moim avatarem - to ja jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 A może ktoś do Poznania zawita w najbliższy weekend z grona "144" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Myślałem nad tym, żeby najpierw na wystawę pojechać, a potem jeszcze na Lecha iść, bo będę w Poznaniu przejazdem w niedzielę, ale będę strasznie obładowany i nie dam niestety rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Wiem jak jest ;) A przy okazji, Zvezda coraz konkretniej pracuje nad IŁ-76 -> http://scalemodels.ru/news/10624-3d-rendery-zvezda-1-144-il-76.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Patrząc na wasze zmagania z 144, aż zachciało mi się popełnić znów jednego :-) Bardzo podziwiam wasze waloryzacje w tej skali. Mam nawet pare maluchów w szafie ale brak mi pomyslu na ich wykonanie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Fajnie, że nasze zmagania działają tak zachęcająco Jak masz dylemat od którego zacząć, to pochal się co masz i zobaczymy na co "naród" zgłosi zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Też tak myślałem że brać modelarska coś pomoże a więc tak w szafie zalegają mi: Sikorsky CH-53G - Revell AH-64D Longbow Apache - Revell Spitfire Mk. IX -Eduard oraz Mig-21 - Eduard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 No - gdybyś wybrał Spitfire, to ja do swojego będę robił owiewki vacu. Mógłbym zrobić jedną czy dwie więcej i Tobie wysłać. Mam w planach zrobić jeszcze kilka żywicznych dodatków, które w razie potrzeby równierz mógłbym dorzucić A poza tym do tego modelu jest świetny zestaw blaszek Bregun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Brengun oprócz blach do Edkowego Spita przygotował też owiewki vacu. Master zaś przygotował toczone lufy. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Też myślałem o tych owiewkach, ale sam zrobię sobie za free i będę miał nieskończoną ilość podejść gdyby np wycinanie nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Blachy mam do niego ale eduarda Marudek nie powiem kusisz ale tak jak pisałem nie mam koncepcji co do budowy a chciałbym by nie był to zwykły maluch z pudła kiedyś popełniłem malucha na konkurs pwm i spodobało mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 A co tu za koncepcja potrzebna Zakładasz warsztat i jedziesz z koksem! Po tym mikrusie widzę, że nie masz się co "cyrtolić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Popieram. Dajesz warsztat i jedziesz. Pewnie nam jeszcze szczęka opadnie od Twej roboty :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Najlepiej załóż warsztat ze wszystkim co tam masz. Trzeba działać z rozmachem! A trochę poważniej. Dla urozmaicenia jakieś śmigło byłoby szczególnie mile widziane, bo z latadeł na razie mamy same samoloty. A przecież fajnie byłoby pokazać możliwości tej skali w różnych tematach. CH-53 wydaje się wdzięcznym obiektem - ze względu na swój rozmiar daje szerokie pole do popisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Popieram! Helikopter, śmigłowiec lub nawet wiropłat byłby mile widziany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 No dawaj kokos85 czekamy na Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 Parę(naście) tematycznych fotek z zeszłoweekendowej imprezy pod tytułem E-Day. Przepraszam za jakość większości z nich - parking Praskiej galerii Butowice gdzie E-Day się odbywa(ł - ponoć kolejna edycja ma być w Brnie) jest wyjątkowo ciemnym miejscem. 144-ki były rozsiane po całej sali pomiędzy konkursem Master, konkursem Hobby, klasą cywilną w tymże i stoiskami SIG-ów. Postarałem się zebrać większość co ciekawszych eksponatów. Zacznę od "cywili" czyli produktów Zvezdy: Następny w kolei jest niezły wypust Rodena - Bristol Britannia: Interesujący model Sowieckiego(?) bezogonowca Chai wykonany od podstaw (ciut się chyba autorowi uszkodził w transporcie, kilka detali było połamanych): Kolejny "cywil" wykonany od podstaw przez poznanego na imprezie i bardzo sympatycznego Jiřiego Brožka (JBr Decals) to Zlin Z-50: W miarę płynne przejście od "cywili" do modeli umundurowanych zapewnia parka Mi-4 wykonanych z zestawu Eastern Express: Teraz parę sztuk z nieco mniejszymi śmigłami. Nieśmiertelny, Edkowy Spit IX w całkiem sympatycznym wykonaniu: Ła-5F KP: Zestaw Beaufighterów (MarkI): Skoro już wspomniałem firmę Mark I – przegląd starszych modeli: i nowość - Arado Ar 96 czyli Avia C-2 - ma być dostępna od listopada br. Wracając do sponsora imprezy - zestaw konstrukcji używanych w lotnictwie Czech (i -osłowacji). Wyrób Gripenopodobny chyba od Revella. Jeszcze raz Edek, ale tym razem przedwojenny: Ta druga, porozbierana Avia konkurowała (II miejsce) w klasie Master z równie nieskromnym Bf 110 wykonanym na podstawie modelu Academy (I miejsce): Modelem, który zajął III miejsce w konkursie Master był ten, bardzo sympatyczny MiG-15: Przechodząc do konkursu Hobby można było pooglądać trochę rur. Jak-23 od MikroMira: Fouga Magister od Miniwinga: Hustler Minicrafta... ... oraz świetny kocur od Trumpka: Na stołach SiGów można było obejrzeć duet produkcji Revella - Tornado i F-18... ...oraz całkiem sympatycznego, Edkowego MiGa-21MF: Całości dopełniały Trumpkowy Schwalbe z wielką lufą... ... i masywny Blackburn Beverley od Mikromira: Na deser gustowna panorama odrzutowej części stołu skali 1/144: Podsumowując, bardzo ciekawa impreza - szkoda tylko, że modele w mikrej skali były tak porozrzucane po różnych stołach. Może uda się to zmienić podczas planowanego zlotu 144-ek, póki co panowie z JBr Decals i Brenguna wyrazili zainteresowanie odwiedzinami takiej imprezy u nas. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2016 Dzięki, Marku, za fotki Patrząc na nie, nie sposób odnieść wrażenia, że mowa o "72" a nie "144" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 Wow! Wielkie dzięki! Te "nieskromnie" obnażone modele szczególnie mnie rajcują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 Piękne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 A nie uważacie, że po washu linie podziału na takich maluchach wyglądają na zbyt mocno podkreślone? Mój wygląda teraz tak: Może po prostu zrobić je delikatnie ciemniejszym szarym? Te modele powyżej właśnie ze względu na te wyraźne linie jakoś tak (moim zdaniem) "słabo" wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2016 A nie uważacie, że po washu linie podziału na takich maluchach wyglądają na zbyt mocno podkreślone? Mój wygląda teraz tak: Może po prostu zrobić je delikatnie ciemniejszym szarym? Te modele powyżej właśnie ze względu na te wyraźne linie jakoś tak (moim zdaniem) "słabo" wyglądają. Zgadza się - w wielu przypadkach czarny w liniach podziału nie powinien występować. Z powyższego powodu, w swoich Avengerach 1/700 na USS Croatan, linie podziałowe wypełniłem washem w kolorze ciemno szarym - na nieco jaśniejszych powierzchniach skrzydeł wyglądają przyzwoicie. Sądzę, że to właściwszy kierunek niż czerń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 No, albo nawet sam pre shading. luckyLUKE wiem że już prawie kończysz, ale może wstaw relację - chętnie bym pooglądał dalsze zmagania, bo sam też zamierzam popełnić ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Dzięki Panowie - zrobiłem ciemnoszarym i chyba jest ok. A warsztat... Niestety nie mam się czym chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi