milczacy Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 A jesteś pewien, że ramki są takie same? Nie miałem żadnego produktu Amodel w ręku, ale z tego, co czytałem tu na forum, jest to bardzo kiepska jakość. Może jednak ta różnica w cenie z tego wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 Na moje oko to jest to samo. A-Model: https://www.mojehobby.pl/products/Beriev-Be-12NH.html Eastern Express: https://www.ebay.com/itm/Beriev-Be-12-Mail-Soviet-Antisubmarine-Aircraft-1-144-Eastern-Express-144108/302360453510?epid=630669788&hash=item4666166186:g:Jm0AAOSw~FJZKyqR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 No to przy Twoim 'skillu' na pewno poradzisz sobie z Amodelem też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 Mam już w zapasach zestaw Amodelu i nie przeraża mnie taka jakość (wcale nie tak daleka np od Classic Airframes), ale nie mogę zrozumieć tej ceny Eastern Expressu... Rozumiem liczyć sobie tyle za model którego jeszcze nikt nie wydał, ale za przepak?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 Mnie też zastanawiają wysokie ceny modeli EE - na szczęście można się powstrzymać i ich nie kupić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Ponieważ w tym dziale chodzi o popularyzację skali 1/144, to postanowiłem podzielić się tu moimi przemyśleniami dotyczących tej skali, ale odnoszącymi się tylko do modeli samolotów nie będących typowymi „pasażerami”. Kilka lat temu zacząłem bacznie przyglądać się modelom lotniczym w 1/144. Skąd wzięło się to moje zainteresowanie? Otóż chciałem sprawdzić, jakie są możliwości wykonania w tej kategorii modelu przełamującego dość powszechne wyobrażenie, że w tej skali nie da się zrobić imponującego swym wyglądem modelu, porównywalnego precyzją choćby do modeli w 1/72. Nie ulega wątpliwości, że podstawowa wada modeli w 1/144 wynika z małych wymiarów ich detali. Stąd ta dość powszechna opinia, że: a- w takich małych modelach nie da się zrobić wielu drobnych detali uatrakcyjniających ich wygląd; b- nawet jeśli się zrobi jakieś detale, to i tak je słabo widać. Sądzę, że jest szansa, iż ową wadę można zmienić na… zaletę. Myślę, że kategoria lotnicza 1/144 może się stać czymś takim, jak klasa C4 w modelarstwie okrętowym. Początkowo klasa ta przez modelarzy robiących duże modele była traktowana wręcz jako „mało ambitna” - do momentu, gdy pojawili się w niej modelarze robiący miniatury w 1/1000 w taki sposób, że szokowały swą niewyobrażalną precyzją. Wydaje mi się, że byłoby ciekawie, gdyby z tymi modelami lotniczymi w 1/144 stało się to samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Moja przygoda z "mikrą" skalą zaczęła się wprawdzie od pasażerów właśnie, lecz z biegiem czasu i po wykonaniu kilku dużych modeli w tej skali, czegoś zaczęło mi brakować. Pojawiła się potrzeba dokonania zmian i modyfikacji, na miarę moich umiejętności, które uatrakcyjnią odbiór modelu. Póki co moje umiejętności ciągle są w fazie 'rozwoju', lecz obserwując to, co inni modelarze potrafią z 1/144 'wycisnąć', mam nadzieję, że naprawdę można liczyć na coraz ciekawsze projekty w tej skali. A widząc, co można zmieścić w takim maleńkim Łosiu - jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Podczas konkursów, na których wystawiano modele lotnicze w 1/144, starałem się nie tylko zobaczyć, jak je robią modelarze w różnych miejscach na świecie, ale przede wszystkim interesowało mnie, jakie są reakcje sędziów i widzów na takie modele. Porównywałem także różnice w zainteresowaniu tymi modelami, gdy były prezentowane w osobnej kategorii wystawienniczej i jako modele wystawiane we wspólnej kategorii razem z modelami w 1/72. W pierwszym przypadku sędziowie na ogół oceniali je tak samo, jak modele z innych grup, czyli mniej lub bardziej rzetelnie. W drugim natomiast bardzo często to widzowie poświęcali takim małym modelom sporo czasu, zaś sędziowie czasami wręcz je olewali, gdy tylko stwierdzili, że to 1/144! Można odnieść wrażenie, że nadal chyba dość często kojarzone są one z „prostymi sklejankami na jeden wieczór”. Nasuwa się wniosek, że w tej przestrzeni pole do popisu dla „indywidualnej twórczości” jest ogromne. Edytowane 29 Marca 2019 przez Andrzej Ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Ja pozwolę sobie ujawnić w tym miejscu całkiem miłą naszemu uchu informację. Twórcy serii First to Fight bardzo poważnie rozważają uruchomienie produkcji modeli lotniczych w skali 1/144, które byłyby uzupełnieniem ich systemu gry "Wrzesień 1939". Wybrali właśnie tę skalę ze względu na niewielkie rozmiary samolotów, które muszą być przede wszystkim poręcznymi pionkami do gry, a skala 1/72 raczej tego nie zapewnia. Znając jakość ich roboty z serii First to Fight raczej nie spodziewałbym się przesadnie dużych uproszczeń. Zatem jest nadzieja, że kiedyś pojawią się nowe wtryskowe Łosie, Czaple, Jedenastki i Karasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Elegancko! Miałem się zabierać za przerabianie metalowego łosia z Amercomu na żywicznego z wnętrzem, ale chyba poczekam na FTFa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Byłoby to fajne uzupełnienie serii Wrzesień'39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Witam Panowie , czy poza tym Yakiem znacie jeszcze jakieś wodnosamoloty małe. Bo temat jeszcze orientuje słabo a potrzebuje pływaki i nie wiem czy ryć w internecie czy samoróbka https://exito.sklep.pl/pl/p/MIKROMIR-144002-1144-Yakovlev-UT-1-Soviet-Aircrafts/18245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Hej, Na pływakach w 1:144 jest Aichi Jake z Academy i cała masa F-toys'ów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Edek wam szykuje na czerwiec Dorę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 W dniu 4.01.2019 o 22:31, net_sailor napisał: UWAGA Zapowiedzi Eduarda w 1/144: Firma Eduard postanowiła wrócić do wydawania zestawów w skali 1/144, ale tym razem nie w podwójnych pakietach Dual Combo, ale jako modele pakowane pojedynczo w foliowe woreczki. Oprócz wznowienia swoich własnych modeli odświeżono linię przez zakup wyprasek od jednego z japońskich producentów (prawdopodobnie firmy Platz) i wydane zostaną w edycji limitowanej. Do sprzedaży trafią od końca I połowy tego roku. Focke-Wulf Fw 190D — Limited Edition — II połowa 2019 Grumman F6F Hellcat — Limited Edition — II połowa 2019 Republic P-47D Thunderbolt — Limited Edition — II połowa 2019 Douglas A-4E/F Skyhawk — Limited Edition — II połowa 2019 Lockheed F-104G Starfighter — Limited Edition — II połowa 2019 Vought F-8E Crusader — Limited Edition — II połowa 2019 Crusadera już od dawna nie można było nabyć w normalnym obiegu. To naprawdę świetna wiadomość! Czekam na eduardowskiego Starfightera do swojej starfajterologicznej kolekcji. Z tego co się orientuję są to wypraski japońskiego Platza a modeli Platza nie mam jeszcze w zbiorach więc będzie to dla mnie kolejna gratka. Czy komuś wiadomo coś na temat tego czy już model się ukazał albo w którym konkretnym miesiącu ma się ukazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Cześć, możecie polecić jakieś figurki współczesnych pilotów do posadzenia w kokpicie? Sporo firm produkuje takich bez licencji, którzy tylko stoją przed samolotem i nie polecą, a ja bym potrzebował takich latających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Lipca 2020 Share Napisano 8 Lipca 2020 Ja kiedyś zwróciłem uwagę na takie: https://www.scalemates.com/kits/heroes-models-hm-r14407-modern-pilots-seated-pose-1--1171443 https://www.scalemates.com/kits/heroes-models-hm-r14408-modern-pilots-seated-pose-2--1171441 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 Hirołsów już widziałem, rzeczywiście figurki bardzo ładne, ale do sprowadzenia od producenta z Włoch - chciałem sprawdzić, czy nie ma nic bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 W dniu 2.11.2018 o 17:08, milczacy napisał: Tak, blaszki to szablon do malowania. Jednak aktualnie projekt jest zawieszony - kalkomanie okazały się bardzo delikatne i podczas układania pomarszczyły się i chwilowo nie mam ochoty zamawiać drugiego kompletu i znowu się z nimi użerać Ponieważ Banzai wydało swoje kalki SP-LSC - dokończę "nieszczęsnego" Benka 787 Zamówienie już w drodze do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi