Knjaz Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 Tak jak wspomniałem. Na zlomie modelarskim zrób sobie dwie połówki jajka do testu blend-a med. Jedna zabezpieczaj, a druga nie. Daj mu czas. Ja się przyznam, że wash robię głównie z emalii, olejnych używam do fadingu, a kiedy później packam tam jakimś emaliowym efektem, to one się nakładają, nie ścieram jednym tego pierwszego. Pytasz o głębię - wash nadaje cieni, uwypukla i zwiększa kontrast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Cześć, czy lakiery bezbarwne połysk też nakładacie aero czy tylko spray? Mam na myśli specyfiki modelarskie a nie samochodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Aero. Lepiej mi pozwala kontrolowac strumien, grubosc i kierunek. Przestalem stosowac spraye z puchy jakis czas temu. Pewnie do duzych, jednolitych powierzchni sie nada. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Ja mam pytanko odnośnie rozcieńczania emalii Humbroll, Model Master, Pactra. Jest jakiś jeden uniwersalny rozcieńczalnik cy raczej szukać dedykowanych. Jako początkujący modelarz zakupiłem ostatnio szpachlówkę Mr.White Putty. Jak dla mnie to porażka strasznie szybko twardnieje, niemal że w 1-2 sekundy po nabraniu na narzędzie już twardnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Pactra to akryl, więc tak czy siak musi być czymś innym rozcieńczana. Malujesz pędzlem czy aerografem? Masz już jakieś farby? Mam tą szpachlę i nie widzę w tym problemu. Szpachla jeszcze długi czas jest plastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Faktycznie pisze Acrylic Enamel i tym drugim członem się zasugerowałem. Maluję pędzlem z czasów kiedy jeszcze się kiedyś bawiłem w malowanie to o czymś takim jak areograf nie słyszałem. Co do szpachli chmmmm może moja jakaś przeterminowana bo strasznie szybko twardnieje. Farb mam kilka sztuk przeważnie Humbrol lecz też są i Pactra oraz Model Master. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Z nazwami to różnie bywa, bo często nazwy podobnego produktu nie pokrywają się z innymi sprzedawcami. Jak farba nie śmierdzi i rozcieńcza się w wodzie to jest to wodorozcieńczalny akryl. Jak humbrol oraz model master masz w wersji olejnej, to będziesz potrzebował np. benzyny do mycia pędzli Myślę, że po prostu nie jesteś przyzwyczajony do takiej szpachli. Jak w tubce ma konsystencję butaprenu to jest ok. Nie wiem co tam szpachlujesz, ale możesz sprawdzić dwuskładnikową szpachlę samochodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Aha i tu szanowny kolega zmusił mnie do czytania drobnego druczku , Humbrol jest w wersji olejnej to znalazłem hehe nawet w języku Polskim, co do Model Master niestety nie znalazłem żadnego info czy śmierdzi hmmmm jak dla kogo dla mnie ma zapach normalnej farby modelarskiej nic mocno drażniącego itd. więc chyba muszę spróbować rozcieńczyć to wodą oczywiście nie wielką ilość w osobnym naczyniu . Jeśli chodzi o szpachlę to jakoś nie przemawiają do mnie 2 składnikowe ( mieszanie , rozrabianie i czasami wychodzi tego zadużo) co szpachluję, a no nie wielkie ubytki w plastikowym ORP Metalowiec to na razie są początki i bardziej się uczę niż szpachluję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Model master ma podane na opakowaniu czy to emalia olejna czy akryl. Ja kupiłem puszkę szpachli za 9zł, więc ciężko mówić tutaj o stratach. Miesza się bardzo szybko i po 15min można szlifować. Tak czy siak obróbki plastiku trzeba się nauczyć. Polecam kupić papiery ścierne na gąbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Jako początkujący modelarz zakupiłem ostatnio szpachlówkę Mr.White Putty. Jak dla mnie to porażka strasznie szybko twardnieje, niemal że w 1-2 sekundy po nabraniu na narzędzie już twardnieje. Dobra szpachlówka, używam zarówno stałej jak i płynnej. Jeśli uważasz, że Twoja jest za gęsta (bo twardnieje tylko z wierzchu), to weź sobie trochę do jakiegoś pojemniczka (np. blistra po lekarstwach) i dodaj kroplę rozcieńczalnika do farb Gunze C i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby operację możesz powtórzyć, tylko nie za dużo bo otrzymasz płynną szpachlówkę. Rozcieńczalników do farb używam dedykowanych. No, ale u mnie tylko olejne Humbrol i właśnie Gunze C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Czytam czytam i czytam i oczka mi zaczynają łzawić więc postanowiłem napisać. Takie skromne pytanko początkującego laika: czym czyścicie pędzelki ale coś takiego nie śmierdzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Ale po czym chcesz je czyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 No tak właśnie dobre pytanie. Miałem nadzieję na jakiś ogólny specyfik do mycia-czyszczenia pędzelków z farb, choć podejrzewam że do róznych farb sa inne specyfiki. Jak na razie używam olejnego Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azureus Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Bass a czy ten Gunze C to jest to https://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-T101-Mr.-Color-Thinner-50-ml/4890 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Bass a czy ten Gunze C to jest to https://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-T101-Mr.-Color-Thinner-50-ml/4890 Bardzo dobry, jeśli masz duży nadmiar pieniędzy. Ja do takiej buteleczki po zużytym Gunze wlewam ok. 50 g rozcieńczalnika nitro i w nim myje pędzelki (praktycznie po wszystkim). Mniej więcej co tydzień wymieniam brudny rozcieńczalnik na czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Do mycia pędzli polecam jednak dedykowany środek. Pędzle nawet przemyte rozpuszczalnikami, gdy dostaną odpowiednie mydło, to jeszcze schodzi z nich farba. Ja używam master brush cleaner and preserver. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Azureus - tak, ten. I uważam, że wcale to nie są jakieś wariackie pieniądze. A do mycia pędzli używam zmywacza do akryli Wamodu. No, ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi