Szymeeeek Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Mam pytanie czy wsponinany na początku postu sidolux można użyć jako lakieru bezbarwnego do modelu samochodu i czy można go po nałożeniu polerować? Sidolux raczej się nie nadaje do cywili (sam to sprawdziłem) totalna kaszana, radze zainwestować w normalną farbkę bezbarwną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Dziękuję za radę. Edytowane 30 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 A tak a propos Cleanlux-a nim się tylko czyści aero czy można rozcieńczać tez farby akrylowe(może olejne też?).Pytam bo on jest taki śliski a dopiero wchodzę tak bardziej w tę modelarską chemię i chciałbym wiedzieć aby nie popełnić jakiegoś błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Poco piszesz 2 posty pod sobą niemożesz edytować czy zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 mam takie pytanko na szybko... który rozpuszczalnik farb np. do humbrola, model master będzie najlepszy do czyszczenia aerografu i czy farby akrylowe np. Pactre wystarczy wycześcić aerograf wodą, czy też coś specjalnego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 ja osobiście do czyszczenia używam tylko cleanlux-a i to mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 cleanlux-a do wszytkich rodzajów farb? i czy dodatkowo po czyszczeniu czymś zabezpieczasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Ja maliję farbami akrylowymi i nie zabezpieczam aero niczym.Po farbach olejnych aero można czyścić benzyną lakową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Witam zakupiłem ostatnio płyn do kalkomani Model Master moje pytanie brzmi. Jak z tym się obchodzić? Całą kalkę trzeba moczyć w tym (tak jak w wodzie), czy dawać pod kalkę ala niby klej (tj między kalką, a modelem) czy już położoną kalkę na modelu tym malować. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Nie jestem pewien ale nakłada się go chyba na i pod kalkomanię.Są też dwa specjalne Micro Set i Micro Solm pod i na kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Płyn ale który? Set czy Sol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Dla pewności daję zdjecie Nie wiedziałem że są różne rodzaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Wiesz co pierwszy raz to widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Z napisów na słoiczku: "Decal Solvent Solution" wynika że ten specyfik pewnie działa jak Sol formy Microscale, więc raczej daje się go na kalkę w celu jej zmiękczenia i lepszego ułożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Z tyłu słoiczka pisze: Apply solvet to a buffed - out or glossed surface. Dip decal in weter 10 sec. ; place on tissue for 1 min.; position decal; reaply solvent. Air dry only. Reapply in necessary after 24hr. residue may be wiped awey with damp tissue Nie jestem aż tak dobry z angielskiego. Z tego co zrozumiałem to na 10 sec do wody kalkę a po jednej minucie jak już będzie ułożone smarować? Czyli to ma być stosowane jak kalka jest na modelu i poprostu smarować kalkę tym? Jeśli tak to może jakieś rady jak to zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Tłumacz tak to wyjasnił: Winietę rozpuszczalnik do sporządzania roztworu kompleksu surfacers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 A te tłumasze są głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Włąsnie coś dziwne to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Z grubsza chodzi o to że dajesz ten płyn pod kalkę, układasz ją i właśnie po minucie jeszcze raz dajesz go na kalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 mam takie pytanko na szybko... który rozpuszczalnik farb np. do humbrola, model master będzie najlepszy do czyszczenia aerografu i czy farby akrylowe np. Pactre wystarczy wycześcić aerograf wodą, czy też coś specjalnego ?? Jeśli chodzi o emalię to farbki Model Mastera i Humbrola rozcieńczam rozcieńczalnikiem Wamodu a czyszczę aerograf White Spiritem Duluxa lub Dragona. Jak mi braknie rozcieńczalnika Wamodu to będę używał White Spirit bo nie widzę różnicy. Akryli nie używam więc się nie wypowiadam. Apply solvet to a buffed - out or glossed surface. Dip decal in weter 10 sec. ; place on tissue for 1 min.; position decal; reaply solvent. Air dry only. Reapply in necessary after 24hr. residue may be wiped awey with damp tissue Jak na mój gust to będzie: Nałóż rozpuszczalnik (czyli to coś, co jest w słoiczku) na wypolerowaną lub błyszczącą powierzchnię. Zanurz naklejkę w wodzie na 10 sekund, połóż na chusteczce na minutę, ułóż na modelu, ponownie nałóż rozpuszczalnik. Suszyć wyłącznie powietrzem (w sensie - nie dmuchać, nie wycierać, zostawić). W razie potrzeby ponownie nałóż rozpuszczalnik po 24 godz. Pozostałości (resztki rozpuszczalnika) mogą być usunięte przy pomocy wilgotnej chusteczki. Z drugiej strony w skrócie w jednym ze sklepów internetowych wyjaśniono to w ten sposób: Do nakładania kalkomanii i "dopasowywania" kalkomanii do faktury oklejanej powierzchni używa się dwóch płynów produkcji firmy Model Master. Pierwszy z nich - Decal Solvent Solution - służy do wytworzenia odpowiedniego napięcia powierzchniowego na oklejanej nawierzchni. Drugi natomiast - Decal Setting Solution - jest używany do zmiękczania zbyt grubej bądź twardej kalkomanii w celu łatwiejszego jej układania się pod wpływem działania pierwszego płynu. Obydwa wymienione preparaty są łatwo rozróżnialne. Ten do zmiękczania kalkomanii zazwyczaj ma zapach octu. Właściwie prosiłbym was o odpowiedź na pytanie kto używa jakiegokolwiek specyfiku do kalkomanii i co mu ona daje - pytam bo do tej pory sklejałem modele z mało istotną kalkomanią albo w ogóle bez niej, teraz mam odpowiedzialne zadanie oklejenia Queen Mary 2 Revella i nie chcę nic schrzanić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Jak na mój gust to będzie: Nałóż rozpuszczalnik (czyli to coś, co jest w słoiczku) na wypolerowaną lub błyszczącą powierzchnię. Zanurz naklejkę w wodzie na 10 sekund, połóż na chusteczce na minutę, ułóż na modelu, ponownie nałóż rozpuszczalnik. Suszyć wyłącznie powietrzem (w sensie - nie dmuchać, nie wycierać, zostawić). W razie potrzeby ponownie nałóż rozpuszczalnik po 24 godz. Pozostałości (resztki rozpuszczalnika) mogą być usunięte przy pomocy wilgotnej chusteczki. Popróbuje najpierw gdzieś na jakimś innym modelu. w weekend będę się z tym bawił więc opowiem o mioch doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 może mi ktoś powiedzieć czy farbę akrylową Vallejo z serii Model Color powinienem rozcieńczać ?? bo farba jest dość gęsta czy taka powinna być? czy może to dlatego że zmarzła trochę? właśnie paczka mi przyszła i jak wyjąłem buteleczkę z paczki to była zimna. więc poczekać aż się ogrzeje czy rozcieńczyć ją? może być rozcieńczalnik Tamiya?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Vallejo to wodą. Wszak farba akrylowa. Teoretycznie najlepiej do żelazka (stacje benzynowe), ale ja używam z kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 arczi: viewtopic.php?t=11852 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 zmywacza(sidolux) i nic. Bo to nie miał być sidolux tylko cleanux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi