Jump to content

Chemia

MrBat
 Share

Recommended Posts

Blu-Tack które zachwala kolega reggy można zastąpić np. zwykłą plasteliną?

Nie bo plastelina jest "oleista" , weż plaseline w ręke to bedziesz miał ręce slizkie , a pozatym farba nie bedzie kryła w miejscu gdzie ją przykleiłeś .

Czy środek Hubrola Maskol się nie spisuje, bo nie wiem co lepiej kupić?

Humbrol jest dobry ale podobno lepszy jest maskol Talensa

Na plasteline moge ci powiedziec wielkie NIE. Raz sam sprobowalem i nakleilem plasteline. Pomalowalem i wszystko ok. Ale jak chcialem ja zdjac to w tych miejscach zostaly tluste plamy (nawet woda z mydlem nie daje rady) oraz w niektorych miejscach nie chciala mi sie odlepic i zostala juz na zawsze. To wszystko przez wysoka temperature. Kazdy wie ze plastelina po rozgrzaniu jest lepsza w modelowaniu. Jak ktos to wie to musi bardzo uwazac bo jak sie tak rozpusci na modelu to juz nie zejdzie. Ja wlasnie tak mialem.

Witam wszystkich

Mam problem z doborem metalizera a mianowicie, z jakiej firmy wybrać żeby w miarę wiarygodnie odwzorował aluminium poszycia samolotu w skali 1/32?? Chyba, że jest coś lepszego niż farba?? A no i żeby to nie była farba akrylowa> Z góry dziękuję.

Pozdrawiam Albert

Witam wszystkich

Mam problem z doborem metalizera a mianowicie, z jakiej firmy wybrać żeby w miarę wiarygodnie odwzorował aluminium poszycia samolotu w skali 1/32?? Chyba, że jest coś lepszego niż farba?? A no i żeby to nie była farba akrylowa> Z góry dziękuję.

Pozdrawiam Albert

Może Gunze?

Hej Krysiu.

Hym, może nie do końca rozumiem o co dokładnie chodzi, ale opowiem jak jest - może się trochę wyklaruje.

Jeżeli masz model z wytrasowanymi liniami, czy to wyrytymi samodzielnie czy firmowo na wypraskach, i napylisz z aerka na niego Surfacera 1200 albo 1000 warstwą o grubości jaka jest wystarczająca jako podkład, to linie nie ulegną zatarciu. Nanoszenie surfacera 1000 i 1200 jako podkład pędzlem mija się z celem. 500 pędzlem tylko jako płynna szpachlówka do drobnych rys.

Może niejasno się wyraziłem ale nigdy nie używałem takiego specyfiku. Widzę, że jest chwalony i chciałbym spróbować. Chodziło mi właśnie o naniesienie na model z wklęsłymi liniami podziału. Nie wiedziałem czy surfacer jest na tyle delikatny żeby ich za bardzo nie wyrównał. Teraz zostałem olśniony i nie pozostaje mi nic innego jak dokonać stosownych zakupów i przystąpić do pracy - mossi czeka Wielkie dzięki

Pamiętaj, że najlepiej rozcieńczać firmowym rozcieńczalnikiem, Mr. Color Leveling Thinner.

A nie da rady go ściągnąć po zaschnięciu jak z modelu?

Nawet jak nie, to będziesz miał nauczkę, żeby zakładac "robocze" wdzianko jak coś robisz Lepiej chyba przeznaczyć jedna parę ciuchów na kilka lat niż cztery na rok.

Czy benzyna lakowa to to samo co rozpuszczalnik lakowy?

Bo powiedziałem gościowi w sklepie, żeby dał mi benzynę lakową a on dał mi rozpuszczalnik lakowy. Czy to jest to samo?

Z góry dzięki

Ta benzyna lakowa z sklepów budowlanych a benzyna lakowa zakupiona w sklepach dla plastyków to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy krzesłem elektrycznym a krzesłem.

Nie korzystaj broń Boże ani z rozpuszczalnika ani z benzyny lakowej ze sklepu buowlanego.

Bo powiedziałem gościowi w sklepie, żeby dał mi benzynę lakową a on dał mi rozpuszczalnik lakowy. Czy to jest to samo?

Z góry dzięki

Napisz do czego chcesz jej użyć?

Mam zamiar użyć jej do rozcieńczania Humbroli.

Tam wcześniej jest napisane, że należy rozcieńczać benzyną lakową lu rozcieńczalnikiem Wamodu.

Jeżeli już rozcieńczam, to mam sobie odlac troche farby i ja rozcieńczyć czy odrazu całą farbę?

Ja używam lakowej z budowlanego do humbroli i aero maluje sie super, podobnie do malowania pędzlem. A pozatym jak dla mnie to praktycznie jej nie czuć. Zależy jaki kto ma "nosek"

Jutro zamierzam tez przetestować White Spirit z budowlanego bo cena 8,5zł za pół litra jest obiecująca i zachęcająca:).