tombie01 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 ja jestem zwolennikiem kładzenia flocku na podkład np z emali Humbrola - fajny patent - uwazam że lepszy niż vikol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 6 godzin temu, Bengal napisał: Zabezpieczyć farbę, wash? Nie ma takiej potrzeby. Jeszcze możesz zaszkodzić, bo albo będzie ci się świecić, albo rozjaśnisz matowym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 A ja zawsze kleje na lakier bezbarwny i odpada ew problem jakiś przebić koloru na krawędzi czy coś, a Vikol było mi ciężko rozprowadzić równomiernie. Bezbarwny pod flock nakładam aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Potwierdzam metodę Jakuba - bezbarwny najlepszy. Jak jesteś dobry w docinaniu to możesz sobie zrobić szablony z taśmy maskującej ( malarskiej ) i na nią wysypać flock. Minus jest raki, ze tył taśmy musisz pomalować - brzegi również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Flocka zrobiłem hmm wyszło chyba nie najgorzej i tak nie będzie widać natomiast zjebalem kastę i muszę zmywać i malować od nowa chyba Heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) No dobra zacznę od dobry rzeczy, środek nie wygląda najgorzej, tragicznie nie jest ale tez idealnie nie jest, może temat aut nie jest dla mnie ale postaram się dokończyć californię. Dobra, buda tu jest ciekawiej, więc w sobotę położyłem 2 warstwy błyszczącego gx-100 i on sobie tak sechł do wczoraj, może za szybko się dobrałem do budy ale po kolei : tutaj popełniłem chyba 1 błąd, wziąłem papier 2,5/3k/4k i tylko wodę następnie próbowałem ratować/kombinować z pastami polerskimi tamiyi i 4k/6k papierem - ze słabym efektem : no i finalnie poszło do pudła Edytowane 3 Marca 2020 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2020 Osobiście uważam, że malowanie samochodu na czarno w połysku, to zły pomysł. Na zdjęciach wygląda to na jedną wielką czarną plamę. Chyba że masz jakiś sposób, by każda plaszczyzmna na modelu się odróżniała od siebie. Już łatwiej by było z czarnym matem. Popatrz na swoją deskę rozdzielcza, jak się świeci. Wszystko jest pozlewane, jedna wielka plama. Przydało bu się zrobić wash. Z nadwoziem będzie to samo. Jestem ciekaw jak tobie to wyjdzie, trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Całe wnętrze ci się świeci? Kładłeś bezbarwny błyszczący jeszcze na wnętrze? Ogólnie ten czarny kolor to był wywalił, bo kasta wygląda ciulowo. Coto za farba? Wygląda gorzej niż spraje za 9zł/400ml. Zmieniłbym ją. Na ten przykład ja używałem Humbrola czarnego w spraju, na to bezbarwny. Wyszedł o niebo lepiej. Co do bezbarwnego na nadwoziu to wydaje mi sie, ze miales położony go zdecydowanie za cienko. Jego musi być dużo, żeby się nie przetrzeć do bazy, podkładu czy plastiku. Na tym kanale gość fajnie pokazuje, jak nakłada bezbarwny na swoje modele: Edytowane 4 Marca 2020 przez Rabbit666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Marca 2020 Autor Share Napisano 4 Marca 2020 23 godziny temu, jawkers napisał: Osobiście uważam, że malowanie samochodu na czarno w połysku, to zły pomysł. Na zdjęciach wygląda to na jedną wielką czarną plamę. Chyba że masz jakiś sposób, by każda plaszczyzmna na modelu się odróżniała od siebie. Już łatwiej by było z czarnym matem. Popatrz na swoją deskę rozdzielcza, jak się świeci. Wszystko jest pozlewane, jedna wielka plama. Przydało bu się zrobić wash. Z nadwoziem będzie to samo. Jestem ciekaw jak tobie to wyjdzie, trzymam kciuki. Na końcu miałbyć czarny mat wyszło jak zawsze, szukam innego koloru 10 godzin temu, Rabbit666 napisał: Całe wnętrze ci się świeci? Kładłeś bezbarwny błyszczący jeszcze na wnętrze? Ogólnie ten czarny kolor to był wywalił, bo kasta wygląda ciulowo. Coto za farba? Wygląda gorzej niż spraje za 9zł/400ml. Zmieniłbym ją. Na ten przykład ja używałem Humbrola czarnego w spraju, na to bezbarwny. Wyszedł o niebo lepiej. Co do bezbarwnego na nadwoziu to wydaje mi sie, ze miales położony go zdecydowanie za cienko. Jego musi być dużo, żeby się nie przetrzeć do bazy, podkładu czy plastiku. Na tym kanale gość fajnie pokazuje, jak nakłada bezbarwny na swoje modele: Kładłem jedną warstwę błyszczącego pod wash do środka - psiknę matem na koniec by się nie świeciło jak psu... kolor to tamiya lp-1, na razie przeglądam sobie zdjęcia by wybrać coś innego. Znam ten kanał, następnym razem dam grubszą warstwę lakieru dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 Czyścimy złoma dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 W sumie teraz położyć kalki różnych producentów części motoryzacyjnych, obniżyć zawieszenie, dać dobrą felgę i masz nowoczesny tuning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 6 minut temu, Messer napisał: W sumie teraz położyć kalki różnych producentów części motoryzacyjnych, obniżyć zawieszenie, dać dobrą felgę i masz nowoczesny tuning teraz mi to wygląda, a niemiec płakał jak sprzedawał, panie 0 szpachli to nówka sztuka, babcia jeździła do kościoła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) A może właśnie wersja "Wrak Race" - takiej jeszcze nie widziałem - to byłby wyzwanie? Edytowane 13 Marca 2020 przez kryspacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 Bangalu... Weź Ty chłopie wywal ten GX-100 i najlepiej o nim zapomnij... Zanim się go nauczysz to z 5 modeli zniszczysz, a i tak wynik będzie niepewny... Kup jakiś normalny lakier do samochodów od ZP przykładowo i się męczyć przestaniesz Ło proszę: A California powinna być czerwona... Ło proszę: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 24 minuty temu, Dorotka napisał: Bangalu... Weź Ty chłopie wywal ten GX-100 i najlepiej o nim zapomnij... Zanim się go nauczysz to z 5 modeli zniszczysz, a i tak wynik będzie niepewny... Kup jakiś normalny lakier do samochodów od ZP przykładowo i się męczyć przestaniesz Ło proszę: O Panie, dobry Jacku chyba szkoda mi troszkę pieniążków 190 zł :O 25 minut temu, Dorotka napisał: A California powinna być czerwona... Ło proszę: Bedzie żółta ( ma być ... a wyjdzie jak wyjdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 Wcale nie potrzeba 190 zł... Wystarczy 50 zł np. na to: https://www.plastmodel.pl/p/672/41206/zero-paints-zp-3002-clearcoat-lacquer-100ml-pre-thinned-ready-for-airbrushing-clearcoat-lacquer-lakiery-bezbarwne-zero-paints-farby-i-chemia-modelarska.html. Dasz 4 zwykłe warstwy co 5 min, przelecisz papierem 4 tys. plus pasty i masz efekt jak poniżej. Mnie malowanie (podkład, baza, lakier) zajęło w tym przypadku niecałą godzinę. Pomijam fakt, że lakieru wystarczy na 5 kolejnych modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 czyli sam lakier bez thinnera i utwardzacza ? 6 minut temu, Dorotka napisał: ładna pomarańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 2 godziny temu, Bengal napisał: czyli sam lakier bez thinnera i utwardzacza ? Tak, to lakier jednoskładnikowy. 3 - 4 normalne warstwy, co 5 minut (to ważne) i nie na akryl. Podkład może być Surfacer 1500 dobrze wyschnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Dorotka, lakier bardzo ładny, nawet powiedziałbym idealny. Ale co te modele takie niekompletne ? Zaczynasz model wykończeniem karoserii a potem robisz kolejny również kończąc na karoserii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, nn31 napisał: Dorotka, lakier bardzo ładny, nawet powiedziałbym idealny. Ale co te modele takie niekompletne ? Zaczynasz model wykończeniem karoserii a potem robisz kolejny również kończąc na karoserii ? He, he... To, że czegoś nie ma w Internecie nie oznacza, iż nie istnieje P.S. Sorry Bengal za zaśmiecanie wątku. Edytowane 15 Marca 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Wygląda jak prawie skończony. Składaj w całość i dawaj galerię. Jest na co popatrzeć, perfekcyjna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2023 Dobry wracam do tematu słonecznej californi a co z tego dalej wyjdzie to zobaczymy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Cześć, by cytrynka nie była żółtą plamą dostała czarny dach doszły pierwsze próby polerowania lakieru, bawię się dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Cześć, zmyłem pomalowałem od nowa, poleruję dalej dobrze, że mam jeszcze tylko jeden model samochodu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Grudnia 2023 Share Napisano 21 Grudnia 2023 fajny pomysł z tym czarnym dachem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi