Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Świetny, świetny, świetny...

Pospiesz się z ukraińskim humvee, bo ja sie za niego zabiorę

Bierz się, fajnych tematów starczy dla całej Waszej hummerowej grupy, a i dla mnie coś zostanie.

Na pewno będę kibicował, a i może uda mi się Was wesprzeć zdjęciem czy informacją.

Napisano

W wolnej chwili pomalowałem opancerzenie UAZa. Trochę mi to zajęło z powodu konieczności maskowania i robienia ostrych przejść między kolorami. Powoli walczę z resztą detali...

P1080963_zpsr70xnlg9.jpg

P1080967_zpszswkqcsy.jpg

Pozdrowienia!

• 2 weeks later...
Napisano

Dotarłem do etapu mozolnego maziania detali. Jak pomyślę ile tu jeszcze pracy...

W każdym razie - mamy opony:

P1350726_zpsecy6nobz.jpg

Kabinę:

P1350738_zpsroq8uetq.jpg

DszK:

P1350739_zpsffd5vmog.jpg

Komorę silnika:

P1350731_zpsrxfa8iez.jpg

I sam silnik. Tu na razie tylko część detali wymalowania. Baza to Aluminium Tamki i na to czerń/dark iron z Tamki wycierane na lakier do włosów. Także póki co, nie ma tu ani grama jakichkolwiek siuwaksów.

P1350733_zps3ggzoeel.jpg

P1350735_zpsfhxkqugc.jpg

Pozdrowienia!

Napisano

Silnik i rama na tą chwilę gotowe - jak skończę z nadwoziem, to oczywiście jeszcze będzie wspólnie kurzone wszystko. Razem z kołami złożone na sucho, póki co.

P1350748_zpsgbud1gfd.jpg

P1350752_zpskrw0foku.jpg

P1350751_zpsrsc0bzpb.jpg

• Super Moderator
Napisano
Pasek owszem, ale bagnet... ?

No ja dorabiałem bagnet

Elegancka rama, a mechanizmy różnicowe możesz chyba bardziej zaoleić.

Napisano

Jesteś w stanie podrzucić mi jakieś zdjęcie, gdzie dobrze widać jego umiejscowienie? Zajrzałem w Twoją relację, ale albo jestem za mało ogarnięty, albo po prostu umknął mi w plątaninie kabli przy silniku..

Oleju jeszcze trochę się pojawi, ale po kurzeniu, żeby było na świeżo i mokro.

• Super Moderator
Napisano
Jesteś w stanie podrzucić mi jakieś zdjęcie, gdzie dobrze widać jego umiejscowienie? Zajrzałem w Twoją relację, ale albo jestem za mało ogarnięty, albo po prostu umknął mi w plątaninie kabli przy silniku..

W moim modelu jest widoczny, za przewodami wysokiego napięcia a przed aparatem zapłonowym. W bloku silnika jest nawet na niego miejsce, tylko trzeba wywiercić otwór.

5%202_zpsorpgdvwm.jpg

5%203_zpswscjn2tg.jpg

Bagnet jest przed aparatem zapłonowym.

20150515_170324_zpsng5y6dzq.jpg

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Czyli nie wzorujesz się na żadnym ze zdjęć, które wrzuciłeś w pierwszym poście?

EDIT:

Zapomniałem napisać o rdzy. Jest po prostu piękna, jeśli można tak o rdzy napisać

Napisano
Witam.

Czyli nie wzorujesz się na żadnym ze zdjęć, które wrzuciłeś w pierwszym poście?

Co masz na myśli? Wzoruję się cały czas, raz lepiej, raz gorzej - jeśli chodzi Ci o rdzę, to ona będzie od "wewnątrz" płyt pancernych - na jednym ze zdjęć widać, że od środka płyty malowane nie są.

EDIT:

Zapomniałem napisać o rdzy. Jest po prostu piękna, jeśli można tak o rdzy napisać

Dzięki!

• Super Moderator
Napisano
jeśli chodzi Ci o rdzę, to ona będzie od "wewnątrz" płyt pancernych - na jednym ze zdjęć widać, że od środka płyty malowane nie są.

A no chyba że tak

Napisano
Noo Panie, rdza Ci siadła- świetny efekt.

Robiłeś jakimś dedykowanym zestawem?

Dzięki! Nie, żadnych gotowych zestawów nie użyłem. Opiszę może w skrócie, dla potomnych.

1. Czarny podkład.

2. Ciemnobrązowa mieszanka fab.

3. Zabezpieczenie z sido i na to lakier do włosów.

4. Pomarańczowa/rdzawa mieszanka w różnych mieszankach(np. dodawałem kropelkę żółtego/czerwonego)

5. Zdzieranie i zabezpieczenie sido.

6. Robienie przebarwień różnymi odcieniami rdzawych kolorków - przy pomocy "tapowania" gąbką

7. Zacieki(możliwe naj jaskrawo-rdzawą mieszanką rozcieńczonych akryli (Tamka mieszana z wodą)

8. Lekki filtr i zacieki/fading z farb olejnych

9. Lakier matowy

10. Pigmenty - "chlapane" z pędzla - od kolorów rdzawych po odcienie brudu i kurzu. Zabezpieczenie fixerem.

Rozpisane w punktach może wydaje się skomplikowane i niewarte zachodu, w rzeczywistości wcale nie ma z tym jakoś b. dużo pracy. Mi efekt się podoba, a rdzę na takich dużych powierzchniach robiłem pierwszy raz. Pozostaje dopracować technikę.

Napisano

Cześć,

Lecimy dalej - UAZ nabrał już kształtów. Poskładałem wszystko co z grubsza do kupy. Powolutku będę zagracał wnętrze(jakieś pomysły na bambetle?) i brudził model z zewnątrz.

P1350775_zpsefuhzayr.jpg

P1350780_zpslu75qsav.jpg

P1350777_zpsauphpmkf.jpg

P1350781_zpsew4nslov.jpg

Pozdrowienia!

Napisano
Bardzo fajnie wygląda. Choć te klucze, mi nie za bardzo pasują. Rzuć obok kanistra jakąś szmatę.

Zrobi się.

Klucze są dość płaskie, bo nie skleiłem ich z dwóch połówek jak pan Bóg nakazuje (oszczędność i cebula 100%, wiem).

Wyciągnę je jeszcze washem.