KRL Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Nowy warsztat kieruję zdecydowanie do początkujących adeptów modelarstwa. Otrzymałem kilka maili z powtarzającym sie pytaniem czy można zacząć od razu od modelu w skali 1:32? Moim skromnym zdaniem modelarstwo można rozpocząć w dowolnym momencie życia z dowolną skalą jednak by nabrać wprawy i nie inwestować na początek zbyt dużych kwot warto poszukać starszych tańszych modeli i na tych modelach zgłębiać modelarskie rzemiosło. Najlepszym przykładem jest moja osoba rozpocząłem włąsnie od skali 1:32 wciaż się uczę i pogłębiam swoją wiedzę w temacie modelarstwa mając nadzieję że NIGDY nie zgłębie wiedzy o sztuce modelarstwa a co za tym idzie będę mógł sie jeszcze długo uczyć i cieszyć nowymi technikami, odkryciami oczywistych technik i kolejnymi modelami na półce. Nim napiszę wam co wybrałem pozwolę sobie wymienić kilka modeli które w tej skali świetnie nadaja sie jako modele szkoleniowe są nie drogie, dość proste w budowie dając na końcu sporo frajdy z posiadania modelu samolotu w skali 1:32 Oczywiscie mój warsztat to modele samolotów współczesnych więc o takich będzie mowa poniżej. Hawker Hunter od Revell'a tem model można kupić za 70zł model po złożeniu jest naprawdę ładny to kwestia nie tylko jakości modelu która jest naprawdę dobra (oczywiście pomijając oddanie szczegułów ale w końcu to model w cenie modeli 1:72) ale także pięknej klasycznej sylwetko samego samolotu. MiG-29UB także od Revella model nie co bardziej skomplikowany można go wyszukać za 120-160zł całkiem dobrze spasowany choć wklejenie skrzydeł i stateczników będzie wymagało nie co gimnastyki. F-4 Phantom II Revell model do kupienie w kwocie 150zł w mojej opinii w tej klasie to najlepszy model tej firmy współczesnego samolotu bojowego - części pasują ładnie a sam model na końcu sprawi wielką frajdę. F-5E Hasegawa model dość dobrze spasowany do kupienia w kwocie poniżej 90zł (wypukłe linie podziału) F-18A Hasegawa model można wyszukać na aukcjach w kwocie 100-150zł (wypukłe linie podziału) tem konkretny model wybrałem tym razem do prezentacji warsztatowej. Znajdziecie jeszcze sporo innych modeli które są nie drogie a pozwolą na naukę z całkiem fajnym efektem końcowym - taką mam nadzieję. Teraz trochę o samym modelu F-18A Hasy, model jest BARDZO stary pewnie starszy niż nie jeden adept modlearstwa który tu zajrzy. Model nie posiada wklęsłych linii podziału są one wypukłe!!! W pierwszym momencie zamierzałem przeznaczyć tem model włąsnie do nauki sztuki odtwrzania linii podziału i nitów - kupiłem tem model za 80zł więc uznałem że nie będzie wielkiej straty jak go zniszczę. Jdnak udało mi sie kupić dwa modele F-5E za kwotę 110zł za dwa modele i te model przeznaczyłem na naukę a F-18 leząło bez planu w szafie. Któregoś pięknego dnia w poszukiwaniu na jednej ze stron kalek do F-8 zobaczyłem kalki do F-18 Blue Angel i stwierdziłem że F-18 świetnie nadaje się do tej roli. Nie będę rył w nim linii podziału szkoda tej pracy i tak nie będzie z tego modelu F-18 przypominającego jakością modele Academy czy Trumpka. Model jest prosty i chcę by taki pozostał skupię się na szczegółach przy lakierowaniu oddanie samolotu pokazowego nie należy do łatwych ze względu na kolory nei ma tu na czym poszaleć, nie ma też sensu jakieś mocne cieniowanie. Najważniejszą częścią jest tu odpowiednio położony lakier bezbarwny w POŁYSKU. Jak widać po różnych modelach nie tylko na naszym forum położenie lakieru w połysku sprawia nawet bardzo zaawansowanym modelarzom wiele problemu ( zobaczymy czy i ja nie polegnę na tym etapie). Czas na prezentację Model wraz z kalkami Blue Angel prezentuje się tak: W rodku mamy dosłownie 4 ramki + mała ramka z oszkleniem. Same odlewy wyglądają powiedzmy średnio jest sporo pracy przy usuwaniu nadlewek ale w końcu jak sie uczyć to trzeba mieć na czym. Jak widać linie podziału są z poprzedniej epoki modelarskiej ale nie ma to jak OLD SCHOOL, natomiast szew na oszkleniu to prawdiwy mutante jest wielki, szeroki i już widzę że będzie trudny do usunięcia. W wielki skrócie tak to wygląda, model będę budował z przerwami na inne model ponieważ w moim wypadku jest to modele na max pięć dni pracy więc warsztat przeleciałby zbyt szybko a co za tym idzie pewnie nie zobaczyłoby go zbyt wielu zainteresowanych. Za tem będę wkleiał fotki i uzupełniał wpisy raz na tydzień. Warsztat jest otwarty zachęcam więc do pytań oraz zachęcam kolegów do podpowiadania i pokazywania także innych sposobów, metod i technik modelarskich. Jeszcze jedno wyjasnienie zamierzam skupić się na podstawach czyli podstawowych technikach i narzędziach. Na koniec tego warsztatu spodziewam się takiego podsumowania z tym że stojącego na ziemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Dzięki za warsztat. Będę śledził. Czy jak dojdziesz do etapu walki ze szwem na oszkleniu możesz pokazać to szczegółowo łącznie z fotkami materiałów użytych itp? Jest to dla mnie czarna magia jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Jest to warsztat w którym chciałbym pokazać i opowiedzieć o tym co dla was jest trudne lub po prostu ciekawe więc czekam na wasze pytania i jeżeli tylko bedę znał odpowiedz chętnie podzielę się z wami. W kwestii oszklenia pokażę dokładnie poczawszy od materiałów krok po kroku jak usunąć szew z owiewki tak by nie pozostały po nim ślad ale także jak to zrobić by nie było widać szladów po szlifowaniu i polerowaniu oszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 O to, to właśnie jest to o co mi chodzi. Przy okazji napisze jeszcze ze malowanie dysz wylotowej to też ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2016 Czołem Lubię Twoje warsztaty, łatwo szybko i przyjemnie, tematyka co prawda nie moja bo współczesne ale i tak frajda z oglądania jest i o to chodzi, btw blue angel ma w sobie coś... a z oszkleniem czekam na tutorial czeka mnie: Ju 88, He 111, Bf 110 i Arado 196 w jedynej słusznej skali, nie jest tam tak źle z oszkleniem no ale popatrzeć zawsze warto :P ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Będziesz używał powszechnie dostępnych lakierów do uzyskania połysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Będziesz używał powszechnie dostępnych lakierów do uzyskania połysku? Myślę że pytasz o to czy będę używał lakierów modelarskich? Będę używał materiałów powszechnie dostepnych, lakierów 2K ale nie modelarskich - oczekuję bardzo wysokiego połysku i doskonałej rozlewności produktu + wysokiej twardości powierzchniowej a tego niestety nie zapewnia żaden znany mi lakier dostępny w sklepach modelarskich. Zresztą to ogólna wada lakierów 1K wysychających w temp. otoczenia. Materiały 1K - to materiały jedno komponentowe nie posiadajace utwardzacza schnące na powietrzu (proces fizyczny) Materiały 2K - to materiały dwu komponentowe posiadające utwardzacz (proces chemiczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 A dokładnie jakie to będą lakiery 2K? Mam do pomalowania na super glanc skrzydła w Precious Metal P-51D i może lakiery których użyjesz dadzą efekt o który mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Osobiście używam Autoclear 2.0 Sikkens Osobiście używam tego zestawu z rozcieńczalnikiem Fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Osobiście używam Autoclear 2.0 Sikkens Osobiście używam tego zestawu z rozcieńczalnikiem Fast. Jakie proporcje lakier+utwardzacz+rozcieńczalnik dajesz do aerografu? Czy istnieją też lakiery bezbarwne 2k w wersji matowej? W Super Modelu nr4/2014 jest artykuł w którym pokazano malowanie B-24 w 1:48 z wypukłymi liniami. Modelarz zastosował interesującą technikę polegającą na pomalowaniu wypukłych linii podziału, luków, wzierników itp. na ciemniejszy kolor zewnętrznych warstw kamuflażu. Po nałożeniu zewnętrznych warstw przecierał delikatnie powierzchnię modelu papierem ściernym tak by odsłonić tylko zewnętrzną warstwę farby. Przyznam że efekt jest taki jakby miało się do czynienia z liniami wgłębnymi. W przypadku wyprasek wykonanych z ciemnego tworzywa byłoby jeszcze prościej. Moim zdaniem to fajny pomysł dla posiadaczy starych zestawów którym na myśl o ryciu linii odechciewa się wszystkiego. . Skoro robisz Błękitnego Anioła to może zrobisz wyjątek i schowasz mu kółka do szafy? Wnęki zestawowe z tego co widzę są przestronne i ubogie w detal. Z goleniami pewnie nie jest lepiej. W tej skali nie wypada zostawiać takiej golizny A tak co najwyżej będziesz musiał pokombinować z dopasowaniem pokryw. Niektórzy mogą to nazwać pójściem na łatwiznę, ale czyż nie jest kuszące posiadanie jedynego w kolekcji modelu o tak pięknej sylwetce ze schowanym podwoziem i w TYM malowaniu . Ale dosyć wtrącania trzech groszy w Twój warsztat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Proporcja : 3:3:1,3-1,5 Pamiętaj tylko że przy zastosowaniu rozcieńczalnika Fast czas żelowanie mieszanki to ok 20-30 min więc trzeba pamiętać by materiał nie z żelował Ci w aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Po raz kolejny zasiadam i podpatruję, z tymi lakierami to dla mnie szkoła wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Ja właśnie parę dni temu stanąłem przed wielkim modelarskim dylematem. Czy kupic 400ml color thinnera, czy za ułamek ceny kupić rozcieńczalnik samochodowy plus coś jeszcze. Wyszło tak, że za 60zł kupiłem. Pól litra dupont DX34 do rozcieńczania baz czyli zwykłych lakierów 1k. Pół litra rozcieńczalnika Troton master fast do akrylu 2k. 130ml lakieru 2K Dupont 3800S 130ml lakieru 2K ZENITH HS Z09 150ml lakieru 2K MASTER TROTON HS 200ml zmywacza sylikonowego Duponta. puszkę szpachli 2K fine. Miałem problem z wyborek lakieru 2K, no ale skoro kosztują poniżej 10zł, to wziąłem 3 różne. Nie są to lakiery szybko schnące w temperaturze pokojowej, ale co to za problem wsadzić model do piekarnika na 30min do 60stopni? Każdy lakier ma podany w nocie technicznej ile schnie, w przypadku 60stopni jest to poniżej godziny do pełnego utwardzenia powłoki. Według noty nie wymagają rozcieńczania, ale skoro 500ml rozcieńczalnika kosztuje 10zł to czemu nie wziąć. Tak więc nie ma jako takiego problemu z dostępnością, a tym bardziej ceną. Posiadam aero z 0,5mm przystosowany do lakierów o sporej lepkości, ale sprawdzę też dla potomnych jak się maluje na zwykłym z dyszą 0,3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Pamiętaj tylko że PS Polystyren jest tworzywem termoplastycznym i podgrzewanie go do temp. 60 stopni przez dłuższy czas (30min) może pozostawić nie odwracalne odkształcenia i uszkodzenia. Szczególnie wrażliwe będą miejsca spoin klej może puscić podobnie szpachla modelarska 1K chyba że używasz szpachli 2K. Można oczywiście suszyć model sam to robie staram sie jednak nie działać na niego temp. pow 40 stopni. W kwestii lakierów 2K są oczywiście takie które wysychają w temp. 20 stopni w 20-30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 (edytowane) No to dobrze wiedzieć. W takim wypadku zacznę od 40stopni. Lakiery szybkoschnące widziałem, ale trzeba już kupić 1,5L. Brałem po prostu to co można kupić w małych ilościach. Dodatkowo każdy producent straszy krótką przydatnością utwardzacza, do roku od wyprodukowania. Edytowane 2 Października 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Rury to nie moja bajka, ale na warsztat popatrzę z ciekawością. Znalazłem tez kiedyś coś takiego w necie, a propo tematu: http://www.naritafamily.com/Scalemodel/airplanes/photo_frame.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Fajnie bedzie zobaczyć kolejna lekcje modelarstwa i podpatrzyć technikę wykonania modelu , zwłaszcza w tak dużej skali. Ja osobiscie skusiłbym sie na rycie linii. Wiem że to parę dni więcej ale efekt przy tak wielkim modelu ciekawszy. Tak czy inaczej będe podpatrywał ten wątek. Patrykvel ale co to za problem wsadzić model do piekarnika na 30min do 60stopni? i w tym momencie zakończyłbym swoje hobby przy pomocy żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Przy tym konkretnym lakierowaniu nie ma sensu robić linii podziału a i sam model jest na tyle prosty że nawet szkoda czasu na taką pracę. Kolor niebieski powoduje że linie będą mało widoczne i mam wrażenie że łądny cienki Pre Shading będzie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Wracając do tematu lakierowania. Jak lakiery 2K zachowują się w kontakcie z modelarskimi farbami wodorozpuszczalnymi np Vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Wracając do tematu lakierowania.Jak lakiery 2K zachowują się w kontakcie z modelarskimi farbami wodorozpuszczalnymi np Vallejo? Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to na fakt czy dany lakier bezbarwny może być aplikowany na połoki wodorozcieńczalne jeżeli tak to zachowuje się bez problemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Lakier Sikkensa którego używasz nie potrzebuje wygrzewania? Zapomniałem spytać w poprzednim poście czym czyścisz aerograf po malowaniu tym lakierem? Rozumiem że olejnym Model Masterom też nie zaszkodzi? Sorki za upierdliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Nie trzeba go wygrzewać i można nakładać na MM czy farby olejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Ale on występuje chyba tylko w wersji 5 litrowej, więc na dzień dobry masz 7,5litra. Dodatkowo koszt to powyżej tysiąca złotych, więc jak nie maluje dodatkowo samochodu to kiepski biznes. Lepiej gdzieś u dobrego lakiernika poszukać. Marcin K. Z tych lakierów które ja kupiłem, jedynie Dupont potrzebuje wygrzewania. Troton oraz Zenith utwardzają się w temperaturze 20stopni, ale wyższa temperatura zauważalnie skraca ten okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Szczerze mówiąc nie wiem jak jest pakowany ba nawet nie wiem ile kosztuje. Jestem natomiast pewny że w mieszalnia Sikkens pewnie odleją Ci. Myślę że z zakupem 0,5l nie powinno być problemu. A koszt pewnie jak dużego pojemnika z Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 W mieszalni 100g, 50g - normalna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi