Skocz do zawartości

[in-box] F-14A Tomcat // Tamiya // 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę, że w tej sprawie bezpieczniej byłoby powiedzieć "na Wielkanoc", a takie szczegóły jak rok na razie sobie odpuścić.

Ja tam dalej widzę tłuste dupsko na "najnowszych" fotkach.

Napisano

Nie rozumiem tego płaczu o Tomcata z AMK jak będzie to będzie i można będzie sobie pogadać co źle co dobrze, ale teraz ?  Tematu na ARC już nie śledzę bo takiego debilizmu jak tam do dawno nie widziałem...

• Like 1
Napisano
W dniu ‎22‎.‎11‎.‎2018 o 18:41, Tap-chan napisał:

Ja tam dalej widzę tłuste dupsko na "najnowszych" fotkach.

Gościu od AMK zapiera się że to na razie pierwsze wersje form i będzie lepiej. Szczerze mówiąc to ja tam za bardzo nie widzę problemu, ale ja do tej pory nie widzę błędu we wlotach powietrza w Tomcacie HB, więc ufam fachowcom, którzy jakiś problem tam wypatrzyli. Jeśli AMK zawiedzie, jest jeszcze trzecia opcja czyli Tomcat GWH, który ma spore szanse wyprzedzić AMK.

Napisano (edytowane)

F-14

Ten kolaż pewnie już widziałeś :D

Oglądałem sobie oba kocury, i HB, i Tamiya mają tam prosty odcinek, jak na foto. Problem z fotografiami jest taki - wrzucasz nowe foto, ludzie nie dostrzegają problemu, wchodzi ten Martin czy jak mu tam od AMK i zbiera laury itp. Podajesz, że ciągle jest źle, dajesz przykład - porównanie i nagle Martin (czy jak mu tam) zaczyna twierdzić, że to jednak stare foto i mają już nowszą iterację. Straszny ściemniacz.

Edytowane przez Tap-chan
Napisano

Czy chodzi o to, że na odcinku przed klapami (tam gdzie jest zamontowane światło do lotu w formacji) w modelu AMK jest wgłębienie, a w rzeczywistości powinno być prosto?

Napisano (edytowane)

Chodzi o to, że linia załamania za poduszką skrzydła jest prosta, w amk ma stałą krzywiznę.

Edit

Porobiłbym chętnie zdjęcia porównawcze tego samego odcinka w HB i Tamce, ale wszystko modelarskie mam już spakowane.

Edytowane przez Tap-chan
Napisano (edytowane)

t018.jpg

To porównaj sobie z tym, linia za poduszką, nad sterem wysokości.

Ale ja też kibicuję GWH :)

Edytowane przez Tap-chan
Napisano

No ale patrząc na to zdjęcie opisane jako "Previous mold" to widać że jest dokładnie jak na zdjęciu prawdziwego Tomcata. A to chyba zdjęcie modelu AMK właśnie?

Napisano

I dobrze, bo Tamiya nie ma mechanizacji skrzydła, a GWH raczej będzie to mieć. Potem zrobienie z A wersji D to jest już naprawdę niedużo roboty.
O ile A się im sprzeda.

Napisano
Godzinę temu, Solo napisał:

O ile A się im sprzeda

A to może być problem. Kto miał kupić A, to wszedł już w Tamiyę. Potrafię sobie wyobrazić, i to bez szczególnej intelektualnej ekwilibrystyki, że sprzedaję model HB żeby kupić Tamkę. Jednak pomimo całej sympatii dla GWH, nie wiem co musiałoby się stać, żebym sprzedał japońskiego Tomcata i zamienił go na GWH. I pewnie podobnie myśli większość sklejaczy.

Napisano

Chcąc zrobić F-14A ze skrzydłami w pozycji startowej będziesz miał tylko do wyboru GWH albo HB/Hasegawa/Academy/Italeri (te dwa ostatnie nie jestem pewien czy mają to w opcjach).
Naturalnie kto chciał mieć pięknego A to kupił TT, dlatego mnie trochę dziwi decyzja GWH, bo rynek jest raczej nasycony F-14A, od najlepszych do najgorszych zestawów i na nowego trochę mało miejsca jest. No ale pewnie trochę się sprzeda. Może właśnie to będzie coś takiego pomiędzy Tamką a AMK w wersji A: z jednej strony perfekcyjny detal i dobre spasowanie, z drugiej mnogość opcji konfiguracyjnych.
Z drugiej strony, jeśli zrobią tego Tomcata z takim detalem kabiny czy wnęk podwozia jak w przypadku Su-35, to powiem szczerze że Tamka będzie mogła się poniekąd schować.

Napisano (edytowane)

Nie do końca. Nie każdy modelarz chce mieć tylko jednego Tomcata, ja mam HB (A) i Tamkę (D) i liczyłem na AMK do tego (pamiętam, jak Solo był już w tym temacie zgorzkniały, a ja cały czas broniłem AMK :D), ale jeżeli termin wydania GWH będzie podobny a AMK nie odchudzi swojej "kardashianki" to w sumie czemu nie?

A teraz podam kilka powodów, dla których ludzie będą gotowi kupić F-14 GWH pomimo istnienia Tamiyi. Przede wszystkim - Tamka to model prosty. Ładny, ale prosty, brak mechanizacji płata, brak reszty otwieranych bajerów. F-14 to samolot kultowy, chyba głównie dzięki Top Gunowi, ale i sam w sobie ma "to coś". Taka legenda. Bryła, według wielu, jest po prostu piękna. Na dodatek F-14 miał ciekawe malowania.

Na pejsbukowej grupie tomcata widziałem szaleńców, którzy kupowali po 5-10 sztuk Tamki D ($500-$750) na raz. Są ludzie, którzy Tomcatami różnej maści mają obstawione całe pokoje :)

Ot, przykład. Może nie 1/48 ale... 46520636_10218009655776826_5973543319613

Edytowane przez Tap-chan
Napisano

Jasne, że każdy znajdzie swoją niszę na rynku. Ale tak jak napisał Solo ta nisza jest już mocno napchana, a "psychofanów" jest relatywnie niewielu. Większość (jak na przykład ja) bezstresowo sklei Tamkę A i poczeka z ciekawości na D od AMK.

Napisano

Tap-chan przyjacielu nasz skąd wiadomo, że Tamka albo HB są poprawne ? Bo są inne niż AMK ? Hasegawa też wygląda inaczej może jest "poprawniejsza" niż następcy ? Wszyscy pokazują jakieś foty to pod kątem to lekko od tyłu to od dołu i każdy widzi co innego. Zrób mały eksperyment złóż górę i dół kadłuba Tamki i porównaj z tym :

46189999_2558153647558638_3717397114989314048_n.thumb.jpg.dda2415a0c7ffcaa4335c7a019410109.jpg

Tu nie ma mowy o jakiś mega giga różnicach, naprawdę debatować będzie można jak będziemy mieli oba kocury w rękach, teraz to tylko dywagacje z cyklu "wyższości świąt X nad Y". Nie dajmy się zwariować jak na ARC...

Napisano
Godzinę temu, MIRO napisał:

Jasne, że każdy znajdzie swoją niszę na rynku. Ale tak jak napisał Solo ta nisza jest już mocno napchana, a "psychofanów" jest relatywnie niewielu. Większość (jak na przykład ja) bezstresowo sklei Tamkę A i poczeka z ciekawości na D od AMK.

Może tak być że model GWH będzie najrozsądniejszym zakupowo zestawem na rynku. Jakość jest gwarantowana, w końcu to GWH, spasowanie też w ich modelach jest nienajgorsze (ok, nie to co w F-14 Tamki, to raczej pewne), do tego dołożą zapewne wysuwane klapy i sloty, pewnie otwierane hamulce, może odsłonią działko i awionikę, pewnie także radar, może coś jeszcze - n.p. starsze i nowsze wersje A to nie byłby duży dodatkowy koszt do zrobienia w tym samym pudełku. Jeśli do tego dołożą te wszystkie misterne kabelki, wyposażenie kabiny i rurki, jak w Su-35, to może wyjść naprawdę piękny, łatwy w montażu i niezwykle bogaty w detale zestaw. Cenowo wyjdzie to zapewne w podobnej cenie jak Tamiya, ale w końcu to Tomcat. A jak się pośpieszą to i wersję D wydadzą przed AMK i na tym też zarobią. :)

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, MIRO napisał:

Zgadzam się. Myślę, że aż tak wielu ludzi którzy kupią po kilka modeli F-14 w 1/48 nie ma. Przynajmniej w takim niewielkim oknie czasowym. :) Bo gdyby GWH wyszło powiedzmy za 2-3 lata, gdy model Tamki nie będzie już taką nowością to z pewnością byłoby dużo lepiej. Sądzę, że AMK ślimaczy się ze swoim F-14 także z tego względu by zapewnić sobie większą przerwę czasową (pomijam już to, że wszystko wskazuje na to, że gdy wyszedł "A" Tamiyi to oni ze sowim modelem byli jeszcze w lesie).

Osobiście wolałbym, aby GWH zajął się jakimś innym popularnym samolotem, którego dobrego, odpowiadającego współczesnym standardom modelu brak na rynku. Na przykład P-38 Lightning. :) Choć liczę na to, że w końcu i tak zrobi go Tamiya i w 1/48 i 1/32. ? 

Napisano
Godzinę temu, Solo napisał:

A jak się pośpieszą to i wersję D wydadzą przed AMK i na tym też zarobią. :)

Nie wierzę we wróżby, ale mam nieodparte wrażenie, że ta może się spełnić :)

Napisano
2 godziny temu, witox napisał:

Osobiście wolałbym, aby GWH zajął się jakimś innym popularnym samolotem, którego dobrego, odpowiadającego współczesnym standardom modelu brak na rynku. Na przykład P-38 Lightning. :) 

Knuli w tym kierunku kilka lat temu, ale odpuścili bodaj na wieść o Lightningu z HB. Inna rzecz, że rendery wskazywały na dość ograniczone pojęcie o temacie, więc chyba z korzyścią dla wszystkich, iż skupili się na współczesnych konstrukcjach.

Napisano
13 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

Knuli w tym kierunku kilka lat temu, ale odpuścili bodaj na wieść o Lightningu z HB. Inna rzecz, że rendery wskazywały na dość ograniczone pojęcie o temacie, więc chyba z korzyścią dla wszystkich, iż skupili się na współczesnych konstrukcjach.

Akurat nie wiedziałem, że przymierzali się też do P-38. W każdym razie nowa "czternastka" w 48 to niekoniecznie to czego na obecną chwilę najbardziej brakuje na rynku. :)

Napisano

Lepsze to niż kolejny spitfajer albo meserszmit zasmarkany. :) Wystarczy że się tym zajmują Eduardy i inne Tamiye.
Dobrze że GWH trzyma się tematu jetów, ale faktycznie jest tyle fajnych maszyn do zrobienia na których by zarobili: rodzina F-16 (Tamka zdecydowanie nie wyczerpuje tematu), A-10C czy parę maszyn z okresu zimnej wojny.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Na MH coś w ogóle im ceny ostatnio odjechały. Np. Revellovy Eurofighter (wersja Bronze Tiger) pokazuje kwotę 52,69 i od paru dni niedostępny. Normalna cena tego zestawu to około 120 pln, ja wyhaczyłem co prawda za 70 pln. Mówię o skali 1/48.

No a przecież F-14A Tamki na MH pokazuje 159,99 i też niedostępny. Przecież to jak za darmo!

Edytowane przez Mates