JSJ Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Ja w tym miejscu dopatruję się raczej refleksu światła od górnej części wybrzuszenia pancerza, aczkolwiek oczywiście jedno drugiemu nie przeczy. Tylko w malowanie orła na szybko nie bardzo wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Panowie - a macie jakiś numer seryjny tej "217"? Może w ten sposób udałoby mi się gdzieś pogrzebać i umieścić ten egzemplarz w jakich realnym miejscu na mapie przed Gdynią '45.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Ś.p. Janusz Magnuski był chyba jedynym, który wniknął tak głęboko w ewidencję tego sprzętu, a i w jego "Wozach bojowych LWP..." takiej informacji nie widać, nawet nie ma owej jedynej znanej fotografii. A z samych długich szeregów numerów dla konkretnych dostaw (nie zawsze kompletnych) trudno wyłowić jakikolwiek z możnością przypisania określonemu pojazdowi. Chciałbym się mylić, ale kiepsko to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2017 Prace montażowe dobiegły praktycznie końca.... Wieżę pokazywałem już wcześniej - teraz pora na kadłub. Miejscami wyszło jak wyszło , lecz mam nadzieję, że spod farby nie będzie się rzucało w oczy Na dniach pierwsze prace malunkowe. Acha - będzie to egzemplarz "217" z orzełkiem, co by dla widza nie było wątpliwości, że model przedstawia obiekt w służbie Wojska Polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 No klasa! Linii spawów nie będzie odtwarzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2017 No klasa! Linii spawów nie będzie odtwarzał?Nie miałem tego w planach - choć jak patrzę na te focie to by się jednak przydało... Ten egzemplarz zostanie już jak jest, w kolejnym modelu spróbuję przymierzyć się do tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Marcin co ty tutaj robisz ? co ja pacze Ty i pancerne konserwy ?? i w dodatku na takim full wypasie wstrząs, szok, niedowierzanie, osłupienie, zdumienie, oszołomienie..... i szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Detal i wykonanie w tej skali powala . Z zainteresowaniem podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Maja 2017 Marcin co ty tutaj robisz ? Poniosło mnie A tak na powaznie postanowiłem spróbować swoich sił w tematach, które nie ciągną się latami PS. dzięki Panowie za słowa uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Łał, grubsza akcja się kroi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Maja 2017 Pierwsza warstwa już jest - czarny podkład.... Wieża - jak myślicie - faktura odlewu chyba do zaakceptowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Miodzio! Wyszło bardzo naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 I kolejna warstwa - rozjaśnienia białym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2017 Kolor bazowy.... No i jestem w kropce Plan na najbliższe warstwy kadłuba i wieży jest taki: bezbarwny połysk -> kalki -> wash (Dark Brown for Green Vehicles A.MIG 1005) -> bezbarwny połysk -> rainmarks -> lakier matt Macie, panowie, do tego jakieś uwagi lub sugestie? Wiem - co modelarz to osobny sposób, jednak dla mnie to temat dziewiczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 połysk - > kalki - > matt -> chemia Niektóre washe matem zniwelujesz... Ale niech wypowie się rzesza specy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Jak dla mnie kolejność taka jaką proponuje jonathan będzie dobra. Tak mnie naszło - pomyśl o belce do wyciągania z błota. Mało z tym roboty a dodaje swego rodzaju smaczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 W zasadzie tak to wygląda. Ale mnie się źle robi rainsy na połysku. Wolę pół-mat lub mat. Ale co modelarz to inne metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Dajesz czadu Boję się tylko że konserwy cię wciągną i łajby pójdą w odstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2017 połysk - > kalki - > matt -> chemia Jak dla mnie kolejność taka jaką proponuje jonathan będzie dobra. W zasadzie tak to wygląda.Dzięki, Panowie.... A jeśli chodzi o filtrowanie? Po kalkach a przed washem czy lepiej jeszcze przed kalkami? Pytam, gdyż teraz rozjaśnienia są nienaturalnie wyraźne i będę je potrzebował czymś stłumić - osobiście skłaniałbym się do tego, by ewentualny filtr (choć nie wiem jeszcze jaki to miałby być) położyć przed kalkami Boję się tylko że konserwy cię wciągną i łajby pójdą w odstawkę Może się tak stać - przynajmniej na jakiś czas... choć do okrętów cały czas mam sympatię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Filtry kładziemy przed kalkami na matową powierzchnię. Ja osobiście olałem je już jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 W Twoim przypadku filtry (które przynajmniej w pojazdach wg mnie g. dają), zastąpiłeś wstępnym wycieniowaniem czerń-biel i rozsądnym położeniem bazowego, mi trochę czasu zajęło zanim ja debil się skumałem że to dla zielonych najlepsza opcja tzn czarny, biały, bazowy, ew cieniowanie... Malarsko jesteś świetny bez dwóch zdań tzn masz to wyczucie, natomiast kliejenie to Twoja słabsza strona, tzn mniej kleju aplikuj, zbieraj jego nadmiar, bo jak nie ma gdzie uciec to ucieka na boki zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Chłopaki mają rację Przy tej skali nie ma co się męczyć filtrami. Raz dobrze go wycieniowałeś bazą. Dwa i tak większość "przydusisz" brudzeniem i zużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2017 kliejenie to Twoja słabsza strona, Tak, faktycznie tak jest - generalnie przy pracy z CA, choć w tym modelu sporo i tak usunąłem debonderem. Z drugiej strony chciałem się przekonać, w jakim stopniu drobne wylewki kleju będą widoczne po malowaniu (bo że będą to byłem przekonany ). Przy tej skali nie ma co się męczyć filtrami.Reasumując - za waszymi wskazówkami - rezygnuję z tematu filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2017 Niestety nie ma w 1/72 kalki dla czołgu o numerze "217" - pozostaje narysować samemu i dać komuś do wydrukowania. Zatem prace chwilowo utknęły... Przerzucam się na rozpoczętego T-90MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi