BALROG Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 te bębny wyglądają na zbyt wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Napisz coś o ryflach jak je wykonałeś, z czego jaka grubość i jak je kleiłeś. Zwróć uwagę na rufę. Tam na końcu powinny być podwójne rolki (jak by je nie zwać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 Bębny mogą wydawać się zbyt wielkie, ale tak wyszło po przeskalowaniu wycinanki i znalazło potwierdzenie w Planach Modelarskich. Na tej podstawie dobrałem bębny z RB. Wiem, dziwnie to wygląda ale tak ma być. Ryfle to pokrojony w paski polistyren 0,25mm i naklejany klejem penetrującym. Układałem po kilka sztuk pęsetą i na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Co to za klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 Tamiya "Extra Thin" Lub Bilmodelkakers "Spawacz", o co chodzi z tymi rolkami na rufie bo nie załapałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Na linii burty do przewlekania lin cumowniczych. Licząc od rufy. Najpierw podwójna później potrójna. Masz to na planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 profesjonalny twórca eksponatów muzealnych w akcji. Brawo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2017 Jestem w domu, przy okazji poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 Morwaw. Nie myśl że się czepiam. Ale jak każdy miłośnik PMW chciałbym aby modele pokazywane w naszych muzeach były naprawdę perfekcyjne. W Twoim modelu zauważyłem jeszcze jedną nieścisłość. Według planów wzdłuż burt na pokładzie powinna być zamontowana listwa. Rysunek ( fragment w kółku) i zdjęcie ( tutaj zdjęcie z Burzy - ale innego zbliżenia nie miałem), powinno wyjaśnić o co mi chodzi. Po za tym Twoja praca bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 . I wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Trzeba będzie naciąć pasków polistyrenu Oczywiście to zrobię... co prawda odsetek zwiedzających, którzy zwrócą na to uwagę raczej będzie znikomy, dla większości niestety to będzie "duży, szary stateczek" bez wdawania się w szczegóły typu listwa, belka itp. co nie zmienia faktu, że takie rzeczy lubię wykonywać a wiadomo, że im więcej detali tym model atrakcyjniejszy. W Muzeum w Helu widziałem już nie jedno od totalnych ignorantów, którzy zwiedzających na czas, od tzw. "ekspertów od wszystkiego" co to im więcej wypije tym bardziej się zna, a wytłumaczenie takiemu, że 13mm Hotchkiss to nie Kałach "którego miał w wojsku razem ze śwagrem" to nie lada sztuka i rzadko komu się udaje. Ale dobra koniec dziamdolenia. Teraz raczej zajmę się bryłami nadbudówek, żeby potem się nie okazało, że coś mi się zmieści na pokładzie. Fotki pod koniec miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Co się stało. Zdjęcia znikły. To jakaś nowa metoda prowadzenia relacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2017 Co się stało. Zdjęcia znikły. To jakaś nowa metoda prowadzenia relacji?Wygląda jak usunięte z serwera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Nie znikły ale zmieniłem hosting i nastąpiła zmiana adresów. Dotychczas było tak: http://modelarstwo.koszalin.pl/sokol/modelarstwo.koszalin.pl/images/Wicher/wicher029.jpg Obecnie jest tak: http://modelarstwo.koszalin.pl/images/Wicher/wicher029.jpg Niestety Marwaw raczej nie może wyedytować postów - musieliby to zrobić administratorzy. Póki tego nie zrobią zdjęcia są widoczne tutaj: http://forum.asg.koszalin.pl/viewtopic.php?f=27&t=6101&p=64005#p64005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2017 Niestety Marwaw raczej nie może wyedytować postów - musieliby to zrobić administratorzy. Poprawiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2017 Widzę, że drobna zadyma się zrobiła. Fakt, przerzucaliśmy się na inny serwer. Dzięki za zrobienie porządku. No Panowie trzymajcie kciuki - zaczynam wyklejanie ryfli na pokładzie głównym. Poza tym mam już poklejone bryły nadbudówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Extra. Czekamy na relację i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Proszę bardzo: Poprawiłem przewłoki na rufie na podwójne a nie potrójne. Dołożyłem kryzę wokół pokładu. Czyli to, na co zwrócił uwagę Rykrol. Skupiłem się na pracach na pokładzie głównym. Przede wszystkim ryflowane chodniki praktycznie przez całą jego długość. Podobnie jak w przypadku dziobu, najpierw nakroiłem pasków a potem układałem na pokładzie według narysowanych linii w odpowiedni wzór i zalewałem klejem penetrującym. Praca poszła nieco sprawniej niż zakładałem. Myślałem, że zajmie mi to tydzień, a wyrobiłem się w dwa wieczory. Poza tym zrobiłem żurawiki do załadunku torped, legary do beczek i trochę drobnych detali. Żeby jednak wszytko wyszło jak należy musiałem zmontować bryły nadbudówek i ustawić je na pokładzie. Dzięki temu Wicher przestał przypominać barkę, a nabrał wyglądu rasowego niszczyciela. Oczywiście mój pomocnik nie byłby sobą jakby nie wlazł w kadr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 Się cieszę. Mam nadzieję, że teraz też: Oczywiście mój kudłaty asystent w dalszym ciągu aktywnie uczestniczy w budowie: W ostatnim czasie skończyłem detalować kadłub. Wicher otrzymał kotwice dziobowe (jeden z moich ulubionych elementów budowy przy każdym okręcie) Na rufie na swoim miejscu znalazła się kotwica admiralicji, zaś na pokładzie wylądowały windy: Kotwiczna... ... i holownicza. Wykonałem również bryły pomostu bojowego oraz kominów: Wicher zyskał zatem wygląd rasowego niszczyciela. Czeka mnie teraz sporo pracy nad poprawkami i zdetalowaniem tego wszystkiego. Do prac przy Wichrze mam zamiar wrócić w marcu, teraz czas na inne projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Kosmiczna praca, pełen podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Niezłe cuda się tu wyprawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Stycznia 2017 Brawo, nie moja bajka ale dobra robota oglądam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Podziwiam Twoją pracę i pomocnika ! Ja też mam pomoc nazywa się Frykuś ! Odpoczynek po pracy jest równie ważny jak praca, a może nawet ważniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Marwaw, się mnie wydaje, czy okap drugiego komina jest pochylony do przodu? Tą różnicę w nachyleniu widać na każdym ujęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi