Jacek Kempiński Napisano 25 Lipca 2018 Autor Share Napisano 25 Lipca 2018 .Przymiarka do wykonania podnoszonych pokryw ładowni . Z materiałów jakie dostałem od forumowicza z Kogi wykonuję podnoszone pokrywy . Musiałem z oryginału uprościć do mojego użytku .Nie będą wierną kopią ale zasada będzie zachowana . Czeka mnie długa żmudna praca przymiarkowo - poprawkowa . Na razie jedno przęsło działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 26 Lipca 2018 Autor Share Napisano 26 Lipca 2018 Drugie przęsło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 28 Lipca 2018 Autor Share Napisano 28 Lipca 2018 Jest to prototyp podnoszenia pokryw ładowni . Teraz wiem jak powinny być zawiasy jak je rozstawić i co poprawić bo nie wszystko jest prosto . Musi dojść jeszcze mechanizm samo podnoszący 3 pokrywę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Z prototypów robi się już oryginał . Zrobione już dwie ładownie z pokrywami . Teraz jak mam już po dwie pokrywy i już zamocowanie pokryw di zrębnic muszę ostatni trzeci panel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 11 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2018 Wreszcie opanowałem zamykanie i otwieranie ładowni .Wszystko zamyka się bez oporów . Teraz prowadzenie do trzeciej pokrywy aby się podnosiła . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Przylutowałem zrębnice do pokładu i zmontowałem pokrywy . Na razie jedna strona ale tak będą się podnosić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Po 6 prototypach udało się wreszcie skonfigurować otwieranie pokryw . Jeszcze co prawda niektóre gdzieś zahaczają i nie domykają się ale to jest drobnostka .Teraz muszę dopasować prowadnice do trzeciego panelu aby podnosił się sam . Do tego celu mam taką krzywke . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 18 Listopada 2018 Autor Share Napisano 18 Listopada 2018 Jestem zadowolony co prawda minęło pół roku zanim opracowałem krzywkę która otwiera trzeci segment pokryw ładowni . Jest na razie byle jaka ale mam podstawę i kształt wykonania w wersji ostatecznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 "zamykanka" ładowni jest super !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 Prace przy podestach w silniku RND 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 Dziękuję . Widzę że mnie ktoś podgląda i nie znudziło się . Jest to praca na parę lat . Wszystko trzeba samemu doświadczalnie wypróbować bo nie ma wzorca a i tedz wziąłem sie za skrzynie biegów do Lotusa bo dojrzał temat i go realizuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Oczywiście, że podglądają - tyle że nie ma co pisać bo ... mowę z wrażenia odbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Jak we stoczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 10 Lutego 2019 Autor Share Napisano 10 Lutego 2019 Silnik RND -105 jaki będzie napędzał statek .Silnik otrzymał o rurowanie i mechanizm " wtryskowy " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 24 Marca 2019 Autor Share Napisano 24 Marca 2019 To jest końcowa galeria silnika RND - 106 .Można powiedzieć że silnik RND-106 jest zakończony . Wzorowałem się na zdjęciach i rysunku tego silnika .Silnik ten był zainstalowany w tym statku .. Produkowany przez HCP na licencji SULZER . Oryginalne malowanie to kolor zielony całościowo ze względu że mnie się to nie podobało pomalowałem go w kolorach żółty o rurowanie , pomosty popiel a obudowa i detale niebiesko . W kadłubie silnika znajduje się przekładnia 1:4 . Odwzorowałem go może w 70% .Myślę że silnik jest gotowy do zamontowania .A jak się podoba to życie zweryfikuje . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 W dniu 24.03.2019 o 08:22, Jacek Kempiński napisał: To jest końcowa galeria silnika RND - 106 .Można powiedzieć że silnik RND-106 jest zakończony . Wzorowałem się na zdjęciach i rysunku tego silnika .Silnik ten był zainstalowany w tym statku .. Produkowany przez HCP na licencji SULZER . Oryginalne malowanie to kolor zielony całościowo ze względu że mnie się to nie podobało pomalowałem go w kolorach żółty o rurowanie , pomosty popiel a obudowa i detale niebiesko . W kadłubie silnika znajduje się przekładnia 1:4 . Odwzorowałem go może w 70% .Myślę że silnik jest gotowy do zamontowania .A jak się podoba to życie zweryfikuje . Super budowa ! Podziwiam. Nie wiem, czy ktoś kojarzy, ale oznaczenie 8RND90 miało w nazwie średnicę tłoka -90 cm. Miałem z czymś takim do czynienia na praktyce na statku - drobnicowiec M/S "Profesor Mierzejewski". Tam był właśnie ośmiocylindrowy, wolnoobrotowy 8RND90. Ciekawym przeżyciem było czyszczenie komory podtłokowej z nagaru, resztek oleju itp. brudu. Cały tam wchodziłem . Skok tłoka tego potwora to ok. 1,5m. Z innej beczki: kolory rurociągów na statku "przypisane" są do ich przeznaczenia. Jeśli dobrze pamiętam, to np.: żółte - paliwo, brązowe - olej, ciemno zielone - woda morska itd. Korpus silnika chyba był seledynowy. Pracujące mechanizmy na modelu robią wrażenie. Zwłaszcza ster strumieniowy i windy kotwiczne. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Przemku zapraszam tutaj jak jestes na FB https://www.facebook.com/profile.php?id=100063755430049 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 Nadbudówka z bomami zakończona 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 To już nie modelarstwo, tylko RĘKODZIEŁO!!! Szacun!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 Jak łączyłeś metalowe części relingów? Zwykłe lutowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2022 Tak lutowanie . Płyn lutowniczy cyna i szablon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Niesamowita praca... patrzę i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 Myślę że nadbudówka ukończona . Szalupy są już na miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 ten wątek to kwintesencja prawdziwego modelarstwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2023 Podziękowanie że się podoba i miłe słowa. Może nie jest idealne jak z maszyny ale sprawia mi to frajdę takie budowanie własnoręczne ( nie licząc tokarki w której wykonuje potrzebne detale ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi