Przemek R Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Witam, chciałbym zasięgnąć opinii kolegów w ty temacie , z czasem zacząłem budować repliki gdzie dołączone są blaszki które trzeba powyginać i .... i tu pojawia się problem gdyż wyginanie małych elementów w "rekach " skutkuje ich deformacja. Przejrzałem internety i zauważyłem ze zaginarki różnią się wielkością,ceną i ilością zębów. Moje pytanie brzmi czy jest coś uniwersalnego co przyda się w pracy z podstawowymi blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Uniwersalne to jest na pewno coś takiego, tylko że dość drogie: Używam od kilku lat i jest to niezwykle wygodne narzędzie do wszelkich blaszek: dużych i małych, długich i krótkich, grubszych i cieńszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 Myślałem o czymś takim : zdjecie z exito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Podobne, tylko że sporo prostsze. Na pewno do tzw. podstawowych blaszek będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Myślałem o czymś takim : zdjecie z exito Rozważ też tą. Mercedes toto nie jest ale dość uniwersalna - wałeczki się przydają, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 Myślałem o czymś takim : zdjecie z exito Rozważ też tą. Mercedes toto nie jest ale dość uniwersalna - wałeczki się przydają, Oglądałem ja tez w internecie , uzywasz jej może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Tak. Doopy nie urywa ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Też mam tą niebieską. Ona jest z aluminium, do tego precyzja wykonania nie powala. Nie jest zła, ale to na pewno nie pierwsza liga. U mnie niektóre wałki nie pasują do rowków. Zaleta to na pewno cena i wiele kształtów. RP Toolz są stalowe, czyli o wiele bardziej trwałe. Chociaż aż tak dużego znaczenia to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 Jest jakiś nowy produkt, warto się zainteresować http://www.armahobby.pl/rafhart-fanaberia-photo-etch-tool-17cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Chłopaki a czy ta niebieska zaginarka ST011 za circa 150zł miała w zestawie listwę do podważania blaszek? Pytam ponieważ sklep już przez jakiś czas mi nie odpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Nie ma. Ja sobie kupiłem w castoramie jakieś takie ostrza Olfa ma w ofercie dużo podobnych w różnych szerokościach. Polecam jednak jakąś inną zaginarkę. Drugi raz bym tej niebieskiej nie kupił. Może warto zainteresować się tą z ArmaHobby. Wygląda na dużo bardziej solidną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Tak, aluminiowy badziew tylko ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Czyli nie warto do niej dopłacać, a lepiej wziąć po prostu tą z RP Tools (RP-08) za osiem dyszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Jeśli chcesz mieć zaginarkę na lata nie kupuj wykonanej z aluminium ,to nie jest odpowiedni materiał na zaginarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Jeśli chcesz mieć zaginarkę na lata nie kupuj wykonanej z aluminium ,to nie jest odpowiedni materiał na zaginarki.Dokładnie. Ja chwilę pooszczędzałem i kupiłem z tej firmy co Solo wskazał (tylko dłuższą bo 8cali) i było warto. Stalowa, solidna, masywna, z mnóstwem możliwości, wykonanie na najwyższym poziomie i w zestawie od razu odpowiednie ostrze do zaginania (też 8 cali). Warto się czasami wykosztować i mieć narzędzie które nas nie rozczaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Wygląda na to, że wstrzymam się w takim razie z zakupem. Uściślijmy jednak jedną rzecz. Mam rozumieć, że owo aluminium odkształca się od używania go do pracy z ... mosiężnymi blaszkami? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Krawędzie tracą ostrość, wyszczerbia się, gwint śruby dociskowej łapie luz itp. Pracować się jakoś da. Ta niebieska zaginarka nie ma też sprężyny, która unosi górny element do góry. Trochę to upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Wrócę jeszcze do tematu taniej niebieskiej aluminiowej zaginarki suder tools bo dzisiaj mocno się wkurzyłem. Okazało się że cieńszych blaszek to badziewie w ogóle nie łapie. Oto dlaczego. Zdjęcie przy maksymalnym dokręceniu śruby. Strona do zaginania walców jest bezużyteczna. Wałki są za duże. Oprócz tego bardzo brakuje sprężyny unoszącej górną część. http://m.imgur.com/gallery/LiDDJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Marca 2017 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2017 Kiedyś wspominałem właśnie że aluminiowe są do d... no słabo się sprawdzają, od lat używam stalek lub Abera Pg1 obecnie nie wiem czy dostępny bardziej upierdliwy (trzeba mocować w imadełko do wyginania) za to wykonany z stali narzędziowej, i żyletki nie wciśniesz :P o zużyciu mechanicznym nie wspominając z narzędziową stalą nie tak łatwo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Witam, szukam swojej pierwszej zaginarki do blaszek, znalazłem ta: https://www.mojehobby.pl/products/Zaginarka-do-elementow-fototrawionych-V3-Photo-Etch-Bending-Tool-V3.html . Pytanie czy warto, zwłaszcza że jest ze stopu aluminium, a raczej nic dobrego o nim nie piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Ja aluminium nie polecam. Sprawdź ofertę RP Toolz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Dzięki, trochę się na nią napaliłem bo nie dość że "nasza" to jeszcze o sporej ilości zębów i kształcie. Ale już chyba się zdecydowałem na https://exito.sklep.pl/pl/p/RP-TOOLZ-PIR135-Gietarka-do-elementow-fototrawionych-135-mm-135-mm-Long-Piranha-PE-Tool/35956 . Myślę że 135 mm długości do 1/48 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Stycznia 2018 Share Napisano 8 Stycznia 2018 Mam dokładnie tą samą i jest super. Wcześniej chciałem zaoszczędzić parę groszy, kupiłem aluminiową i się tylko nakląłem. Dla jasności - na zdjęciach przedstawiony jest stan przy maksymalnym dokręceniu śruby. Nie twierdzę, że zaginarka Rafharta jest takiej samej jakości, ale stal to stal - nie zegnie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 8 Stycznia 2018 Share Napisano 8 Stycznia 2018 Wiem, te zdjęcia już widziałem, uchroniły mnie przed jej zakupem, bo takowy miałem w planach. Skoro piszesz że ta z RP jest ok, to bedzie to mój nadtępny zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Wydaje się zrozumiałe psioczenie na aluminiowe zaginarki, ale czy przypadkiem taka najbardziej chyba chwalona z thesmallshop nie jest właśnie aluminiowa?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi