Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ten samolot wyjątkowo mi się nie podoba (i chyba nie jestem osamotniony w ocenie) ale na Twój warsztat będę zerkał zdarzają się tu bowiem cuda od czasu do czasu (tak świątecznie chciałem skwitować)

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Urodą faktycznie nie grzeszy. Ale przez to rzuca się w oczy.

To trochę jak z dowcipami, które są tak absurdalne, że aż śmieszne.

Pozdrowienia :-)

Napisano

Jeszcze jest jedna hardkorowa metoda na otwory już zamocowanych wręg - gorąca szpilka ;-)

Napisano

Jest super !! Tak trzymaj

Napisano

Kiedyś jak myślałem o technicznych rozwiązaniach przy budowie Belugi problem mi sprawiło jak połączyć pomalowane od wewnątrz użebrowane połówki tak żeby nie było widać tegoż łączenia i łączeń na wręgach. Wpadłem na pomysł żeby zrobić swoisty "rulon" z użebrowaniem, i wtedy wkleić go w kadłub. Podsyłam link z inną opcją ale wg. mnie bardzo ciekawą, myślę że się przyda

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235012721-airbus-a300-600st-beluga-revell-1144/&

Napisano

Coś tam dłubię przy modelu, czasami weny więcej czasami mniej.

Im więcej jednak grzebię, tym więcej widzę do zrobienie - zgodnie z "im głębiej w las tym więcej drzew".

Póki co kadłub został pocięty

rZ1e6n1.jpg?1

Otwór na drzwi dla załogi na spodzie został wycięty

98AvzVu.jpg?1

Dziób dostał trochę ołowiu oraz coś w rodzaju podłogi

q91VPzz.jpg?1

Przymiarka podłogi ładowni

OECondG.jpg?1

No i zatoka goleni przedniej, muszę ją wkleić przed przyklejeniem podłogi ładowni

tUaNbPB.jpg?1

Jeszcze muszę wymalować wnętrze dolnego pokładu na szaro, bo potem już nie będzie dostępu.

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Kadłub w całości, jeszcze dużo pracy przede mną.

W międzyczasie planowalem kupić kalki na 26decals.com ale okazało się, że kalkomania do Belugi została wyprzedana. Na szczęście na allegro pojawiła się oferta sprzedaży całej nowej Belugi więc kupiłem ją - wyszlo to taniej niż zakup samej kalkomanii z UK

MftRgxL.jpg?1

J1pwOfD.jpg?1

7wrSR3x.jpg?1

Zdjęcia z warsztatu tradycyjnie w jakości 'smartfonowej'

Edytowane przez Gość
Napisano

Ma rozmiar ta ładownia, jak tak porównuję z Tu/Concorde to one mają kadłuby średnicy kciuka.

Podwozie masz z metalowych odlewów?

Napisano

Zgadza się, w oryginale jest to taki szaro-zielony. Poza tym kiepsko wyszło maskowanie na styku szary/zielony i nie podoba mi się to. Teraz jednak już za późno.

@Portalus - podwozie będzie zestawowe, czyli polistyren.

• 2 weeks later...
Napisano

Ostatnio trochę odpuściłem Belugę i dla odpoczynku 'psychicznego' wziąłem na warsztat A340-300 wiedeńskich filharmoników. Robię go prosto z pudła w fazie lotu, czyli bez podwozia. Jednak poziom odlewu tego dość już leciwego modelu jest na tyle słaby, że wciąż szpachluję i szlifuję i tak w kółko. Ale przynajmniej nic nie muszę dorabiać

Beluga w każdym razie też coś tam dostała.

Góra i dół kadłuba już sklejone i pozostało "tylko" doszlifowanie i przerycie linii podziału.

N4xuwE5.jpg

PgA4ana.jpg

Silniki - wyszły nawet niezgorzej.

1fOBMSB.jpg

nrXwQ7j.jpg

Napisano

Dziś udało mi się zrobić element, z którym dość długo zwlekałem. Oryginał przypomina w dużym uproszczeniu.

Teraz jest już 'zapodkładowany' i wygląda lepiej , ale nie mam zdjęcia.

qPcSyfu.jpg?1

• 3 weeks later...
Napisano

A 340 prawie skończony, więc mogłem poświęcić czas na Belugę.

Dziś wkleiłem skrzydła i jakoś poczułem, że już bliżej końca niż dalej. Choć skończenie samego transportera to nie wszytko - kadłub A320 w częściach też trochę roboczogodzin zabierze.

Kilka, tradycyjnie 'smartfonowych', zdjęć:

l6GotHV.jpg?1

pBnMTUF.jpg?1

u7aQzVV.jpg?1

Napisano

Teraz wygląda naprawdę extra A czy masz już figurki żeby je wstawić do środka podobnie jak na zdjęciu które pokazałeś na pierwszej stronie?

Napisano

Potrzebuję wsparcia/porady. Otóż nie mogę dobrać koloru do wnętrza silnika jak na poniższym zdjęciu.

Właśnie jestem po zmyciu położonego Gunze C28 i ... nie mam pomysłu co wybrać.

l3KQqn4.jpg?1

Pomożecie ?