Bartas89 Napisano 24 Lutego 2017 Share Napisano 24 Lutego 2017 Cześć. Postanowiłem założyć warsztat i opisywać krok po kroku moją pracę ze składania mobilnej wyrzutni rakiet Patriot Moje doświadczenie z modelarstwem to trzy złożone ciągniki siodłowe marki Italeri. Z uwagi na fakt, że jednak sklejanie ciężarówek to nie to (chociaż sklejało się przyjemnie, no może prócz kabiny-masakra), zakupiłem widoczny na zdjęciach egzemplarz sprzętu wojskowego: Jak widać części jest dość sporo i jest to dosyć szczegółowy model. Najbardziej się martwię malowanie kamuflażu który składa się z trzech kolorów. Wtedy też zapewne będę prosił o porady bardziej doświadczonych ode mnie. Ale póki to nastąpi (malowanie) to jeszcze daleka droga do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lutego 2017 Share Napisano 24 Lutego 2017 Chetnie popatrze, Malujesz aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Lutego 2017 Autor Share Napisano 24 Lutego 2017 Tak, maluję aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 24 Lutego 2017 Share Napisano 24 Lutego 2017 Popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Jak będziesz na etapie malowania to podpowiemy jak zamaskować, żeby wyszły ładne plamy kamuflażowe. Nic się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Niestety już są pierwsze zgrzyty. Po pierwsze na wielu częściach są jakieś dzyndzoły które muszę obcinać, a potem wyrównywać powierzchnię co zabiera mi sporo czasu Druga sprawa dużo bardziej irytująca to niezbyt czytelna instrukcja. Jestem na pierwszym rozdziale i już muszę wielu rzeczy się domyślać, a obawiam się tego bo nie jestem doświadczonym modelarzem. Natknąłem się też w instrukcji na znaczek graficzny "Optional" (to te dwie strzałeczki-biała i niebieska w instrukcji). Rozumiem z tego, że mam jakieś dwa warianty do wyboru: Teraz pytanie jest czym to się różni i jak będzie wyglądało w ostatecznej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 25 Lutego 2017 Masz opcję: wersja stojąca podpora w dole , lub w czasie transportu wtedy pewnie ma być złożona. Zaglądam bo to fajne monstrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Modele Dragona tak mają, że są te dzyndzle do obcinania i bardzo dużo ich zostaje po budowie. Moja rada, to przy składaniu staraj się odłożyć sobie elementy z każdej sekcji i na sucho przymierzaj. Ja tak często robię, gdy instrukcja nie jest super czytelna. Czy możesz zdradzić w jakim przedziale cenowym chodzi ten Patriot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 1- ja tam wolę obciąć dzyndzla i przeszlifować niż szpachlować ślad po wypychaczu, a po to te dzyndzle są. 2. Słabe instrukcje w modelach Dragona to już norma, trzeba opierać się na walkaroundach albo polegać na imtuicji. 3. Stojkovic- coś mi się kojarzy, że ten model koło 400 zł chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 To wolę wersję wysuniętą, stojącą tylko za bardzo nie wiem jak ją zrobić :( Stojkovic ja za niego dałem 395 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Właśnie ciekaw byłem ceny, nie dlatego że nie jestem gentlemanem, ale coś mi się kojarzy że Dragonowska Seria Black Label jest dość droga... w sumie nie wiem z czego to wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 We wcześniejszych postach trochę ponarzekałem na instrukcję to teraz po dłuższym obcowaniem z wyrobem Dragona, przejdę do pozytywów. Pierwszym jest bardzo dobre ( przynajmniej na razie) spasowanie elementów. Wszystko ładnie ze sobą współgra. Drugą zaletą jest bardzo dobra szczegółowość elementów. Wszystko ładnie widać, elementy nie są uszkodzone, lub źle odlane. Duży plus dla producenta. Niestety lub stety wiąże się to z często pracą z pensetą która w wielu przypadkach i tak jest za duża ;) Jak do tej pory udało mi się złożyć główny korpus naczepy na której będą rakiety Mam jeszcze pytanie natury technicznej. Otóż do modelu dołączone są opony gumowe w kolorze piaskowym. Muszę je pomalować na czarno, ale czy farba podkładowa, a potem ta właściwa będą się trzymać gumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2017 na wszelki wypadek kup żywiczne czasem z gumą robią się dziwne rzeczy czasem nie totolotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Zasiadlem w pierwszym rzedzie. Zastanawialem sie nad nim bo w Telford chodzil w dobrej cenie:) Jak dobrze pamietam to cos ok £60-£80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Jak chcesz wersję stojącą to już masz pierwszy błąd bo te podpory powinny być wysunięte/rozłożone. Złożone są do transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 Tak, wiem. Zorientowałem się jak już skleiłem :P Ale i tak jeszcze dojdą cztery większe podpory, tak mi się wydaje. A jeśli chodzi o opony to żywiczne dostanę takie, które będą pasować do tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Czy do Dragona to nie wiem. DefModel robi dwie wersje kół do Trumpetera DW35094 -- US MIM-104 M901 & AN/MPQ-53 Wheel Set No sagged for Trumpeter DW35091 -- US MIM-104 M901 & AN/MPQ-53 Wheel Set Sagged for Trumpeter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 Na amazonie te koła kosztują 33$...czyli 1/3 ceny modelu xD Wracając jeszcze to schowanych podpór to zastanawiam się czy teraz te cztery główne podpory też muszę zrobić schowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Norma. Koła np do Tigera Mengowego kosztują więcej niż sam model a to niby tylko cztery kółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 Przemek widziałem, że też sklejałeś podobnego Patriota. Napisz mi proszę czy model malowałeś po sklejeniu całości czy może coś w trakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Jak zerkniesz do warsztatu to tam widać co i jak. Zazwyczaj sklejam większe elementy, zależy od podziału modelu i wtedy maluję a na końcu montuję wszystko w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 A myślisz, że dobrym pomysłem będzie złożenie całości i dopiero potem pomalowanie 3-kolorowego kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Hmm, co kto lubi. Ale ja by tak nie robił. Oddzielnie malowałem ramę aby nie przebijał koor plastiku nigdzie. Oddzielnie silnik, wnętrze, kabinę itd. Później składałem jak klocki. Musisz sobie pogrupować w większe elementy i wtedy je malować. Ciężko jest dotrzeć z aero we wszystkie zakamarki jak masz złożony cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Tak też myślałem. To możecie koledzy podpowiedzieć jak pomalować kamuflaż składający się z trzech kolorów? Mam kupiony maskol Humbrola i jakby model był malowany na dwa kolory to nie było by problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi