marcinpiot Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Super efekt. To z grubszych rzeczy do poprawienia zestawu jest coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 Super efekt. To z grubszych rzeczy do poprawienia zestawu jest coś jeszcze? Jak robisz pudełkowca to nic Jak będziesz chciał w polskich barwach to zależy od czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Super efekt. To z grubszych rzeczy do poprawienia zestawu jest coś jeszcze? Jak robisz pudełkowca to nic Jak będziesz chciał w polskich barwach to zależy od czołgu. No rozumiem. Pytanie dotyczy konkretnego pojazdu, który budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 A to już będzie do obejrzenia w czasie postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 No tak, się rysunkiem na pudełku zasugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Potwierdzam, że do robienia faktury odlewu klej Revell Contacta nadaje się znakomicie! Klejenie nim niestety do przyjemnych i bezpiecznych (zalanie klejem) czynności nie należy - są zdecydowanie lepsze kleje typu Ultra Thin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Sprawdzę to jeszcze na fotkach - ale integralne dopancerzenia (chyba ? - sprawdzę !) powinny sięgać aż do zagięcia kadłuba, a więc nieco wyżej niż u Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Też mi się wydaje, że dodatkowe integralne opancerzenie powinno górną krawędzią płynnie przechodzić w łuk. Na dole natomiast powinieneś zostawić schodek na listwę do mocowania błotników. Przejrzyj zdjęcie TOBRUKA na lawecie podlinkowanie przez kolegę martinello na drugiej stronie warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Chyba jednak OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Zrobisz jak zechcesz - to znaczy jak zinterpretujesz materiały. Przeglądnąłem kupę moich zdjęc archiwalnych, niestety nie trafiłem na zdjęcia żadnego zachowanego M4A1 z integralnym dopancerzeniem, aby bronić mojej tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Zrobisz jak zechcesz - to znaczy jak zinterpretujesz materiały.Przeglądnąłem kupę moich zdjęc archiwalnych, niestety nie trafiłem na zdjęcia żadnego zachowanego M4A1 z integralnym dopancerzeniem, aby bronić mojej tezy. Ja właśnie robiąc dopancerzenie patrzyłem się na ten rysunek przodu od kolegi Bigmodel i patrząc się na to co teraz mam osiągnąłem bardzo zbliżony efekt. I nie chodzi o to żeby cokolwiek udowadniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Ja właśnie robiąc dopancerzenie patrzyłem się na ten rysunek przodu od kolegi Bigmodel i patrząc się na to co teraz mam osiągnąłem bardzo zbliżony efekt. Rysunek to tylko rysunek, kreślarzowi mogła omsknąć się ręka. Na jednej burcie wygląda jak w "Twoim" rozwiązaniu, na drugiej bardziej jak w "moim". Ja wolałbym postudiować fotki... I nie chodzi o to żeby cokolwiek udowadniać. Nie mam najmniejszego zamiaru. Doradzam a nie udowadniam A model jest Twój i ma sprawiać frajdę autorowi. Edytowane 20 Marca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Ja tym rysunkom wierzę bo to z najlepszego do tej pory opracowania o tych czołgach - Son of Sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Zrobisz jak zechcesz - to znaczy jak zinterpretujesz materiały.Przeglądnąłem kupę moich zdjęc archiwalnych, niestety nie trafiłem na zdjęcia żadnego zachowanego M4A1 z integralnym dopancerzeniem, aby bronić mojej tezy. M4A1 z integralnym dopancerzeniem: http://www.vgbimages.com/AFV-Photos/Fort-JacAkson-SC/i-5BBT2GS D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Dziękuję bardzo Domi. Wychodzi na to, że od góry będzie trzeba dodać trochę (szczególnie na prawym przedzie - od strony km) dla płynniejszego przejścia i zrobić prawie płynne przejście w pionie od strony km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Widzę, że ambitny projekt robisz. Sporo przerabiasz. Podobne perypetie miałem z Grizzlim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Dzięki Domi - nie znałem tej galerii. Już ściągam fotki Widzę, że ambitny projekt robisz. Sporo przerabiasz. Podobne perypetie miałem z Grizzlim Szkoda, że już nie ma fotek w galerii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Szkoda, że już nie ma fotek w galerii... To już ładnych parę lat minęło Sorry za zaśmiecanie wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 ...Widzę też, że będzie trzeba zainwestować w gąski. Z tego co widzę to T54E1. ... Tak, to T54. Moim zdaniem wystrzegaj się friuli, do shermanowatych się nie sprawdzają. Dlaczego odradzasz friule?? coś jest nie tak z nimi?? Pytam bo się zastanawiam nad ich zakupem do mojego TOBRUKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 ...Dlaczego odradzasz friule?? coś jest nie tak z nimi?? Pytam bo się zastanawiam nad ich zakupem do mojego TOBRUKA Niedawno gdzieś pisałem z jakiego powodu nie lubię friuli - w gąsienicach dwusworzniowych się nie sprawdzają, i trzeba łączyć ze sobą ogniwa z "prostym" łącznikiem i "zakrzywionym" łącznikiem. W skrócie - z powodu uproszczeń gąski friula mają o jedną oś obrotu za mało na każde ogniwo, łącznik jest na stałe przytwierdzony do ogniwa z jednej strony... Ale więcej na ten temat napisał Terry Aschley : https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/friulmodel/atl-131.html W "normalnych", jednosworzniowych gąsienicach (np. takich jak CDL) problemu nie ma https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/friulmodel/atl-127.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 Chyba jak bym miał wybierać to do Shermanopodobnych wybrałbym Bronco - o ile mowa o pojedynczych ogniwach. Jednak jak już pisał Marcin do Shermana "gumowe" nie są złe ze względu na napięcie gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 To ja jeszcze pociagnę "off-topic" gąsienicowy... Najlepsze ruchome gąski do shermanowatych to Modelkasteny - niestety drogie i najbardziej kłopotliwe do sklejania. Gąski Bronco - prostsze (mają o dwie czy trzy części na każde ogniwo mnie niż Modelkasten) - Ale też są ruchome. Z nieruchomych najpopularniejsze są AFV i Panda Plastik. Ale bez szaleństw - jak nie musi być ruchome zawieszenie, gumiaki wystarczą. Byle jakieś elastyczne a nie Italeri... Szkoda, że stosowanie friuli jest takie upierdliwe - nie ma to jednak jak metalowe ogniwa na modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Przypadkiem trafiłem, bo własnie szukałem czy ktoś może robił M4A1 z tasca/asuka/eduard, jako że sam zacząłem prace nad M4A1E9 na bazie tego samego modelu. Własnie się zastanawiałem jak rozwiązać problem braku ostronosej osłony przekładni, a tu u Ciebie, gotowe rozwiązanie Super to wygląda! Z zainteresowaniem i dużą przyjemnością będę śledził dalsze Twoje postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Własnie się zastanawiałem jak rozwiązać problem braku ostronosej osłony przekładni, a tu u Ciebie, gotowe rozwiązanie. No niby tak, ale pod warunkiem posiadania odpowiedniej osłony transmisji z innego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 łoł, wygląda to bardzo dobrze i w dodatku fota rozwala jakością !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi