Jump to content

Problem z farbą pactra

Recommended Posts

Witam, jestem początkującym modelarzem, niedawno kupiłem farbe Pactra dunkelgelb, ponieważ widziałem, że dużo osób wychwala tą farbę i mówi, że jest dobra do malowania pędzlami. Niestety kiedy malowałem swój model (właśnie pędzlem i wymienioną wcześniej farbą), po wyschnięciu farba była w jednych miejscach ciemniejsza,a w innych jaśniejsza. Co robię źle i jak mogę tego uniknąć?

Do skończenia zostało mi jeszcze cały czołg, malowałem jak na razie tylko podwozie, więc mam nadzieje że mogę uniknąć tego problemu z resztą modelu

Ja maluje paktrą i jestem ZADOWOLONY

Ja często też, i uważam, że do pędzla nadaje się o wiele lepiej niż Gunze czy Tamiya.

Kolego Seba123 jeżeli porobiły Ci się smugi i różne odcienie to nie jest wina farby tylko kiepsko ją wymieszałeś i najprawdopodobniej za słabo rozcieńczyłeś.

Więc spróbuj jeszcze raz. Dobrze rozmieszaj, dolej 1 porcję wody na 2 porcje farby, pomaluj miękkim pędzlem dwukrotnie i powinno być dobrze.

A jak nie wierzysz to obejrzyj sobie wątki kolegi bożo wpożo i zobacz jakie on cuda robi.

A pisanie, że do pędzla Pactra to syf itd. to tak jakby namawiać rolnika, by do zwózki zboża kupił sobie ferrari.

Pactra jak najbardziej nadaje się pod pędzel. Kolega Marak dobrze radzi. Dodam tylko że warto dodać odrobinę retardera (opóźniacza) - do nabycia w sklepach dla plastyków. I powstrzymać się przed "poprawianiem" zanim farba idealnie wyschnie.

Ja też maluję Pactrą i też pędzelkiem, fakt trzeba do środka wrzucić kulkę od łożyska bo musi być dobrze wymieszana i też musisz wyczuć ile tej farby trzeba nakładać, bo jak nawalisz za dużo to wyjdą smugi i odcienie .Pozdr.A.

Ja się nie znam, ale co by było, gdyby kupić zamiast Pactry takie coś jak Vallejo Model Color?

Może by się tym jednak lepiej malowało?

Zawsze można spróbować i wybrać to co pasuje najbardziej.

A tam zaraz szyderco ja też maluję i też jestem zadowolony (co prawda część kolorów mają do dupy), ale np. jako baza do malowania ludków to nie ma lepszych farb ( żadna inna firma nie robi kolorów do białych,białych opalonych, Murzynów i Meksyków/Indian ), podobnie z kolorami do malowania pustynnego kamo w mundurach USA, a Vallejo też dupy nie urywa ich amerykański Olive Drab to bardziej taki kolorek jak do malowania polskiego lotnictwa z 1939r .Do malowania pojazdów zaś w/g mnie nie ma lepszych farb jak akryle Model-Master z serii Authentic są to kolory opisane FS jak np. Olive Drab US Army Sand , izraelski szary czy amerykański HeloDrab (do malowania współczesnych śmigłowców US. Army). Pozdr. A.

Do malowania pojazdów zaś w/g mnie nie ma lepszych farb jak akryle Model-Master z serii Authentic
Pod tym podpisuję się wszystkimi kończynami, super farby pod pędzel. Tylko dostępność w sklepach akrylowych Model Masterów jest mocno problematyczna. W Krakowie stacjonarnie ich nie dostaniesz (bywały w ś.p. Pancerce przy Anieli Krzywoń) a jeżeli trzeba jedną - dwie farby to koszty wysyłki odgrywają rolę...

Wiem , dlatego jak co jakiś czas jestem służbowo w Katowicach to kupuję na zapas w sklepie na Kofrantego 8 koło tego wielkiego wieżowca , mają jako nieliczni w Polsce w miarę kompletną ofertę Model-Mastera. Pozdr. A.