Przemek R Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Witam, pierwsze lakierowanie : Mam pytanie do kolegów , posiadam aerograf : Mam z nim problem a mianowicie : podczas malowani na początku farba wylatuje "normalnie" , po chwili strumień się zimniejsza i za chwile koniec Muszę wyjąc dysze i ją wyczyścić : Po tej czynności znów jest Ok ale na jakiś czas CO JA ROBIĘ ***** ŹLE JUŻ MAM DOŚĆ TEGO AEROGRAFU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Napisz jakimi farbami malujesz i jak je rozcieńczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 A rozcieńczasz w ogóle ten podkład, czy walisz prosto z butli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Aerografy H&S "malują same". Najprawdopodobniej (w 99%) masz źle rozcieńczoną farbę (podkład) przez co zatyka się dysza, o czym sam piszesz. Jeśli malujesz farbami akrylowymi, to przy rozcieńczaniu (nawet malując Vallejo Air) obowiązkowo dodaj kilka kropel retardera i to powinno załatwić problem. Pamiętaj, że wielokrotne mechaniczne czyszczenie dyszy doprowadzi prędzej czy później do jej zniszczenia - rozkalibrowania. A do czyszczenia chemicznego wystarczy Cleanlux, czy Sinlux. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Napisz jakimi farbami malujesz i jak je rozcieńczasz. Po za tym podkładem maluje Tamiyami i Gunze serii H , używam do nich tego rozcieńczalnika : A rozcieńczasz w ogóle ten podkład, czy walisz prosto z butli? Co tego podkładu to bez rozcieńczania na 1,5 bara lakierowało mi się super Nie zapchał się ani razu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Podkład Vallejo nieźle zasyfia aero. Ja zawsze po malowaniu nim rozkręcam całe aero i myję dokładnie. Samo przepłukanie IPA nic nie dawało. Dysza w środku była po nim cała czarna. Tak, że umyj dobrze aero i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Stosunkowo krótko ale mnie nie podoba się powłoka. Jest gumowata i czasem odchodzi od modelu jak maskol. Używam szarego i zielonego i muszę spróbować już One Shot od Ammo. I tak o niebo lepszy ten Vallejo od AK. Te podklady od vallejo sa ok, ale wymagaja przyzwyczajenia, u mnie tez sie tak dzialo jak u Ciebie, troche rozcienczyc farbe+cienka warstwa i jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Podkład Vallejo nieźle zasyfia aero. Ja zawsze po malowaniu nim rozkręcam całe aero i myję dokładnie. Samo przepłukanie IPA nic nie dawało. Dysza w środku była po nim cała czarna. Tak, że umyj dobrze aero i będzie ok. Myje aerograf po każdym malowaniu nawet po zmianie koloru .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Witam, lakierujemy dalej , do koloru bazowego podchodziłem 3 raz Myślę ze ten będzie OK Tak to wygląda na chwile obecna , jak zawsze czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Grudnia 2017 Share Napisano 9 Grudnia 2017 Zamalowałeś cały podkład - więcej rozcieńczaj farbę - maluj nieregularnymi transparentnymi warstwami - rozjaśniaj kolor malując nim oświetlone i wypukłe miejsca (np. "szprychy" i dekle w kołach) Jak spróbujesz to zobaczysz jakie to fajne i będziesz miał część śladów eksploatacji z głowy - przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Zamalowałeś cały podkład - więcej rozcieńczaj farbę - maluj nieregularnymi transparentnymi warstwami - rozjaśniaj kolor malując nim oświetlone i wypukłe miejsca (np. "szprychy" i dekle w kołach) Jak spróbujesz to zobaczysz jakie to fajne i będziesz miał część śladów eksploatacji z głowy - przebarwienia. W szczególności, kiedy kolega użył czarnego podkładu, możliwości miał spore.Wspomniano wcześniej o One Shot Miga. Dobry podkład, choć mi trzeba było się przyzwyczaić do nich. Malowanie ie tzw. smugami daje ci efekt zróżnicowania tego samego koloru właściwe bez zestawu do modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 12 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2017 Zamalowałeś cały podkład - więcej rozcieńczaj farbę - maluj nieregularnymi transparentnymi warstwami - rozjaśniaj kolor malując nim oświetlone i wypukłe miejsca (np. "szprychy" i dekle w kołach) Jak spróbujesz to zobaczysz jakie to fajne i będziesz miał część śladów eksploatacji z głowy - przebarwienia. W szczególności, kiedy kolega użył czarnego podkładu, możliwości miał spore.Wspomniano wcześniej o One Shot Miga. Dobry podkład, choć mi trzeba było się przyzwyczaić do nich. Malowanie ie tzw. smugami daje ci efekt zróżnicowania tego samego koloru właściwe bez zestawu do modulacji. Dziękuje za szczudłowe uwagi , tak czułem ze to spaprałem . Jak lakierowałem model cały czas miałem wrażenie ze za mocno ta czerń przebija Teraz utwierdzaliście mnie w tym ze się myliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 12 Grudnia 2017 Share Napisano 12 Grudnia 2017 Warto by jeszcze zaszpachlować ślady po wypychaczach na gąsienicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 13 Grudnia 2017 Share Napisano 13 Grudnia 2017 Jakoś ten kolor twój mi nie pasuje. Ja użyłem zestawu MIGa...zdj.efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2017 Jakoś ten kolor twój mi nie pasuje. Ja użyłem zestawu MIGa...zdj.efekt Ja malowałem Tamyia XF-78 Może to wina zdjęcia ale mnie wydaje się ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 13 Grudnia 2017 Share Napisano 13 Grudnia 2017 Możliwe że to przez foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 Witam, wracam do tematu mając chwile przed świętami to przysiadłem do modelu : Polakierowany : Oskubany: Tak to się prezentuje na chwile obecną , jak zawsze czekam na komentarze Pozdrawiam Przemek i życzę wesołych świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Witam, dołożyłem 3 kolor do kamo i wygląda to strasznie , kolejny skopany model : Model pójdzie na poligon testowy , zrobię wash i zobaczymy co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziaro Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Dla mnie laika modelowego wygląda on bardzo ładnie. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Na zdjeciach wyglada ok, jesli cos jest nie tak to raczej wyciagniesz to przy dalszych procesach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi