Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 godzin temu, lesio-69 napisał:

Prace powoli posuwają się do przodu

Bardzo dobrze :super:

A z okazji dnia dzisiejszego

:tort:

i dużo wszystkiego

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, abtb napisał:

Bardzo dobrze :super:

A z okazji dnia dzisiejszego

:tort:

i dużo wszystkiego

Podziękował

Edytowane przez lesio-69
Napisano
44 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

Ten czerwony można by trochę wpłowieć, bo żagiel jak stara szmata a krojc nówka funkiel jest teraz :szczerbol:

I tu masz rację. Ten fakt trochę mi umknął. A specjalnie jeszcze szukałem jak najbardziej czerwonej farby. Nie wiem czy teraz coś się da z tym zrobić.

Napisano
Godzinę temu, lesio-69 napisał:

I tu masz rację. Ten fakt trochę mi umknął. A specjalnie jeszcze szukałem jak najbardziej czerwonej farby. Nie wiem czy teraz coś się da z tym zrobić.

Płowienie to jedno... Zupełnie niepotrzebnie najbardziej czerwoną wziąłeś! Te czerwienie mineralne w tamtych czasach były bardziej "ceglane" jak ochra czy wenecka. Szczegół to, ale niezmiernie istotny. Spróbuj to nieco poprawić bo teraz jest czerwony jak u konia ze stajni Enzo :mrgreen:

A poza tym to wiadomo - majstersztyk! :super:

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Super_Hans napisał:

Płowienie to jedno... Zupełnie niepotrzebnie najbardziej czerwoną wziąłeś! Te czerwienie mineralne w tamtych czasach były bardziej "ceglane" jak ochra czy wenecka. Szczegół to, ale niezmiernie istotny. Spróbuj to nieco poprawić bo teraz jest czerwony jak u konia ze stajni Enzo :mrgreen:

A poza tym to wiadomo - majstersztyk! :super:

24 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

Z fukawki go teraz podmarmurkuj pomaranczowym potem przybrudz brazem  I Bedzie pan zadowolony :szczerbol:

Najgorzej, ze ten żagiel wisi już na okręcie tylko nie robiłem jeszcze zdjęć  i wszelkie prace z nim są już bardzo utrudnione.

Edytowane przez lesio-69
  • 2 weeks later...
Napisano

Trochę odświeżę;-) i jezeli nie za późno i coś pomoże, a trudno zrobić już na powieszonym żaglu, spróbuj ten czerwony ubrudzić suchą pastelą brązową(polecam renesans) za pomocą pędzelka.

Kleilem Santa Maria z kartonu w 1:96. Inna kategoria, ale żagle te same;-) no prawie...

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, tlb napisał:

Trochę odświeżę;-)

To i ja trochę odświeżę temat:szczerbol:

Słyszałem że po cyberprzestrzeni krążą fotki z trochę większą ilością żagli na masztach i olinowaniem, a sama budowa zmierza śmiałymi krokami ku szczęśliwemu końcowi

Czy autor owej "baleji" uraczy nas fotkami z postępów czy też każe czekać do galerii końcowej? wink3

Edytowane przez abtb
Napisano

Coś tam w międzyczasie  z fotek  pewnie się pojawi. Do żagla podbukszprytowego dołączył fokżagiel i bezanżagiel. Teraz trzeba będzie się brać na grotżagiel. A ten jest trochę skomplikowany bo ma dodatkowo 2 bonnety. Bonnet to dodatkowy żagiel dowiązany pod  głównym  żaglem  rejowym.

Napisano
1 godzinę temu, lesio-69 napisał:

Teraz trzeba będzie się brać na grotżagiel. A ten jest trochę skomplikowany bo ma dodatkowo 2 bonnety. Bonnet to dodatkowy żagiel dowiązany pod  głównym  żaglem  rejowym.

Za cholerę nie wiem o co chodzi ale brzmi dobrze :mrgreen:

Tak trzymać :super:

Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

Za cholerę nie wiem o co chodzi ale brzmi dobrze :mrgreen:

Tak trzymać :super:

A wygląda to tak:

9Lfmtgg.jpg

VCAUROt.jpg

Napisano (edytowane)

" A wtedy Kolumb spojrzał na żagle i powiedział:

- Na żaglach mają być  krzyże.

- A jak duże ?  - zapytali marynarze.

- Mają być widoczne z kilkunastu mil. A po chwili dodał: maja być czerwone, jak krew dopiero co zabitego byka"

Chcecie się kłócić z Kolumbem? :D

W dniu 1.02.2019 o 07:27, abtb napisał:

Słyszałem że po cyberprzestrzeni krążą fotki z trochę większą ilością żagli na masztach i olinowaniem,

VJB66HG.jpg

wRAUquV.jpg

KYbB3kj.jpg

F0yzdke.jpg

lu4Hwsw.jpg

S2odfx3.jpg

3KPPFZ3.jpg

INrHyK0.jpg

YcbRwzY.jpg

tjdPXrv.jpg

DYeJOEn.jpg

ZlyYGrh.jpg

ZAggynl.jpg

uMLublM.jpg

9tWXcfA.jpg

Na fokżaglu nie ma jeszcze wykonanych fokbulin i fokszotów. Wykonam je dopiero po zakończeniu montażu grotżagla, bo teraz by tylko przeszkadzały. Teraz czas się brać za grotżagiel a ten jak pisałem wcześniej jest trochę upier.......wy w robieniu. A czas nagli.

Edytowane przez lesio-69
Napisano

:benc:

Ilość bloczków/jufersów (czy jak to zwał:hmmm:) normalnie poraża. Jest tego więcej niż jabłek w sadzie :szczerbol:

Piękna robota :brawo:

11 godzin temu, lesio-69 napisał:

A czas nagli.

Czyżby będzie do obejrzenia  "na żywo" w Mińsku Mazowieckim?

A zatem czekam :kawa:

Napisano
1 godzinę temu, abtb napisał:

Czyżby będzie do obejrzenia  "na żywo" w Mińsku Mazowieckim?

A zatem czekam :kawa:

Taki jest plan. A co wyjdzie zobaczymy.

Napisano
34 minuty temu, lesio-69 napisał:

Taki jest plan.

:brawo:

Napisano
26 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Uważaj że zdążaniem na... To się potrafi okrutnie mścić. Spiesz się powoli :wink:

Wiem Gała, często sam powtarzam "nic na siłę". Zdążę to będzie dobrze, nie zdążę to będą następne konkursy.

Napisano
11 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Spiesz się powoli

Hyh, no i masz. Pasterz Zielonych Owiec ziarno lenistwa zasiał:rozga:

No nic, grunt to nadzieja, a ta jak wiadomo umiera ostatnia więc do tematu podchodzę spokojnie.:surfer:

Napisano

"Surówka" na grotżagiel i 2 bonnety przygotowana.

jp0ZLBk.jpg

Teraz jeszcze likliny i będzie można powoli "zszywać" całość.

2lSi46S.jpg

Napisano (edytowane)

"Przyszywanie"  pierwszego bonnetu trwa. Kto to wymyślił taki żagiel :snajper:. Jak się już opanuje technikę "łączenia" i ma się cierpliwość to można to wykonać w kilka godzin.

OzKg43G.jpg

P2vRWvp.jpg

2OoKAm7.jpg

Najgorsze, że na początku nitka ma jakieś 2 m długości i samo jej przeciąganie trwa wieki. im więcej pętli tym nić krótsza i "szycie" jest łatwiejsze. A został jeszcze jeden bonnet.:sciana:

A tak wygląda żagiel z przodu

jWmGZa1.jpg

deqrqBY.jpg

Edytowane przez lesio-69
Napisano

Nie mogę się doczekać galerii...

Napisano
17 minut temu, tlb napisał:

Nie mogę się doczekać galerii...

I ja, i ja :banan:

Dorze, że "ziarno lenistwa" zasiane przez miłośnika "rewolucyjnych płazów" (ziab) trafiło na niepodatny grunt :yahoo:i prace przy żaglach posuwają się do przodu :super:

:kawa:

Napisano

Udało się w końcu "przyszyć" bonnety :jupi2:

HVOQP2r.jpg

HJFRXWA.jpg

DxG6Lci.jpg

NlX9owq.jpg

I teraz grotżagiel "nabiera" wiatru

XGSqU6K.jpg