Adamo722 Napisano 19 Lipca 2017 Autor Share Napisano 19 Lipca 2017 [...]Pozatym deski potrafia byc od bialych do prawie czarnych zalezy jaki gatunek a kolor dopiero nadaje im np balsa. WTF? Jeśli już zawziąłeś się na metodę maskowania paskami taśmy to tutaj mały tuturial: http://www.h3.dion.ne.jp/~mokei/e-tips-ship-deckpaint.htm Fajny, ale problem mam taki że mam ograniczony dostęp do farb. No nic mimo wszystko postaram się jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Lipca 2017 Share Napisano 19 Lipca 2017 Czy widziałes, żeby jakis dobry modelarz robił cos takiego ?? NIE. z pewnością nie. Ależ smutno by wyglądało modelarstwo, gdyby każdy sobie zamiast eksperymentowania takie pytania zadawał Pokład wygląda teraz jak pokryty jakimś dziwnym kamuflażem, ale na pewno nie drewnem. Nie wiem czemu nie stosujecie zupełnie prostych i zupełnie sprawdzonych patentów- przejedź dechy suchym pędzlem a potem gęstym washem w różnych odcieniach brązu, i jeszcze jakoś to wyciągniesz. Kolega widze sam radzi stosować " proste i sprawdzone patenty" a mnie gani za rade by stosować sprawdzone patenty .... ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 19 Lipca 2017 Share Napisano 19 Lipca 2017 a ktoś w życiu bejcował pokład z tekowych desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Lipca 2017 Share Napisano 19 Lipca 2017 Z moich obserwacji zdjęć przedstawiających pokłady, wyciągnąłem wniosek, ze pokłady najbardziej się niszczyły podczas pobytów w stoczniach. Poza tym załoga wydeptywała sobie na nich "ścieżki" i partie pokładu bardziej "uczęszczane" miały inny odcień, niż te w "kątach". Zeby nie było, ze tylko gadam, próbowałem te obserwacje przenieśc na model w taki sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Lipca 2017 Autor Share Napisano 20 Lipca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Lipca 2017 Share Napisano 20 Lipca 2017 Pewnie się nie znam, w okrętach nie dłubię, ale ja to bym ze obszary, które washowałeś pojechał aerografem, a wash dał po całości, żeby wyciągnąć rysunek desek. Poza tym nie wiem co to jest to szare, kredka czy ołówek, ale rozmazane toto paskudnie i wygląda nie za dobrze. Tragedii nie ma, ale myślę, że gdybyś stosował się do rad kolegów, osiągnąłbyś lepszy efekt. Swoją drogą, Fotosik to zły pomysł, naprawdę - dwie strony wcześniej już ci zjadło zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Lipca 2017 Autor Share Napisano 20 Lipca 2017 Pewnie wskoczą w następnym miesiącu jak będzie nowy limit na fotosiku. Teraz korzystam z Imgura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Lipca 2017 Share Napisano 20 Lipca 2017 Adamo722 - nie poddawaj się Nie jest za dobrze ale jest lepiej niż było... okrętowcy dostali extra timing więc może warto jeszcze z tym pokładem powalczyć. Czasu jeszcze sporo. Ja przynajmniej gorąco namawiam i mobilizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Kolega widze sam radzi stosować " proste i sprawdzone patenty" a mnie gani za rade by stosować sprawdzone patenty .... ,_) Nie ganię za sprawdzone patenty, ale robienie tylko tego, co się widziało u innych zatrzymuje rozwój modelarstwa, eksperymentować można, tylko z głową i z planem awaryjnym w razie gdyby nie pykło Już jest trochę lepiej i chyba idziesz w dobrym kierunku, ale krechy z ołówka i tak przebijają, ja bym to zmył i zaczynał. Zwłaszcza że przy barbecie pierwszej wieży, i wciąż przy katapultach, widać złogi nieobrobionej do końca szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Wiem ale moja szpachla wamodu do niczego się już nie nadaje i nie chciałem już bardziej szlifować bo bym starł deski. Jeszcze troszkę podziałałem przy pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Wiem ale moja szpachla wamodu do niczego się już nie nadaje i nie chciałem już bardziej szlifować bo bym starł deski. Jeszcze troszkę podziałałem przy pokładzie Jeśli szpachla do niczego się nie nadaje, to po co ją stosujesz? Jest tak ogromny wybór szpachli na rynku, ze każdy znajdzie coś dla siebie. Ja nie będę owijał w bawełnę i powiem prosto z mostu: pokład wygląda tragicznie, jakby się na niego wylało jakieś czarne paskudztwo. Nie rozumiem, czy to miało być cieniowanie, czy rozjaśnianie. A to skala 1/700. To powinno być wszystko dużo delikatniejsze. Jeśli chciałeś zrobić washa i podkreślić cienie, to wokół pojedynczych elementów delikatnie, a nie cała plamą wokół skupisk luków, tudzież innych drobnych elementów wyposażenia pokładu. Jeśli już to cienie powinny być położone wzdłuż krawędzi nadbudówek, barbet a u Ciebie jest często odwrotnie. I nie taką PLAMĄ ale delikatną kreską. Jeśli chcesz robić dalej w tej konwencji, to nadbudówki też powinny być tak wysmarowane, bo inaczej to będzie dzień i noc. Powiem jeszcze raz: do mnie to nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Z daleka wygląda lepiej niż z bliska, ale idziesz w dobrą stronę. Powycieraj te co bardziej rażące plamy, niech przejścia sa płynne. Uzyj czegoś pomiędzy tymi odcieniami żeby wyciągnąć przestrzenie między deskami. Jak masz to po prostu walnij na to łosz pokładowy od miga ramireza, potem pomaziaj pędzlem dla zróżnicowania kryci i powinno być si. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Powycierałem i dam na to wash brown miga (który kupić do pokładu?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Powiedziałbym, że z daleka to wygląda już całkiem jak drewno, ale raczej w skali 1:7 albo 1:70, a nie 1:700. Idziesz ku lepszemu. Udam, że tego argumentu o złej szpachli nie słyszałem, jak szpachla jest zła to kładziesz dobrą...poza tym jeśli jest wystarczająco krucha to możesz ją zdrapywać delikatnie acz precyzyjnie poprzecznymi ruchami nożyka, tak jak zdrapuje się delikatne nadlewki. Będziesz w stanie utrzymać kształt styku nadbudówek z pokładem i manewrować nożykiem na tyle, żeby nie zniszczyć linii podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Adamo722 - to teraz się wszystko wydało heh Fotki cię zdradziły... pamiętaj że robienie pokładów okrętów sugerując się podłogowymi panelami to KIEPSKI pomysł (sorry - nie wyśmiewam się, ale nie mogłem się powstrzymać jak te fotki zobaczyłem) Ale idziesz w dobrym kierunku - tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Adamo722 - to teraz się wszystko wydało heh Fotki cię zdradziły... pamiętaj że robienie pokładów okrętów sugerując się podłogowymi panelami to KIEPSKI pomysł (sorry - nie wyśmiewam się, ale nie mogłem się powstrzymać jak te fotki zobaczyłem) Ale idziesz w dobrym kierunku - tak trzymaj Akurat to blat stołu w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Jakiś update jest planowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Jakiś update jest planowany? Jest planowany ale mam problem bo zacząłem maskować pokład i za radą kolegów kupiłem wash brown miga i pomalowałem od połowy pokładu do rufy i doszedłem do wniosku, że to bardziej wygląda na kolor drewna. Następnie zdjąłem maskowanie i pomalowałem resztę pokładu i później przetarłem wash Następnie zacząłem maskować pokład i tu mam problem, że taśma Tamya nie przykleja się do pokładu. Więc stwierdziłem, że jedynym wyjściem jest malowanie pokładu pędzelkiem i taki osiągnąłem jak na razie efekt Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Ale wash to trzeba jeszcze wytrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Wytarłem ale nie wiem co było w tym washu miga bo powierzchnia pokładu jest jakby oleista. Nie chcę już mocniej trzeć bo mi schodzi pokład. Myślę że jedynym wyjściem jest domalować pokład potem polakierować i kleić dalej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Wytarłem ale nie wiem co było w tym washu miga bo powierzchnia pokładu jest jakby oleista. Nie chcę już mocniej trzeć bo mi schodzi pokład. Myślę że jedynym wyjściem jest domalować pokład potem polakierować i kleić dalej :/ Bo to jest wash olejny. Jeśli malowałeś pokład akrylami to pod wash olejny trzeba było dać warstwę separacyjną z lakieru błyszczącego. Wash łatwiej by się kładło i w razie czego przy zmywaniu lakier by ci zabezpieczył akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Witam Mały postęp I malunki kadłuba Niektóre miejsca do drobnych poprawek ale ogarniemy to przy dalszych malowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Października 2017 Autor Share Napisano 1 Października 2017 Witam I mam problem brak części B 21 Napisałem do sklepu gdzie kupiłem model ale może ktoś ma ten model i mógłby zrobić odlew części. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Bardzo zgrabnie ci to idzie, podoba mi się W sprawie brakującej części niestety nie pomogę Chociaż dziwne że Tamka puściła taki bubel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 każdemu może się zdarzyć... kiedyś jedno z moich Zer od Hasegawy przyleciało z połamanym skrzydłem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi