Skocz do zawartości

ORP Nurek skala 1:144 scratch na podstawie wycinanki GPM

Marudek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 270
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ups - nie wiem jaka to grubość 20 den i zamówiłem właśnie to... Próby z rozciąganiem patyków też się nie udały - przynajmniej nie na taką grubość jak chciałem. Ale mam jeszcze coś w zanadrzu. Dobra wiadomość jest taka, że poprzedni takielunek udało się usunać bez większej demolki

:hmmm: Bylem zwolennikiem zylki ale chyba tez zamowie te nici

Żyłka to słaby pomysł, ma tendencję do kurczenia się, jak nie zostawisz trochę luzu to może pogiąć lub złamać maszty...

Nici z linka są super, mają jednak jedną wadę, są strasznie cienkie, ledwo je widać...

Można nabyć perukę dla dzieci, są różne kolory, koszt niewielki a masz materiał na olinowanie do końca życia...

Oraz polecany przez Blackmana drucik - https://shelfoddity.com/index.php?route=product/product&path=20_64&product_id=73

Ja myslalem o zakupie czarnych nici o grubosci 0,04 lub 0,06, ktore tez sa u tego producenta

Pozdro

Chyba podejście numer dwa się udało Jak się uda to jutro wstawię fotki. A wiecie może na jaki kolor malować koła zaworów? Najchętniej walnąłbym na czerwono żeby rzucały się w oczy, ale może powinny być czarne albo szare? Będę wdzięczny za pomoc kolegów obeznanych w Polskiej Marynarce z tamtego okresu, bo podejrzewam że poszczególne elementy okrętów były malowane według tego samego schematu

Drut chopie, zwykły, chamski, mosiężny drut 0,1 mm. Wszystko z nim zrobisz i proste i zwisy, nic nie trzeba naciągać podciągać, rozciągać ani żadnego innego pitu pitu. Do nabycia u dudusia za psie pIniONdze i kto wie dzie jeszcze.

Hej,

Wielkie dzięki za poradę. W końcu sam doszedłem do tego że najlepiej mi wychodzi z drutu - rozbebeszyłem jakąś cewkę. Najłatwiej robiło się zwunięte liny bo po prostu kręciłem drut na kilku kołkach a potem zdejmowałem z "przyrządu" i malowałem. Wcześniej zależało mi na elastycznych nciach bo jak paczam na EZ line to można na takim takielunku paluchami w gumę skakać i się nie psuje Ale z drugiej strony wiem że takie elastyczne wynalazki po latach mogą skruszeć albo potrzaskać (jak w moim pociaku w 1:72 od podstaw). Jeszcze chwila i wstawię zdjęcia moich wypocin to sami ocenicie

Hej,

Wreszcie mam trochę czasu na wstawienie fotek. Do zrobienia takielunku stałego użyłem nici Shipyard 0,1 mm. A takielunek ruchomy powstał z cienkiego, miedzianego drutu, który wydłubałem z jakiejś cewki:

Ky9oALB.jpg

vhusrrZ.jpg

F4SWkHd.jpg

sYY5OTs.jpg

Gpae0Sh.jpg

IFdxrKW.jpg

SqAhaYA.jpg

fe0renK.jpg

aNf0vDH.jpg

q2DGUB3.jpg

Takielunek robię według planów z Modelarza. Do wklejenia zostały tylko dwie linki doczepione w połowie długości sztagu, ale wkleję je dopiero po zamontowaniu kabestanu.

Pozdrawiam,

Marudek

A ja się tak narobiłem, żeby linki zwisały z bloczków równolegle W planach z Modelarza linki są zwisłe, ale faktycznie może nie aż tak... Tylko sztagi i wanty są fest naprężone - no i może flaglinka i ta lina z latarniami. Zobaczę co się da zrobić. Na razie siedzę w szalupach

Zwis to jedno, ale one sa POGIĘTE. Zwisy musisz ładnie uformować najpierw. Ta czarna nita tez do wywalenia, no chyba ze ma udawać cumę Żeby zrobić przyzwoite zwisy musisz napierw drut wyprostować, a potem uformować w ładną hiperbolę Także do piczy i a piat od nowa

Miłej zabawy

Dobra, jak skończę szalupy to wymienię nitkę Shipyard na drut miedziany. Nie wydaje mi się żeby gdziekolwiek drut był pogięty, zrobiłem jak piszesz najpierw przeciągałem przez dłoń aż drut się nagrzał i dopiero wtedy pozwalałem mu nabrać lekkiego łuku. Proszę wskaż miejsce gdzie mam poprawić. Ja widzę że jedynie linki na noku rei od sterburty z deko się rozlazły i nie idą równolegle.

Przyznam, że chciałbym już skończyć ten model, bo lada chwila koniec konkursu, a ja już mam upatrzone następne pływadło w 144

Nagrzać w ręku to sobie mozna babę a nie drut Miedziaka się albo rozciąga, albo walcuje. Nie będę robił strzałek bo w zasadzie na kazdej coś jest. Lina zwisa zgodnie z siłą grawitacji i tylko w jednym kierunku ( nawet na wietrze ) Na Twoich fotach widać zdrowe fale Dunaju. Popatrz sobie na fotki jakielkojwiek łajby i porównaj ze swoją fotką. MOdel jest fajny, ale w okrętach olinowanie albo robi model albo go kasuje. To co jest teraz przenosi porządnu model do V ligi.

Nowoczesne popierduchy też mają trochę linek. Jak będziesz kleił szalupy, to pamiętaj o jednym. To był konik ad. J. Unruga. One muszą być PERFEKCYJNE. Jeżeli nie i nie daj Boże przesadzisz z zaciekami z rdzy, gwarantuje że Duch Admirała nawiedzi Cię w nocy

Zwis to jedno, ale one sa POGIĘTE. Zwisy musisz ładnie uformować najpierw. Ta czarna nita tez do wywalenia, no chyba ze ma udawać cumę Żeby zrobić przyzwoite zwisy musisz napierw drut wyprostować, a potem uformować w ładną hiperbolę Także do piczy i a piat od nowa

Miłej zabawy

W pełni się zgadzam - takielunek psuje odbiór świetnego modelu.

Przyznam, że chciałbym już skończyć ten model, bo lada chwila koniec konkursu, a ja już mam upatrzone następne pływadło w 144

Masz prawie miesiąc, więc jeżeli nie masz w planie zrobić największej ilości modeli w tym konkursie to powinieneś dać radę wycackać ten w 100%

Trzymam kciuki bo robota piękna.

Szczerze mówiąc ja nie widzę gdzie linki są pogięte. Są łuki jak w zwisach. Jedyne co jeszcze mogę poprawić to sztagi - bo nawet w przeliczeniu nić 0,1 x 144 wydaje się za gruba. Wymienię ją na miedź rozciąganą w łapach (bo innej metody nie znam), albo wypieprzę wszystko i wkleję nic elastyczną (jeśli jej poczta nie zgubiła) i każda linka będzie napięta jak ch...