Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki Wiem że nie ma co przesadzać. Pewnie w dużej mierze zależało to od dostępnego materiału. Z kolei nie wydaje mi się żeby spawali go z puzzli (tym bardziej, że Nurek był jednym z pierwszych spawanych kadłubów). Co sądzisz o pasach około 9 m (okręt ma 29 m długości więc na burcie wypadłyby max 3 takie zakładki gdybym łączenia rozplanował podobnie jak układ cegieł w murze.

A może w ogóle to odpóścić żeby nie przedobrzyć (ja w malowaniu cienias jestem )

• Odpowiedzi 270
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Tylko że Nurek miał kadłub spawany. Nitowana była tylko sterówka.

zatem sorry za wprowadzenie w błąd - nie zweryfikowałem tego i wygłupiłem się

Napisano

Eeeetam - spoko, ja dowiedziałem się o tym dopiero jak pisałem pierwszego posta w tym wątku Swoją drogą dzięki za linka do Batorego - jak wybierałem model do konkursu, to przez chwilę wahałem się którego wybrać - Nurka czy jego. Może kiedyś pokuszę się także o tą drugą motorówkę

A co sądzicie o takim podziale blach poszycia?

Zc34g0u.jpg

Pozdro,

Marudek

Napisano

Byłoby, ale łączenia płyt na pasie są zazwyczaj przesunięte o 1/3 długości płyty w stosunku do pasa sąsiedniego. Nie mam teraz pod ręką żadnego materiału, ale 9 metrów to chyba nieco za dużo, 6-7 raczej.

Napisano

Łoooo Panie, ja Ci wiszę prawdziwe

Czyli cóś bardziej w ten deseń? Założyłem, że te przesunięcia o 1/3 sąsiadującego pasa to wszystkie w jednym kierunku mają być (a nie jak cegiełki na rysunku wyżej).

U3ot9Jy.jpg

Tera bedzie OK?

Napisano

Dzięki za pomoc! Chętnie pogadam, ale ja w swoich kwiecistych opisach czasem mało zrozumiały jestem A u proszę - obrazek i OK albo NOK

A wczoraj na warsztacie niewiele, ale za to pracochłonne bambetle. Wykonałem drzwi zejściówki i pomosty łodziowe. Poprzeczki na których są podłużne sztachety nie są jeszcze ścięte na odpowiedni wymiar - dotnę je jak już będę montował przy górnym pokładzie. poza tym klapy w dwóch rozmiarach (chyba do wentylacji), które zamierzam odlać z żywicy.

PsW12GA.jpg

Z drobnicy jaką zamierzam odlać będą jeszcze:

- drzwi sterówki

- pachoły

- nawiewniki (co prawda każdy z 3 szt jest inny, ale pewnie jeszcze przydadzą się w kolejnych takich projektach)

A w planach na dziś: namalowanie cieniowania poszczególnych arkuszy poszycia i sukcesywne przygotowywanie dalszej drobnicy do odlania.

Napisano

Hej,

Plan prac na wczoraj trochę się zmienił, bo jak się dorwałem do malowania to nie mogłem przestać. Zrobiłem cieniowanie na kadłubie i pomalowałem pokład. Już miałem malować kolorami bazowymi, ale uznałem, że lepiej będzie podpytać który z nich byłby najwłaściwszy.

Tak mi wyszło cieniowanie:

HFtDhXN.jpg

qojedm1.jpg

A tak malowanie pokładu. Najpierw podkład:

uyylsfn.jpg

A potem olejny brąz:

0eSiQiO.jpg

Razem wygląda to tak:

lFzdY8W.jpg

No i pytanie do znawców - które z poniższych kolorów będą najbardziej odpowiednie?

zKSK297.jpg

Jak zwykle z góry wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam,

Marudek

Napisano

A co z tym pokładem się stało? Cały jest w jakiś ciapkach.Widać to już na podkładzie. Pokład wygląda jakby był pordzewiały. Do cieniowania też nie jestem przekonany. Zbyt regularne. Żeby to nie przypominało później planszy do gry w warcaby.

• Super Moderator
Napisano

@lesio przesadzasz, dobrze jest mnie się tam podoba wszak to redukcja a nie nawiga ;)

Napisano

Hej,

Pokład jaki jest taki już zostanie Poza tym mnie się wydaje, że blachy poszycia kładzione były w ustalonym porządku i z zachowaniem pewnych prawidłowości. Ja nawet posunąłem się do tego, że poszczególne bryty są symetryczne po obu burtach

Napisano
...Poza tym mnie się wydaje, że blachy poszycia kładzione były w ustalonym porządku i z zachowaniem pewnych prawidłowości. Ja nawet posunąłem się do tego, że poszczególne bryty są symetryczne po obu burtach

I bardzo słusznie, tak właśnie jest. Ja zawsze robie negatyw, czarny podkład i rozjaśnienia, ale to w sumie nie powinno robic różnicy, ciekaw jestem rezultaty końcowego. Pamietaj żeby bazy do fukania na ten podkład rozrobić co najmniej 8:1.

Co do drewna jednak zgadzam się z Lesiem, coś tu jest nie halo, jakieś mewy z okresem go obesrały czy jak?

Napisano

OK przyjrzałem się pokładowi w świetle dziennym, bo miałem nadzieję że to może przez marne światło... Ale niestety światło dzienne tylko zaszkodziło tej teorii

Aktualnie pokłady są zmyte i czekają na wersję malowania 2.0

A co myślicie o kolorkach? Ja bym obstawiał do części nawodnej i podwodnej te zupełnie po prawej. No może tym razem dodałbym do czerwonego nieco mniej XF-62.

Gała a o co chodzi z tym 8:1? Osiem części rozpuszczelnika na jedną część farby?

Napisano

Ja tam się na kolorach PMW nie znam. Ale tylko te dwa wyglądają w miarę sensownie. A nie masz po prostu hull red'a? To xf 8 albo 9 nie pamiętam. Co do farby to tak 8 X20A na 1 farby. Zakładam że masz X20A skoro używasz Tamki.

Napisano

Hej - dzięki za pomoc z kolorami. Mam rozcieńczalnik X-20A, a farbę XF-9 hull red będę miał w przyszłym tygodniu. Tylko właśnie nie chciałbym mieć dokładnie tego samego koloru części podwodnej na tym modelu i tamtym do którego kupiłem hull red... Chociaż wydaje mi się, że X-7 + XF-62 w stosunku pół na pół dają coś bardzo zbliżonego do hull red, a zależy mi na tym żeby różnica była choćby subtelna i dlatego spróbuję dać mniej XF-62 (powinno mniej wpadać w brąz).

No i malując tym co mam jest szansa, że wyrobię plan i kadłub będzie pomalowany do końca tego tygodnia

Napisano

Wiem, że późno chwalę, ale chwalę... Bo się podoba.

Dużo zmysłu i godzin pracy... Bardzo fajny warsztat.

Pozdrawiam i kibicuję.

Czapka do samej ziemi...

Napisano
I co PLAN się rypnął, czy wyszła taka kaszana że strach fotki pokazać ? :P

Jak stocznia wie, że Półkownik tu zaglONda, to się stocznia spina i plan wyrabia

Tym razem za malowanie pokładu zabrałem się trochę mniej "żywiołowo" Na boku wytrasowałem sobie kilka desek i potraktowałem je beżowym podkładem. To samo zrobiłem z umytymi częściami pokładu - tyle że bez ciapek powstałych po kichnięciach aerografu (spowodowanych przez nie doczyszczenie aero po przejściu z farb Tamiya na Vallejo). Dodatkowo zamiast pojechać po całości pokładu olejami i zbierać naddatek czerwonego guano - postanowiłem każdą deskę potraktować indywidualnym smyrnięciem mocno rozcieńczonym, brązowym akrylem Vallejo, a na wierzch psiknąłem bezbarwnym matem z odrobiną pomarańczowego. Efekt jest moim zdaniem lepszy niż poprzednio i cieszę się że Was posłuchałem.

JfpFBpb.jpg

A wyszło tak:

nwh77o0.jpg

eYiiwJx.jpg

OgMcS0g.jpg

Potem maskowanie i malowanie, maskowanie i malowanie. Chociaż bardzo sie do tego przykładałem - w kilku miejscach na dziobie dmuchnęło mi pod maski. Jakoś to naprawię. I jeszcze przyznam się bez bicia, że po raz pierwszy w życiu mieszałem farby w oddzielnym naczyniu (kieliszku), a nie jak dotychczas w aerografie, co powodowało czasem niemiłe niespodzianki

gq8JIxs.jpg

RLDx5LY.jpg

iwbsfA8.jpg

Teraz nakładam kalki ze wskaźnikami zanurzenia. Kalki mam od Pepsi Adama. Jak sądzicie, czy zjeżdżać ze skalą jeszcze niżej - do 10 albo nawet 8?

DPRcw2o.jpg

I na koniec widok ogólny:

3chgnnX.jpg

a4iTlVC.jpg

y3Lrg26.jpg

Cały czas dłubię drobnicę, którą będę odlewał. Plan na dziś: pachoł, 2 rodzaje kotwic i 5 rodzajów nawiewników.

Pozdro,

Marudek