slamacek Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Bo kiedy jest nadbudówka - to widać, że to okręt. A sam kadłub - to kawał złomu. Ja to rozumiem - dlatego zawsze zaczynam od artylerii głównej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Dlatego właśnie pytałem. Masz dobre 3 tygodnie roboty przy kadłubie, żeby go zlepić, zaszpachlować, oblachować, pomalować, zeszmacic zaglonić itp itd. Po co Ci ta pagoda, skoro nie zrobiłeś jescze wszystkich powyższych? Ale generalnie to o co Ci chodzi? Ne wydaje mi się aby istniał jakiś obowiązek zaczynania budowy okrętu od kadłuba (choć większość z pewnością tak robi). Zbudowanie tej pagody, czy innych elementów „ponadkadłubowych” w niczym samemu kadłubowi nie przeszkadza. To trochę jakby ktoś przy budowie czołgu zaczął twierdzić, że budowę każdego trzeba zaczynać od kadłuba i układu jezdnego, a wieże trzeba koniecznie robić na końcu. Otóż nie trzeba. Co do czasu natomiast, to mnie się nigdzie nie spieszy i dni nie odmierzam. Bo kiedy jest nadbudówka - to widać, że to okręt. A sam kadłub - to kawał złomu. Ja to rozumiem - dlatego zawsze zaczynam od artylerii głównej ;) No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Okręt to nie jakiśtam pełzak co można go zlepić w 3 wieczory No ale obowiązku nie ma. poczekam popaczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 ... poczekam popaczam Cała przyjemność po mojej stronie Pagoda gotowa do dalszego blaszkowania. Nie klejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Ma swój japoński urok ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Piękne to jest, ale poziomowania tych pokładów nie zazdroszczę... Choć, gdy patrzę, jak się do tej roboty zabierasz mam głęboką wiarę w Ciebie i Twój warsztat! Nawet na chwilę nie przestawaj, rób i publikuj co byśmy mogli Ci kibicować! Jeśli zaś chodzi o kolejność to osobiście skaczę między kadłubem a nadbudówką. To pomaga się nie znudzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 ... Dzięki! Będę sobie czytał twojego posta jak złapie doła. Pagoda rozłożona, będę ją teraz stopniowo "ubierał" i pewnie trochę malował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Pagoda (niesklejona) dostała okna. Teraz będą "dźwi", ale najpierw tydzień sobie w górach pobrykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Jest moc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Jest moc! Dzięki! Na teraz mam takie widoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Wróciwszy i nieco podzióbawszy. Kadłub sklejony ale nie do końca obrobiony. Założone wstępnie gałki: Dalszy ciąg walki z pagodą. Poszczególne poziomy wciąż nie sklejone. Dostała za to wszystkie bulaje i drzwi, tudzież kilka innych drobiazgów. Generalnie chce przykleić wszystko, co mogę przykleić przed malowaniem. Bardzo fajnie mi się to dłubie Fotki robocze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 te gałeczki to gdzie takie ładne kupiłeś? bo szukam czegoś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 te gałeczki to gdzie takie ładne kupiłeś? bo szukam czegoś takiego Tutaj, są w kilku rozmiarach: https://www.bnamodelworld.com/model-ships-boats-general-detailing-sets-pontos-models-pon-35012p1?zenid=d55ce1224fc6507a467060258601c2a8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Profesjonalnie ci to wychodzi .....Bardzo fajnie mi się to dłubie Uważaj bo "szkutnictwo" bardzo wciągające..... PS: fajne i sprytne te gałeczki bo jak z głową rozmieszczone to nie trzeba dodatkowej podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Profesjonalnie ci to wychodzi Dzięki! Uważaj bo "szkutnictwo" bardzo wciągające..... Właśnie... Nigdy nie sądziłem, że tak się w to wkręcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Września 2017 Autor Share Napisano 14 Września 2017 "Na wysokość" się jakby zgadza. Przynajmniej od tyłu Na szerokość takoż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Zaczyn pierwszej artylerii na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 ... od końca 1943 i przez cały 1944 Japończycy zrywali linoleum z wszelkich powierzchni pokładów głównych i nadbudówek pozostawiając gołą blachę lub dospawując prymitywne ryfle. Na Kongo oryginalnie wszystkie pokłady pagody poza pierwszym drewnianym były pokryte linoleum. Które to najprawdopodobniej zerwano.... oczywiście to decyzja modelarza ;) ... p.s. Jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 ... od końca 1943 i przez cały 1944 Japończycy zrywali linoleum z wszelkich powierzchni pokładów głównych i nadbudówek pozostawiając gołą blachę lub dospawując prymitywne ryfle. Na Kongo oryginalnie wszystkie pokłady pagody poza pierwszym drewnianym były pokryte linoleum. Które to najprawdopodobniej zerwano.... oczywiście to decyzja modelarza ;) ... p.s. Jest super Dzięki za "jest super". Co do tych pokładów natomiast, to co? One gładkie mają być, czy w te ryfle? Nie za bardzo mi się chce wszystkie te pokłady przerabiać, a ten co jest od Pontosa (metalowy) na pewno zostanie. Mam tu prawda jakąś ryflowaną blachę od Allianca ale nie wiem co z nią zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Co do tych pokładów natomiast, to co? One gładkie mają być, czy w te ryfle? Wg najnowszych informacji - zrywano lino wszędzie. Czy zastąpiono je ryflami na nadbudówkach - szczerze wątpię - nie było na to czasu ani środków ani pewnie chęci.Nie ma to żadnej dobrej dokumentacji fotograficznej - więc mamy tzw prawdę akademicką interpretowaną zasadniczo dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Co do tych pokładów natomiast, to co? One gładkie mają być, czy w te ryfle? Wg najnowszych informacji - zrywano lino wszędzie. Czy zastąpiono je ryflami na nadbudówkach - szczerze wątpię - nie było na to czasu ani środków ani pewnie chęci.Nie ma to żadnej dobrej dokumentacji fotograficznej - więc mamy tzw prawdę akademicką interpretowaną zasadniczo dowolnie. No to zostaje jak jest. Ortodoksję w temacie zerwanego linoleum zostawiam zawodowcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 "Przednia" artyleria spozycjonowana I widoczek ogólny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Ciekawe tylko czemu tak późno na to wpadli... to się przecież cudnie chajcowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Ciekawe tylko czemu tak późno na to wpadli... to się przecież cudnie chajcowało Wiesz Gała.... Amerykanskie ekipy techniczne już w 42 - po porażce z Mikawą, który w ciągu pół godziny skreślił z listy floty 4 krążki, przez miesiące szalały po kabinach US Navy zrywając puchate wykładziny, niedźwiedzie ze ścian, tudzież drewniane trofea i stoliki po whiskey, które Wielkich admirałów motywowały do porannych ćwiczeń intelektualnych... Japończycy - pomimo tragicznych doświadczeń z Mikumą - postanowili zrobić to później nieco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Było, nie było, u mnie będzie "zestawowo". Zginam i przypasowuje dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi