M.A.V. Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 jak na 700 to całkiem nieźle.... tylko tam w artylerii średniej jedna lufka ci się utrąciła i trochę "kole w oczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 2 Marca 2018 Autor Share Napisano 2 Marca 2018 jak na 700 to całkiem nieźle.... tylko tam w artylerii średniej jedna lufka ci się utrąciła i trochę "kole w oczy" Wiem, wiem, się dorobi. Najlepsze jest to, że jeszcze muszę dorobić 36 tratw, które się zgubiły poprzedniemu właścicielowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Świetny model! Wygląda jak w 1/350. Aż się prosi o lepsze zdjęcia! Pomysł na dioramke podoba mi się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Dzięki za miłe słowa, a tym czasem rozpocząłem prace nad podstawką. Do jej wykonania użyłem styropianu o wymiarach 41x14x2 cm. Na początek kładziemy model na podstawce i odrysowujemy kształt okrętu ( i tutaj wydaje mi się, że lepiej jest przygotować sobie podstawkę przed rozpoczęciem prac nad modelem. Praca z gipsem zdecydowanie brudzi już wykonany model, a przy okazji można uszkodzić drobne elementy. Dlatego zdecydowanie do tego polecam surowy kadłub, który można spokojnie po takim zabiegu wyczyścić. Po wycięciu miejsca na nasz okręt wszystkie boki podstawki oklejam taśmą i zalewam rzadkim gipsem. Następnie małe szlifowanko papierem ściernym i mamy ładne, równe boki podstawki Model i podstawkę oklejam taśmą malarską i całość zalewam rzadkim gipsem. Taśma pozwala na łatwiejsze wyciągnięcie modelu z zasychającego gipsu. Gdy gips zaczyna zasychać za pomocą aerografu rozdmu:bip:ę gips i tworzę fakturę wody. Wygląda to tak Teraz pozostaje malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 patent z bmuchaniem gipsu, niezły. Szkoda, że nie zrobiłeś odkosów, tylko będziesz miał okręt stojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 I co? Nie będzie tych dzieciaków przy Wielkim Kardynale? Pomysł z dmuchaniem ciekawy. Tylko gips strasznie delikatny jest, nie boisz się, że się przykruszy na krawędziach? Pytam, bo planuję zrobić na wodzie Księcia Waleni 1/700 po japoneczce i obserwuję różne warsztaty i pomysły na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 I co? Nie będzie tych dzieciaków przy Wielkim Kardynale? Pomysł z dmuchaniem ciekawy. Tylko gips strasznie delikatny jest, nie boisz się, że się przykruszy na krawędziach? Pytam, bo planuję zrobić na wodzie Księcia Waleni 1/700 po japoneczce i obserwuję różne warsztaty i pomysły na wodę. Będą, będą, myślę, że w tym tygodniu dopiero je zamówię i wtedy zacznę zabawę ze specyfikami. Jeśli chodzi o gips, to ciężko się z Tobą nie zgodzić. Jest kruchy i trzeba obchodzić się jak z jajkiem. Tak sobie myślę, że na boki i tak chyba dojdą drewniane listewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 5 Marca 2018 Autor Share Napisano 5 Marca 2018 Nigdzie nie mogę znaleźć fototrawionej załogi francuskiej W sumie przy tej skali, to chyba nie ma znaczenie, ale może pomożecie mi wybrać z pośród dostępnych, który zestaw byłby najodpowiedniejszy? https://www.mojehobby.pl/catalog/Elementy-fototrawione.html?search_keywords=Figures&search_attr_1[1:700]=t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Dzisiaj odebrałem paczkę z łodziami, załogą i nowym aero Wieczorem siadam do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Pierwszy holownik po małym tuningu. Zostało mi trochę blaszek z innych modeli, więc staram się jakoś wzbogacić te biedaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Uffffff skończyłem Trochę roboty było z tym holownikiem, a skala nie ułatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Świetny maluch! Sporo bardzo dobrej precyzyjnej roboty. Mogłeś spokojnie osobny warsztat założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Mega podoba mi się ten dym z komina! W tej skali to pewnie było olbrzymie wyzwanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Marca 2018 Autor Share Napisano 9 Marca 2018 Świetny maluch! Sporo bardzo dobrej precyzyjnej roboty.Mogłeś spokojnie osobny warsztat założyć Hehe Trochę mam tych maluchów w zapasie i może zeczywiscie sklece jakiś warsztat Mega podoba mi się ten dym z komina! W tej skali to pewnie było olbrzymie wyzwanie:) Dzięki Prawdę mówiąc myślałem, że będzie to łatwa robota, ale jak tylko zabrałem się za holownik okazało się, że jednak tak łatwo nie będzie Z efektu jestem zadowolony, ale następne mam nadzieję, że wyjdą lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 10 Marca 2018 Autor Share Napisano 10 Marca 2018 No i mamy kolejną łódź. Przepraszam, że fotki są tak słabej jakości, ale mam jedynie telefon i robię co mogę, by jakoś uchwycić te maluchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 dym super ! I motorówka też rewelacyja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 12 Marca 2018 Autor Share Napisano 12 Marca 2018 Powoli do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Jak Ci się ta groszówka wywali to pół załogi załatwi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 A tak w ogóle to świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Jak Ci się ta groszówka wywali to pół załogi załatwi! Hahahaha, tego nie wziąłem pod uwagę W każdym razie powoli bliżej końca. Myślę, że do końca tygodnia będzie galeria i tak się zastanawiam, co dalej wrzucić na warsztat. W szafie czeka Hood 1:700 trumpka z blachami i Titanic 1:400 academy też z blachami. Wczoraj zamówiłem drewniane pokłady do obu modeli, ale pewnie miesiąc poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Wiesz Ty co, zostaw te wielkoluda i skup się na tych maluszkach Są rewelacyjne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Wiesz Ty co, zostaw te wielkoluda i skup się na tych maluszkach Są rewelacyjne! Powiem Ci, że jakoś bardzo mi przypadły do gustu i zdecydowanie bardziej myślę o tym, by zrobić Hood. Titanic już prawie dwa lata czeka na swoją kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Liczba załogi zdecydowanie wzrosła. Pozostało jeszcze trochę rzeczy do zrobienia i oczywiście rozwiązanie kwestii olinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 15 Marca 2018 Autor Share Napisano 15 Marca 2018 Całość prezentuje się następująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi