pedzelek Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Klasa 5 - Dioramy Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Co ciekawe firma Revell i ICM posiada prawie taki same elementy. Na plus Revell ma swoje auto w sprzedaży o kilkadziesiąt złotych taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Wejście do kopalni: Farbki do desek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Co ciekawe firma Revell i ICM posiada prawie taki same elementy. Na plus Revell ma swoje auto w sprzedaży o kilkadziesiąt złotych taniej. Nie prawie takie same ale takie same - bo to ten sam model ICM-a pakowany tylko przez Revell'a. A w tym samym sklepie różnica w cenie wynosi ok. 8 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Pierwsze przymiarki do podstawki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Czy mi się wydaje czy wczoraj był tutaj inny, jakiś taki tajemniczy warsztat w którym szukałeś chętnych do czegoś czego sam nie określiłeś? Co się z nim stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Czy mi się wydaje czy wczoraj był tutaj inny, jakiś taki tajemniczy warsztat w którym szukałeś chętnych do czegoś czego sam nie określiłeś? Co się z nim stało? Dokładnie tak było. Ale musiałem zmienić pierwszy post ze względu na to ,że nie znalazłem chętnych. Miało być zabawnie. Albo głupio. Niech każdy to nazwie po swojemu. Między innymi każda figurka miała by przepisanego nicka chętnego ,który by wyraził chęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Możesz jakoś wytłumaczyć ideę drewnianych belek w wejściu do kopalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Świetny pomysł! Będę tu często zaglądał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Możesz jakoś wytłumaczyć ideę drewnianych belek w wejściu do kopalni? Kopalni jest wiele. Na jednej się nie wzorowałem. Ta ,która będzie zbudowana na moje dioramie będzie zaprojektowana wg. moich wyobrażeń A belki tego bym nie nazwał. Przy tej skali to wygląda raczej coś między krokwią ,a deską Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane. Coś dodać , odjąć - można jeszcze jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Ja bym na pewno dodał pionowe stemple podtrzymujące strop. Zresztą wszystkie zdjęcia przez Ciebie zamieszczone pokazują takowe. I chyba bardziej płaskie ściany i strop niż łuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Ja bym na pewno dodał pionowe stemple podtrzymujące strop. Zresztą wszystkie zdjęcia przez Ciebie zamieszczone pokazują takowe. I chyba bardziej płaskie ściany i strop niż łuk. Dokładnie. Belki pionowe dojdą. Łuk do poprawki. Wejście będzie prostokątne z ""bramą stalową"", ""lub kratą"". Sam nie wiem co bardziej pasuje. Wagoniki z kolei będą albo drewniane albo stalowe jeszcze nie wiem co łatwiej będzie mi wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Chętnie będę podglądał postępów, strop rzeczywiście powinien być prosty, w takim miejscu raczej nikt nie bawił by się w układanie finezyjnych łuków;) Co do wagoników to myślę, że powinny być metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 A belki tego bym nie nazwał Może być kantówka, ale to i tak lepiej niż 'belka pionowa' ;). Moim zdaniem warto przemyśleć także takie elementy, żeby uniknąć konstrukcyjnych absurdów. Nader często widuje się je na dioramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Coś poprawiłem. Podłoże i wagonik będę się starał żeby wyglądało podobnie lub częściowo jak na fotkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 a zapowiada sie swietna diorama, zreszta jak zawsze bede zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Świetny pomysł!Będę tu często zaglądał! a zapowiada sie swietna diorama, zreszta jak zawsze bede zaglądał Dzięki Panowie. Złoto, skarb, szkatułki złota. W skali 1/35 takiego tematu porostu jeszcze nie widziałem. A widziałem dioram tysiące. Dlatego od jakiegoś czasu zamierzałem poruszyć taki temat na mojej dioramie. Pytanko : czy ktoś ma pomysł jak wykonać prosto nity na wagoniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Złoto, skarb, szkatułki złota. W skali 1/35 takiego tematu porostu jeszcze nie widziałem. A widziałem dioram tysiące. Dlatego od jakiegoś czasu zamierzałem poruszyć taki temat na mojej dioramie. Będziesz PREKURSOREM. A propos: czym różni się blask jesiennej kałuży od blasku wiosennej lub letniej kałuży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Złoto, skarb, szkatułki złota. W skali 1/35 takiego tematu porostu jeszcze nie widziałem. A widziałem dioram tysiące. Dlatego od jakiegoś czasu zamierzałem poruszyć taki temat na mojej dioramie. Będziesz PREKURSOREM. A propos: czym różni się blask jesiennej kałuży od blasku wiosennej lub letniej kałuży ? Tym, że za jesienną można fanty zgarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Będziesz PREKURSOREM. Też tak myślę A propos: czym różni się blask jesiennej kałuży od blasku wiosennej lub letniej kałuży ? Blaskiem Po za tym to temat konkursu w jakim jest okresie? Lato,Zima już mieliśmy. I powiem ,że straciłem już poczucie pory roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Jeszcze trochę pracy przy wagoniku. Ale pierwszy rzut: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Taaak, trzymam kciuki i patrzę z ciekawością, potencjał jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Wagonik widzę, że jest z mojego ulubionego materiału, czyli kartonu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Wczoraj i dziś za dobrą współpracę z wami postanowiłem zrobić coś co może kogoś zainteresuje Poświęciłem 2h i mam nadzieję ,że się podoba. Pasta jak już nam wyschnie możemy przystąpić do kolejnego etapu: 1. Malujemy ją aerografem. Farba w odcieniu ziemi. Ja zastosowałem Tamiya xd-57 i xf-55 + szczypta czarnej. Bliżej trawy zastosowałem odcień jaśniejszy OBRAZ A. W obrazie B zaznaczyłem gdzie użyłem jaśniejszej. 2. Dalsza praca to nadanie głębi błota. Chemią AK 3. Wymieszałem ze sobą trzy specyfiki widoczne na zdjęciu. Na kolejnych fotkach widać jak na dioramie się prezentuje. Super zbliżenie: W kolejnych dniach planuję kałuże.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi