Baas ArK Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Zmień figurantów na Jankesów i będzie chowane złoto z filmu " Złoto Dla Zuchwałych" W filmie nie powiedziano jak je mieli zamiar ukryć czy wywieźć. Jankesi wywieźli Blitzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 W 1942 roku to raczej nie było powodów chowania złota w starych kopalniach. I to jest bardzo słuszna uwaga - jak planujesz klimaty jesienno-zimowe to w grę wchodzi tylko przełom 1944-45 Z informacji jakie dostałem z pewnego źródła uniformy bardziej pasują na rok 1941-42 Dlatego m.in. taką datę podałem (1942). Po za tym bardzo ciężko znaleźć figurki (Niemcy,USA) o takich pozach pasujących do mojej dioramy. Skarby z kolei chowali przed i po wojnie. I oczywiście w trakcie. W sieci nie znalazłem informacji czy akurat w 1942 chowali złoto w kopalni. Jednak jestem pewny ,że w okolicach tej daty można było zaobserwować pewien ruch jaki towarzyszył gorączki złota. Nie wiem czy taką dużą ilość ,ktoś kradł. Wiadomo za to,że niektórzy ss-mani od początku wojny kradli i chowali po rodzinie skarby(sztabki złota, pieniądze...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Z informacji jakie dostałem z pewnego źródła uniformy bardziej pasują na rok 1941-42 Dlatego m.in. taką datę podałem (1942). Po za tym bardzo ciężko znaleźć figurki (Niemcy,USA) o takich pozach pasujących do mojej dioramy. Skarby z kolei chowali przed i po wojnie. I oczywiście w trakcie. W sieci nie znalazłem informacji czy akurat w 1942 chowali złoto w kopalni. Jednak jestem pewny ,że w okolicach tej daty można było zaobserwować pewien ruch jaki towarzyszył gorączki złota. Nie wiem czy taką dużą ilość ,ktoś kradł. Wiadomo za to,że niektórzy ss-mani od początku wojny kradli i chowali po rodzinie skarby(sztabki złota, pieniądze...) Mocno "naciągana" taka akcja z kopalnią w 1942 ;-) Ja bym tu widział raczej czasy powojenne - cywilna ciężarówka i wydobywajacy ukryte skarby - rabusie, SS-mani, czy ktokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Poproszę o jakieś foto z postępów prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Października 2017 Autor Share Napisano 2 Października 2017 Mocno "naciągana" taka akcja z kopalnią w 1942 ;-) Jak większość filmów wojennych. W końcu to ja jestem reżyserem A figurek w cywilu o podobnych pozach porostu nie ma. A jak są to cena od sztuki kosmos i czas oczekiwania długi. A tak na serio po przeczytaniu kilku artykułów jestem innego zdania jeśli chodzi w jaki sposób sztabki złota mogły krążyć "jesienią 1942" Skarb mógł zostać w kopalni umieszczony tylko na ,krótki okres. Albo na dłuższy przed wybuchem wojny. Scenariuszy może być wiele. ..."Naziści zgromadzili nieprzebrane bogactwa. Grabili podbite kraje i skazanych na zagładę Żydów. Do dziś nieznany jest los sporej części skarbu III Rzeszy. Gdzie go szukać? W opuszczonych kopalniach czy na tajnych kontach w szwajcarskich bankach? Pieniądze hitlerowców to jedna z największych tajemnic II wojny światowej. Przez lata była chroniona przez tych, którzy na wojnie i służbie dla Hitlera się wzbogacili, i przez tych, którzy zagarnęli zaginione skarby Trzeciej Rzeszy. Dlatego w opowieściach o latach 1939-1945 pieniądze pojawiają się rzadko. Kradzież towarzyszyła nazistom od pierwszych do ostatnich dni władzy"......... http://m.newsweek.pl/swiat/raport-specjalistow--pod-walbrzychem-jest-ukryty-tunel--ale-nie-ma-w-nim--zlotego-pociagu-,96796,1,1.html http://geoexplorer.blog.pl/2014/09/05/skarby-zakopane-nieznalezione-kto-i-gdzie-je-ukryl-1/ Poproszę o jakieś foto z postępów prac Aktualnie nawet nie mam kiedy zająć się modelarstwem. Praca. Po pracy odpoczynek krótki i remonty. Sobota od rana do wieczora remonty. W niedziele synem się zajmuję (niecałe 3latka) Jak wieczorem syn idzie spać to chwilę najczęściej mam żeby zajrzeć na forum i inne sprawy pozałatwiać. Myślę ,że jak przyjdą deszcze i mroźniejsze dni to wówczas znajdę chwile czasu na dioramę. Jestem z kolei wielkiej nadziei ,że uda mi się skończyć przed czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Ukrywanie czegoś w chwili braku jakiegokolwiek zagrożenia jest trochę bez sensu - nie rozumiem po co uparłeś się na 1942? Zazwyczaj ukrywa się "coś" w obawie przed złodziejami, w momencie zagrożenia, gdy nie można tego "czegoś" zabrać ze sobą w bezpieczne miejsce - i takie okoliczności nastąpiły pod koniec wojny i stąd wszelkie historie o ukrytych w rozmaitych miejscach skarbach III Rzeszy. Ale wymyślaj scenariusz Panie reżyserze - może będzie hit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 ...nie rozumiem po co uparłeś się na 1942? ... W takim razie daty nie podaję Wstępnie figurki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Błoto. Coś w nim mi nie pasuje ale nie wiem co. Mam mieszane uczucia. Woda to żywica epoxydowa zmieszana z Ak darkmud+earth effect (jeszcze schnie) Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby bez żadnych kałuż. Same błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 mi sie podoba tak jak teraz jest , wilotna ziemka i troce ciapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Ukrywanie czegoś w chwili braku jakiegokolwiek zagrożenia jest trochę bez sensu - nie rozumiem po co uparłeś się na 1942? Ale wymyślaj scenariusz Panie reżyserze - może będzie hit. To proste: uwolnili złoto z rąk komisarzy ludowych, a nie chcą oddać go w niewolę Reichbanku Dawaj Pan! Okrutniem ciekaw jak i co z tego wyjdzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Prawdopodobnie oprócz wagoniku i figurek wszystko ulegnie jeszcze zmianie. Kałuże zostaną. jedynie doleje żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Wstępnie złote monety. Malowane pędzlem. Farba złota humbrol 94. Jeśli ktoś może polecić inną złotą najlepiej akrylową do aerografu to pisać Dosłownie tak nie będzie wyglądać wagonik. Ale na pewno chcę gdzieś te złote pieniądze umieścić w nim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Nie zakopałeś trochę za głęboko torów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Nie zakopałeś trochę za głęboko torów? dokładnie.... poza tym trochę lipa że się urywają metr przed sztolnią.... jak dla mnie warianty są dwa: - albo kopalnia już dawno opuszczona i wtedy w ogóle nie byłoby torów bo nawet ze sztolni by rozszabrowali.... - albo kopania oficjalnie jeszcze działająca, a wtedy te tory to powinny gdzieś na zewnątrz biec dalej... jeszcze jedna uwaga "konstrukcyjna" - takie sztolnie z obudową drewnianą miały u wylotu zazwyczaj zrobiony mały daszek (~0,5m wysięgu), żeby drobne skały co się będą z góry osypywać nie trzasnęły kogoś w łeb albo zwyczajnie żeby nie zablokowały torowiska - mowa oczywiście o sztolniach europejskich wykonanych w XX w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Tory jeśli są to za sztolnią się chowają w błocie. Jeśli chodzi wewnątrz to tak samą są zakryte błotem. Z daszkiem natomiast to ciekawe spostrzeżenie. Nie wiedziałem o tym. Teraz jest już za późno na przeróbki. Po pierwsze za mało czasu Muszę się jeszcze zająć oplem. Po drugie przeglądając kilkadziesiąt kopalń nie zawsze były te tak zwane daszki na pół metra. Dla przykładu kilka fotek tory w błocie lub słabo widoczne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Więcej świeżego błota! Zalej toto jak owsiankę z rana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Fajna, choć nie akrylowa jest MC217 lub 219 (mosiądz) Gunze albo polecam pasty Agama... Podglądam z zapartym tchem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Bardzo fajnie Ci idzie, jedna uwaga - monety i inne drobne przedmioty raczej nie były wrzucane luzem do wagonika, myślę że jakieś worki lub skrzynie byłyby bardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 Dzięki za komentarze... Bardzo fajnie Ci idzie, jedna uwaga - monety i inne drobne przedmioty raczej nie były wrzucane luzem do wagonika, myślę że jakieś worki lub skrzynie byłyby bardziej na miejscu. Coś wymyśle. Worki dobry pomysł. Któryś z worków będzie otwarty albo rozerwany Fajna, choć nie akrylowa jest MC217 lub 219 (mosiądz) Gunze albo polecam pasty Agama...Podglądam z zapartym tchem! Od siostry pożyczę złotą w sprayu. Zobaczymy co wyjdzie... Więcej świeżego błota! Zalej toto jak owsiankę z rana! Z błotem będę jeszcze walczył. Część przykryją liście, skrzynie, figurki, opel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Trochę nowych zdjęć. Błoto całkowicie poprawiłem. Doszły ślady od butów. Jeszcze muszę całość polakierować błyszczącym. W ten sposób nadam błotu wilgotność. Dojdą 3-4 drzewa, krzaczki, robaczki itp... Niestety podczas pracy nad dioramą zdarzyła się przykra sprawa: -musiałem pozbyć się mojej ulubionej skarpetki dla dobra projektu. I z niej wykonałem worki pod złote monety. Złote monety stworzyłem z produktów ze zdjęcia: Opla wstępnie mam w planach zrobić z plandeką. Jeszcze bez podkładu dlatego proszę pisać co poprawić. Ewent. jeszcze rozważam ustawienie w ten sposób opla bez plandeki z otwartą lewą burtą ciężarówki. Ustawienie takie ma służyć większej powierzchni dla figurek ,które jeszcze dojdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 zimówki mu na tył załóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 szkoda skarpety bo te wory to kiepsko wyszły.... faktura stanowczo za duża w tej skali fajny patent na monety tylko za bardzo z nimi nie przesadzaj - Niemcy najczęściej ukrywali złoto w sztabkach (różnej wielkości) i pakowali je głównie w skrzynie, bo łatwiej było transportować. A worki jak już ładowali to nie za duże były (max pod 20kg) żeby jedna osoba mogła bez problemu przenieść. (to tak jak chcesz się trzymać realiów historycznych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 szkoda skarpety bo te wory to kiepsko wyszły.... faktura stanowczo za duża w tej skali fajny patent na monety tylko za bardzo z nimi nie przesadzaj - Niemcy najczęściej ukrywali złoto w sztabkach (różnej wielkości) i pakowali je głównie w skrzynie, bo łatwiej było transportować. A worki jak już ładowali to nie za duże były (max pod 20kg) żeby jedna osoba mogła bez problemu przenieść. (to tak jak chcesz się trzymać realiów historycznych...) Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Worki były by ładniejsze z torebek piramidek herbaty np. Lipton. Po porozrywaniu są proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi