abtb Napisano 3 Października 2017 Autor Share Napisano 3 Października 2017 Witam W końcu nadeszła wiekopomna chwila i zamontowałem kabinę w kadłubie. I to właściwie ostatnia taka focia z bliska. A dla czego? Ponieważ złożyłem kadłub w całość wraz z płatem i wyszedł niezły kloc Wymiarowo 50x50cm A tak to wygląda w porównaniu z innymi wytworami w skali 1/72 - z S-75 - i Jak-iem 17 Kadłub jest już poszpachlowany więc kilka najbliższych dni upłynie na szlifowaniu i dopieszczaniu połączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Ale bydle. Już Ci miałem zasugerować, że przed przyklejeniem kalki z tablicami przyrządów fajnie nakleić pod spód cienkie kawałki tworzywa w kształcie poszczególnych paneli. To uplastyczni obie tablice, ale rzeczywiście w tym modelu nie jest to potrzebne, niewiele widać spod osłony kabiny. Warsztat bardzo mi się podoba Efekty też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Czy aby na pewno jest to skala 1/72 Może ktoś się pomylił i na pudełku powinno być 1/27 Kawał latadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Kokpit fajnie zrobiony. Dopiero w porównaniu z Jakiem-17 widać jak duże to bydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 jakaś aktualizacja ? abtb - początek kozacki i z przytupem, a teraz coś chyba się zwiesiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 jakaś aktualizacja ? abtb - początek kozacki i z przytupem, a teraz coś chyba się zwiesiło... Koniec teź będzie na ostro! Niestety przebywam poza domem i dostęp do kompa źaden ale "bombardirowszczyk" się robi wraz z dokumentacją fotograficzną. Wracam w przyszły wekeend do cywilizacji i wtedy zawalaę zdjęciami z postępów. Stan na chwilę obecną: 99% konstrukcji. Jak dobrze pójdzie jutro lecę z podkładem a w przyszłym tygodniu zamierzam osiagnać 100% powłoki malarskiej i zaczać zabawę z kalkami. Tak więc sie dzieje, trzeba tylko jeszcze odrobinę poczekać. Jako smakołyk zapodam (tradycyjnie juź) pełną instalację hamulcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 super słyszeć jednym słowem pokręcasz napięcie przed wielkim finiszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 super słyszeć jednym słowem pokręcasz napięcie przed wielkim finiszem JESTEM! Witam po długiej przerwie warsztatowej ale było trzeba ogarnąć Jaki i zaliczyć "dwutygodniowy wyjazd rekreacyjny" - jakby nie liczyć to w linii prostej 203 m od granicy z Rosją . I w związku z warunkami odrobinę "bojowymi" proszę o wyrozumiałość co do jakości zdjęć . A zatem lecimy W związku z tym że czasu, kruca bomba mało to relacja w pigułce. Na początek fotele pilotów wklejone do kabiny: jak widać to teraz już niewiele widać co z tyłu ale świadomość całkiem dobre zagraconego wnętrza - bezcenna Po "szlifunku" przyszedł czas na kwas czyli blachy od Edka: Jak na "pierwszy raz" wyszło całkiem nieżle Ale przyznam szczerze że jednak nie do końca Edek się popisał z robotą Odnoszę wrażenie że zrobił blachy wg własnego widzi mi się zamiast dopasować je do modelu. Zobaczymy co na koniec z tego wyjdzie Po blachach zająłem się podwoziem: A że stwierdziłem że trochę tam łyso postanowiłem pogrzebać w bezkresnym internecie i znalazłem całkiem fajną galerię z podwoziem Valianta na podstawie której popełniłem odrobinę "drucików" Na początek przykleiłem obejmy i rozdzielacze: Następnie zająłem się przeciąganiem i kształtowaniem drucików: Ci co liczą na sporą ilość gumowych przewodów na łukowatych kształtach niestety się rozczarują Panowie inżynierowie od Vickersa stwierdzili że da się to wszystko zaprojektować bez "gumy" i zafundowali nam masę pętli kompensacyjnych na przewodach stąd takie finezyjne kształty Jak już się ogarnąłem z "drucianką" przyszedł czas na obejrzenie całości: oraz dodatków i położenie One Shot od Ak Jakiś tam "preszejding" Po tym wszystkim zabrałem się za położenie bazy z białego Gunze Uff, dotarliśmy do końca. Teraz czas na odrobinę poprawek i ful połysk pod kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 lampki na biureczku mnie zabiły. Znakomite !! Szkoda, że niewiele będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skura82 Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 Szkoda że nie otworzyłeś drzwi... wtedy lampki byłoby widać ;) Świetna robota... mój Valiant i Victor sobie czekają na lepsze czasy niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 Witam - kabina Te napisy to skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Szkoda że nie otworzyłeś drzwi... wtedy lampki byłoby widać ;) Drzwi w Valiancie były podnoszone do góry pod kątem ok 50-60 stopni od osi pionowej kadłuba, tak więc trudno byłoby zajrzeć do środka A zobaczenie lampek byłoby wręcz niemożliwe. Ale jeszcze nic straconego, drzwi tylko "podłapałem" żeby zabezpieczyć otwór w czasie malowania więc może jeszcze się skuszę na wersję uchyloną Te napisy to skąd? Jeżeli chodzi o treść i umiejscowienie to na podstawie zdjęć oryginału. A jeżeli pytasz o wykonanie to wydrukowane na zwykłym papierze na kombajnie Konica Minolta, czcionka 4 lub 3 A poza tym skończyłem malowanie całości. Jutro malowanie "kolorów" na nosie i usterzeniu. I w końcu połysk pod kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Witam Powalczyłem wczoraj odrobinkę z malowaniem Valianta i przedstawiam efekty końcowe zmagań: - podwozie przednie i główne oraz zakończone już zabawy z malowaniem na biało Zmagania z malowaniem "nosa" I na koniec "zawartość komory bombowej" w połysku pod kalki Przepraszam za jakość zdjęć ale jeszcze nie opanowałem "zabaw" z namiotem bezcieniowym Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Nie zamocny ten preszejding? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Nie zamocny ten preszejding? A ja wiem?. Cztery dni psikałem białym żeby to jakoś wyglądało. Jak położę "połysk" to będzie widać jak mocno lakier to "wyciągnie" Jeżeli pstryknę fotkę z większym oświetleniem to wygląda jak biała kartka. Na zdjęciu nie widać żadnego cieniowania. Przyznam szczerze że zrobienie "dobrego" białego malowania to jednak trudna sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Witam W końcu udało mi się dotrzeć do końca malowania Oto efekty i dwie fotki dla "wyczucia" gabarytu Jutro rozpoczynam zabawę z kalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Wygląda b.fajnie. Następnym razem jak będziesz robił jasny samolot spróbuj nie psikać preszejdingu aerografem. Zalej linie podziału łoszem i rozetrzyj go w smugi. Masz cieniutki pasek podkreślający linie podziału w skali, i dodatkowo przebarwienia.Jak na wszystko położysz cienką warstwę koloru bazowego to masz praktycznie gotowy kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2017 Autor Share Napisano 22 Listopada 2017 Następnym razem jak będziesz robił jasny samolot spróbuj nie psikać preszejdingu aerografem. Zalej linie podziału łoszem i rozetrzyj go w smugi. Masz cieniutki pasek podkreślający linie podziału w skali, i dodatkowo przebarwienia.Jak na wszystko położysz cienką warstwę koloru bazowego to masz praktycznie gotowy kamuflaż. Ciekawy patent, spróbuję zastosować w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Przyglądam się od dłuższego czasu. Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Ale bydlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Fajny. Bardzo fajny ! Ciągle mam w oczach lampeczki ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Lampeczki miażdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Witam Fajny. Bardzo fajny ! Ciągle mam w oczach lampeczki ,-) Lampeczki miażdżą Jest cień szansy, że warsztat zostanie zapamiętany dzięki.................lampkom Ale do rzeczy. Kalki się położyły, powtórny połysk także. Jutro w miarę możliwości "łoś" A potem się zobaczy I dla odmiany porównanie z Avią I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Witam Przysłowiowym "rzutem na taśmę" kończę warsztat i zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi