chris1979 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Mam problem z kalkami Mastercraftu (wiem że większość modeli to tragedia, i w tym wypadku naprawdę dostajemy za co płacimy) no ale model ( PZL p7) składał się dosyć dobrze i był to bardziej trening dla początkującego aerografem. Teraz przy nakładaniu kalkomanii zauważyłem że się rozpadają (spróbowałem pierw na test po prostu rumuńskie znaki i boję się że z szachownicami będzie to samo). Ma ktoś jakąś radę. Nie chcę specjalnie kupować dodatkowych kalkomanii. Wiem że nie najlepiej mi wyszło, ale dopiero zaczynam i mój pierwszy model malowany aerografem. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Mam podobny problem. Kalki rozpadają się po wyjęciu z wody. Czy to możliwe, że mają termin przydatności? Rok produkcji kalek to 2001 rok. Firma Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Zastosowałem preparat Badgera Płynna Kalkomania do kalek które miały ponad 30 lat i rozpadały się przy nakładaniu i dałem radę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Ja kiedyś na kalki Tamiya używałem tego -> https://www.martola.com.pl/pl2718/produkty31615/micro_liquid_decal_film było nieźle, ale bez rewelacji Swoją drogą byłem bardzo niemile zaskoczony tak kiepskimi kalkami w modelu Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 witam. mam problem z rozpadającymi się kalkami po wyjęciu z wody. czy może coś się w temacie zmieniło? słyszałem ze ponoć położenie warstwy lakieru an kalke polepsza efekt ale czy ten filtr nie będzie zostawiał filmu na kalce? i czy będę je musiał dodatkowo docinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Micro Liquid Decal Film mam i stosuję i polecam do MasterCraftów i innych staroci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Polecam, najlepiej kłaść aerkiem rozcieńczony np. alkoholem IPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 1 godzinę temu, bart207skw napisał: witam. mam problem z rozpadającymi się kalkami po wyjęciu z wody. czy może coś się w temacie zmieniło? słyszałem ze ponoć położenie warstwy lakieru an kalke polepsza efekt ale czy ten filtr nie będzie zostawiał filmu na kalce? i czy będę je musiał dodatkowo docinać? Dedykowany lakier o którym pisze Solo, czy Radosław to chyba jedyne wyjście. Swojego czasu próbowałem ratować się wszystkimi lakierami jakie miałem w domu (GX-100, modelmaster Tamiya x-22, humbrol, sidolux itp) i nic z tego nie wyszło. Większość z nich jest zbyt twarda i kalka pęka na załamaniach. Co gorsza taki lakier (który trzeba obciąć blisko nadruku), odpryskuje przy cięciu na krawędziach razem z nadrukiem. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Można zabezpieczyć lakierem bezbarwnym : Humbrol, Revell, Pactra lub jakimś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 (edytowane) W dniu 15.05.2020 o 14:00, Solo napisał: Polecam, najlepiej kłaść aerkiem rozcieńczony np. alkoholem IPA. A ja nie polecam kładzenia Licquid Decal Film aerografem. Nie dość, że rozcieńczony to jeszcze cienka warstwa. Na naprawdę kuche kalki może nie wystarczyć. Przed chwilą ratowałem w ten sposób stare kalki Techmodu o któych wiedziałem, że się rozpadają. Położenie kilku warstw rozcieńczonego microscale aerografem nie pomogło. Kalki się rozsypały po wyjęciu z wody i próbie przesunięcia na podłożu. Dopiero położenie nierozcieńczonego specyfiku pędzlem i to solidną warstwą dało radę. Kalka jest trwała a nadal bardzo cienka. Edytowane 17 Maja 2020 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 Teraz, HKK napisał: Nie dość, że rozcieńczony to jeszcze cienka warstwa. Bo to się kładzie wiele warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 Teraz, Solo napisał: Bo to się kładzie wiele warstw. Kładłem kilka. Jeśli to za mało, to wolę położyć jedną pędzlem. Ten lakier się samopoziomuje, więc nie ma smug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 Zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, sam producent na opakowaniu zaleca aplikację pędzlem, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 1 minutę temu, milczacy napisał: Zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, sam producent na opakowaniu zaleca aplikację pędzlem, prawda? Tak. Ale postanowiłem pójść za radą Solo Obawiałem się (niesłusznie) że pędzel zostawi smugi albo kalka będzie za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 2 godziny temu, HKK napisał: Ten lakier się samopoziomuje, więc nie ma smug. Ja nie o smugach tylko o grubości kalkomanii. Gdy zabezpieczam kalkomanie aerografem, wtedy grubość lakieru jest znacznie mniejsza i sam lakier w zasadzie jest niewidoczny. Ale ok, możliwe że przy rozpadających się kalkach trzeba na grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi