Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z kalkami Mastercraftu (wiem że większość modeli to tragedia, i w tym wypadku naprawdę dostajemy za co płacimy) no ale model ( PZL p7) składał się dosyć dobrze i był to bardziej trening dla początkującego aerografem. Teraz przy nakładaniu kalkomanii zauważyłem że się rozpadają (spróbowałem pierw na test po prostu rumuńskie znaki i boję się że z szachownicami będzie to samo). Ma ktoś jakąś radę. Nie chcę specjalnie kupować dodatkowych kalkomanii.

ncS3LtY.jpg

p85eOtM.jpg

Wiem że nie najlepiej mi wyszło, ale dopiero zaczynam i mój pierwszy model malowany aerografem.

Pozdrawiam

Krzysiek

• 4 months later...
Napisano

Mam podobny problem. Kalki rozpadają się po wyjęciu z wody. Czy to możliwe, że mają termin przydatności? Rok produkcji kalek to 2001 rok. Firma Tamiya.

Napisano

Zastosowałem preparat Badgera Płynna Kalkomania do kalek które miały ponad 30 lat i rozpadały się przy nakładaniu i dałem radę !

s-l640.jpg

• 2 years later...
Napisano

witam.

mam problem z rozpadającymi się kalkami po wyjęciu z wody. czy może coś się w temacie zmieniło? słyszałem ze ponoć położenie warstwy lakieru an kalke polepsza efekt ale czy ten filtr nie będzie zostawiał filmu na kalce? i czy będę je musiał dodatkowo docinać?

Napisano

Micro Liquid Decal Film mam i stosuję i polecam do MasterCraftów i innych staroci.

Napisano
1 godzinę temu, bart207skw napisał:

witam.

mam problem z rozpadającymi się kalkami po wyjęciu z wody. czy może coś się w temacie zmieniło? słyszałem ze ponoć położenie warstwy lakieru an kalke polepsza efekt ale czy ten filtr nie będzie zostawiał filmu na kalce? i czy będę je musiał dodatkowo docinać?

Dedykowany lakier o którym pisze Solo, czy Radosław to chyba jedyne wyjście. Swojego czasu próbowałem ratować się wszystkimi lakierami jakie miałem w domu (GX-100, modelmaster Tamiya x-22, humbrol, sidolux itp) i nic z tego nie wyszło. Większość z nich jest zbyt twarda i kalka pęka na załamaniach. Co gorsza taki lakier (który trzeba obciąć blisko nadruku), odpryskuje przy cięciu na krawędziach razem z nadrukiem.  Nie polecam.

Napisano (edytowane)
W dniu 15.05.2020 o 14:00, Solo napisał:

Polecam, najlepiej kłaść aerkiem rozcieńczony np. alkoholem IPA.

A ja nie polecam kładzenia Licquid Decal Film aerografem. Nie dość, że rozcieńczony to jeszcze cienka warstwa. Na naprawdę kuche kalki może nie wystarczyć. Przed chwilą ratowałem w ten sposób stare kalki Techmodu o któych wiedziałem, że się rozpadają. Położenie kilku warstw rozcieńczonego microscale aerografem nie pomogło. Kalki się rozsypały po wyjęciu z wody i próbie przesunięcia na podłożu. Dopiero położenie nierozcieńczonego specyfiku pędzlem i to solidną warstwą dało radę. Kalka jest trwała a nadal bardzo cienka.  

Edytowane przez HKK
Napisano
Teraz, Solo napisał:

Bo to się kładzie wiele warstw.

Kładłem kilka. Jeśli to za mało, to wolę położyć jedną pędzlem. Ten lakier się samopoziomuje, więc nie ma smug.

Napisano
1 minutę temu, milczacy napisał:

Zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, sam producent na opakowaniu zaleca aplikację pędzlem, prawda?

Tak. Ale postanowiłem pójść za radą Solo :) Obawiałem się (niesłusznie) że pędzel zostawi smugi albo kalka będzie za gruba.

Napisano
2 godziny temu, HKK napisał:

Ten lakier się samopoziomuje, więc nie ma smug.

Ja nie o smugach tylko o grubości kalkomanii.
Gdy zabezpieczam kalkomanie aerografem, wtedy grubość lakieru jest znacznie mniejsza i sam lakier w zasadzie jest niewidoczny. Ale ok, możliwe że przy rozpadających się kalkach trzeba na grubo.