ewpiga Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Grafitowa podmalówka, /Pactra/ Pierwszy "laserunek" - zielony podkład, /Humbrol/ Druga "chuda" warstwa zielono-niebieskiego plus brąz do wydobycia brudnych plam na mundurze,/Humbrol/ Trzecia warstwa, również "chuda" dodawanie brązów. Coś jak filtrowanie mocno rozcieńczoną, półprzeźroczystą warstwą farby, która zmienia ton i barwę poprzednich warstw kolorów. Warunek był taki, że na położenie kolejnych warstw te poprzednie.. zielone, musiały dobrze wyschnąć. /Revell/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Świetnie to robisz. Malujesz pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 Nawet pierwszą warstwę /podkład/pędzelkiem Prawdopodobnie przy mundurze nic już nie będę poprawiał. Gębusia po kolorze..raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 Piękny. Peleryna zwłaszcza mi się podoba, aż czuć ten brezent. Kiedyś i ja spróbuję jakieś popiersie zmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Tak wielkich figur nie malowałem i powiem nie jest łatwo. Podpowiem, bo po błędach wiem. Przed malowaniem trzeba przygotować powierzchnie pod malowanie całej figury. Głowa, zwłaszcza twarz, trzeba poszpachlować wszystkie pory odlewu i potem jeszcze dość mocno wypolerować. Jak zacząłem malowanie to na szmatach jeszcze jakoś szło..ale główka to już schody. Sądziłem ,że dam radę pomalować Humbrolem, farbka jednak zbyt szybko wysycha i podczas dłuższego głaskania pędzlem zostawia smugi. Dość trudno było wycieniować powierzchnie twarzy bo kolor zalegał w "dziurach" i przebijał przez kolejną warstwę przebarwiając ją brzydkimi "kropkami". Na umundurowaniu to nie wadzi ale do malowania twarzy musiałem zastosować artystyczne farby "Etude". W PS jakimś filtrem zrobiłem nówkę mordeczkę wydrukowałem portret na papierze do podglądu i jeszcze raz próbuję na nowo. Zmyłem więc wszystko rozcieńczalnikiem, poprawiłem "dziury" na powierzchni twarzy. Gębulę wypolerowałem, zagruntowałem gruntem "Gesso".. i tak wygląda po drugiej warstwie malowaniu olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 obserwuje z zaciekawieniem, jak mistrz taki jak ty pomaluje figurke. Dużo się spodziewam, tak,że się postaraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 No teraz Sebek to mi pomogłeś. A chciałem pomalować wojaka idąc zwyczajnie na łatwiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Piękne malowanie twarzy . Jak dla mnie daj jasna linie na dolnej konturówce oka , powinno mu to nadać "dzikości w spojrzeniu" Spróbuj " Glaze medium -vallejo"n pozwala zachować transparentne warstwy i łagodne przejścia tonacji bez utraty właściwości farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki za wskazówki, gębula zmalowana choć poprawki jeszcze naniosę. Przy farbkach „Etude” pozostanę jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Rewelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Oczy to kalka czy talent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 9 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2017 Oczy to kalka czy talent? Nie wiedziałem, że figurowcy mają coś takiego jak kalki. To też nie talent..to najprostsza, tzw. technika stempelkowa zaczerpnięta z prac plastycznych dla dzieci, np. użycie gąbki na modelu to właśnie ta technika. Do moich stempelków użyłem słomek papierowych, są one dużo sztywniejsze i nieco grubsze od tych plastikowych. Plastikowych słomek i patyczków higienicznych, które mogłem rozciągać po rozgrzaniu palnikiem. Chodzi o to aby w takim „narzędziu ” znajdował się otwór..w słomce jest zawsze. Więc po wymalowaniu białek gałki ocznej odstawiam model do całkowitego stwardnienia farby. Spreparowaną odpowiednio do średnicy oka słomką stawiam czarny „krążek” stempelek. Moczę rurkę /barwnik się z niej nie wyleje/ i w zależności jak głęboko ją unurzam w farbie tyle się jej rozleje na powierzchni. Oczywiście, przed stemplowaniem wycieram wierzchnią stronę słomki papierem chusteczki. Wylewam zazwyczaj nieco farby na paletę „rozciągam” kleksa po jej powierzchni i nim postawie stempel na modelu próbkuje efekt na papierze. Jest to wygodniejsze, farba nie rozlewa się tak jak po naciśnięciu pędzla do malowanej powierzchni. Po wyschnięciu czarnego „krążka” papierową słomką przeciętą w półkole zaznaczyłem niebieski kontur tęczówki cieniując go po końcach pędzelkami. Samej źrenicy nie malowałem, ta została wymalowana na samym wstępie jako większy „krążek” Czekam teraz aż to wyschnie by potem nadać „błysku” w oku postawie maleńką jasną kropkę na łączeniu źrenica- tęczówka i jakoś będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 9 Grudnia 2017 Share Napisano 9 Grudnia 2017 Niesamowicie wygląda ! Musze wypróbować ten patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2017 ano są kalki, z Archera mam nawet na zbyciu 2 sety bo miałem troszkę figurek w 1/16 ale się pozbyłem jak ktoś chętny to można się dogadać jak co to pw/ sorry za offtop ale oczka tak czy siak wypas oglądam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Grudnia 2017 Share Napisano 9 Grudnia 2017 Oczy to kalka czy talent? w tym przypadku w ciemno można odpowiedzieć, że TALENT. Piotrek, jesteś moim malarskim mistrzem numer 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Grudnia 2017 Share Napisano 9 Grudnia 2017 Szacun... Podgladam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 I nie rób już tych wraków .Rób figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 co racja to racja! Tylko patrzeć i uczyć się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 no chłopie za co byś się nie zabrał to mistrzostwo Chce do ciebie na korepetycje, zostań moim mentorem a moc będzie z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi