neptun1939 Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Dziś kilka godzin zabawy ze skalpelem, taśmą malarską, wodą, farbami AK Interactive i psikawką. Efekt jak dla mnie bardzo zadawalający - wyszło bardzo fajne zróżnicowanie powierzchni malarskiej, może nawet ciut za bardzo. Dziś na szybko dwie foty, a w weekend dodam więcej szczegółowych Kolejny etap prac to robienie bazy pod przebarwienia na spodzie i pokrycie go kolorem właściwym. Może w ten weekend się uda to zmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Mam wrażenie, że cały trud włożony w preshading zniknął pod warstwami kolorów bazowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Mam wrażenie, że cały trud włożony w preshading zniknął pod warstwami kolorów bazowych Właśnie ja mam całkiem odmienne zdanie, że przesadziłem... Fotograf ze mnie nie będzie, bo tego co widać gołym okiem nie potrafię sfotografować... Na parapecie w świetle dziennym ( słońce za chmurami) udało się zrobić w miarę zdjęcia: na zielonym widać cieniowanie i spłowienia, natomiast ten szary odbija światło i 90% modulacji gubi się na zdjęciach ( dziwny niebiesi wychodzi). Po zmalowaniu spodu rozłożę namiot i zrobię pożądne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 W razie czego podkreślisz linie potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Czym?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Godzinę temu, zaruk napisał: podkreślisz linie potem. Nie wiadomo jak zareaguje z lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) 9 minut temu, greatgonzo napisał: Czym?! Farbą P.S. Myślę o "postshadingu", potem wash. Wcześniej (przed washem) kładzie się lakier, więc szkody nie powinno być Edytowane 8 Stycznia 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Ja bym dodał postshading na koniec, po kalkach, washu a przed końcowym lakierem i brudzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Lepsze zdjęcia ( aparatem w namiocie bezcieniowy). Dół przygotowany do malowania kamuflażem. Esy-floresy z Pactry A37 Gunship grey i French Blue PS. Śmietki nałapały się podczas przenoszenia/robienia zdjęć Edytowane 9 Stycznia 2022 przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 Wczoraj Spit dostał kolorek na spód. Juro dostanie Gloss i w weekend zaczynam malowanie oznaczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Mehhh... Im bliżej końca tym więcej błędów i potknięć... Trzeba chyba się zastosować do cytatu: "Kończ Waść wstydu oszczędź".... Ewidentnie nie mogę się z Tym spitem zgrać. Jak coś zaczyna wyglądać dobrze to w następnym etapie musi się odcyndolić jakaś chora akcja... Pierwsze malowanie rondli mam za sobą. Nie wyszło to za fajnie. Maski własnej produkcji ze znacznikami, a po naklejeniu na powierzchnię znaczniki nie chciały się zgrać. Kolory mieszane na oko. W najbliższym tygodniu dostanie ZF-M ze Sky, i TB.... czarnym. Z poprawek jakie wykonam to tylko ten zerwany czerwony poprawię i biały na stateczniku zamaluję. Reszta zostanie jak jest. Korzystając z okazji pytanie do osób stosujących "firmowe" maski np. Montexu: one są wielokrotnego użytku, czy tak jak te z taśmy "jednorazówki"? Zdjęcia: Podczas zdejmowania maskowania z boku taśma zerwała czerwony rondel: Statecznik błędnie zmalowany - zmaskowane, psiknięte białym i opamiętanie, że kurde Kokarda nie była do samego szczytu... Skrzydła od góry: I od dołu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Sorry, ale fatalnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Kurde nie te rondle nie wyglądają dobrze. Koniecznie do poprawy a od jednych i tych samych masek montexu malowałem hinomaru na trzech modelach. Klej na foli oramask jest całkiem mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 4 minuty temu, kapsel napisał: od jednych i tych samych masek montexu malowałem hinomaru na trzech modelach. Klej na foli oramask jest całkiem mocny. ..można pod warunkiem że ich nie zdeformujesz przy zdejmowaniu, o co bardzo łatwo przy zdejmowani wąskich pierścieni rundli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 15 minut temu, marek d napisał: Sorry, ale fatalnie to wygląda. Wiem że to źle wygląda. Dobra trzeba te rondle zmyć. Które z tych masek będą odpowiednie do zmalowania tego typu oznaczeń , jakie nieudolnie sam tworzyłem, bo na Martoli jest chyba z 6 rodzajów ( Typ A, B, C, C1...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Nie wiem jakie oznaczenia stosuje Martola, ale zgodnie z brytyjskim regulaminem to znak C i C1 (C+żółta obwódka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Rondle zmyte. Szukając informacji wniosek jest następujący trzeba kupić maski do rondli C (spód) i C1 (Boki i Góra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 I kolejny duży krok w kierunku finiszu poczyniony. Zmalowane oznaczenia. Pozostało namalować małe numery seryjne na kadłubie. Pacjent i narzędzia: Przygotowany do operacji: I po zabiegu: Zbliżenia: Duże seriale na skrzydłach z maski własnej produkcji. Troszkę nie takie jak powinny być i ciut rozmazane, ale już je tak zostawię. Jutro poprawki zielenią, małe seriale i gloss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Ciężko walczysz, szacunek. Już choćby z uwagi na konieczność malowania tych kolorowych rondli, wybrałbym cokolwiek innego (na przykład Japończyka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Efekt czwartkowych bojów do 3 rano ze Spitem. Położone Stencile od Techmodu, szachownice i godło 308 sqdr od Kolegi Gerd ( jeszcze raz Wielkie dzięki za poratowanie mnie z kalkami): Jutro wrzucam na całość Gloss i później bierzemy się za wash i eksploatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 W GLossie schnie - dodane zostały brakujące części ( rurka pitota i antenka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 No i dokonało się. Spitfire skończony w 98% - pozostało dodać linkę od anteny do statecznika, światła pozycyjne i lusterko. Więcej wpisów z budowy w warsztacie nie będzie, kolejny post to będzie galeria. Obecnie całość została pociągnięta satyną od Vallejo i schnie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Podziwiam wytrwałość ale... nie mógłbyś hartować charakteru (i oznaczeń) wpierw na brudno?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 9 godzin temu, kozborn napisał: nie mógłbyś hartować charakteru (i oznaczeń) wpierw na brudno?... Tzn? Bo nie do końca rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Popróbować się z tymi oznaczeniami gdzie indziej zanim położysz je na skrzydłach i kadłubie. 28 minut temu, neptun1939 napisał: Tzn? Bo nie do końca rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi