Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Witam. Przedstawiam tym razem prawie skończony model Urala 375w wersji cysterna. Jest to model firmy ZV Models czyli w zasadzie ICM,w skali 1:72. Piszę prawie skończony, bo od początku był robiony pod podstawkę ale oczywiście Poczta Polska daje jak zwykle i nie mogę się doczekać na kuriera z dodatkami. Tak więc będzie update po skończeniu całości. Póki co wygląda to tak: Na zdjęciach nie widać dobrze zielonego pigmentu na kołach w dolnej ich części oraz na szybach. Za duże odbicie światła. Szyby celowo pryśnięte matem w celu dodania efektu brudu i nalotu z glonów od długotrwałego postoju pod chmurką. Opony są również celowo czarne bez syfu. Przejrzałem wiele zdjęć złomków i można stwierdzić że opony są zwykle bardzo ładnie wymyte od deszczu,lekko poszarzałe na bokach. Strałem się oddać ten efekt ,który mam nadzieję pogłębi się na podstawce.Już przy podstawce dodam delikatnie pigmentów w odpowiednich miejscach. Na zdjęciach widzę też kilka miejsc do poprawy jak węże i dysze gaśnic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGie Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Widać te zielone glony, widać. Bardzo fajne rozwiązanie. Przyjemne w odbiorze maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Piotrze czekam na podstawkę. Kiedyś też się nauczę takie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Po pierwsze to Góra bardzo mi się podoba. Jednak chyba zapomniałeś o felgach. Na początku myślałem że kół w ogóle jeszcze nie ruszyłeś. Z nimi jeszcze trzeba będzie powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Co z felgami? Zbyt monotonne? Bo na pewno czarne mają być... Jeśli monotonne to mam zamiar prysnąć je satynem żeby odróżniały się od opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Moim zdaniem nawet jeżeli miały by być czarne to też by je rdza dopadła. Czyli efekt jak na górnej części. Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 21 Listopada 2017 Kapitalny złomek , choć w odbiorze nieco przeszkadzają te szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 koła saą z innej bajki. Góra rewelacja. Ale koła jeszcze pomaluj ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 No dobra. Nad kołami się popracuje...dodam troszkę korozji,ale tylko troszkę. Owszem macie rascję ,że znalazłem kilka fotek rdzawych kół to głównie wyglądają one tak: zdjęcia na potrzeby dyskusji. Pochodzą głównue ze strony http://saoirse-2010.livejournal.com/tag/действующее Oczywiście pojazdy na zdjęciach są w relatywnie lepszym stanie niż mój model dlatego jednak troszkę korozji dodam zgodnie z Waszymi dobrymi sugestiami. Nawet jeśli niue jestem przekonany to chociażby przełamie to monotonię kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Tak jak subiektywnie nie jestem fanem "niszczenia" ładnych modeli, tak obiektywnie oddaje szacunek za świetną technicznie pracę Przy wszelkich ograniczeniach, jakie niesie skala 72, udało Ci się doskonałe zniuansować kolorystykę i stopień zużycia. I też spróbowalbym choć trochę przełamać monotonnie piast, nawet kosztem lekkiego "podkolorozywania" rzeczywistości (co w sumie w 72 dosyć często jest przecież konieczne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Kapitalny złomek , choć w odbiorze nieco przeszkadzają te szyby Na zdjęciach źle to wygląda bo światło od lampek się odbija. Dlatego takie mleczne wyszły. W rzeczywistości mniej to rzuca się w oczy i widać zielony pigment na szybach. Pewno zdjęcia bez mocnego oświetlenia by zmieniły wygląd zakurzony dzięki . Cieszę się ,że ogólnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 21 Listopada 2017 Kapitalny złomek , choć w odbiorze nieco przeszkadzają te szyby Na zdjęciach źle to wygląda bo światło od lampek się odbija. Dlatego takie mleczne wyszły. W rzeczywistości mniej to rzuca się w oczy i widać zielony pigment na szybach. Bardziej mi chodziło o to, że nie "siedzą" dobrze w ramie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 No tak . To fakt. Ciężko było mi je osadzić poprawnie. Z braku preparatu typu Maskol musiałem je osadzić już po pomalowaniu kabiny. Zapewne grubość 4 warstw lakieru zrobiła swoje.Tu już niestety nic nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Fajny złom! Też mam ten model, czeka w podkładzie na swoja kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 To niech nie czeka niech się maluje ;) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 Galeria końcowa z podstawką. Lepiej nie potrafię.... Płot betonowy oraz płyty to wyrób firmy Kotebi (cięcie laserem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Bardzo ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 3 Grudnia 2017 Share Napisano 3 Grudnia 2017 Dobra robota,troszkę tylko te czyste koła nie za bardzo pasują do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2017 Dzięki. Temat kół był poruszany na poprzedniej stronie. Materiał dokumentalny również. Mnie też wydawało się ,że powinny być brudne,z nalotem itp. Ale zdjecia muzealne czy zapomniane wraki często maja czyste koła z jedynie poszarzałymi oponami. Dodałem troszkę korozji na śrubach i felgach ale ,że linoleum deck brown to dość ciemna farba to straciło się to pod warstwą półmatowego lakieru bezbarwnego. Można by było pociągnąć dół felgi np dust deposit ale za duże ryzyko,że wchłonie się na cały obwód felgi więc odpusciłem. Dół opon pociągnięty jedynie zielonym pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rutek Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Piotrze, świetna robota z cysterną, szacunek za odrobienie pracy domowej (research przed budową) i obronę kwestii kół. Świetna robota również z podstawką - ten płot i droga z płyt jednoznacznie umiejscawiają scenę gdzieś w sojuzie. Jeśli jednak mogę sobie pozwolić na jedno, mam nadzieję merytoryczne ale - czego brakuje mi tutaj, żeby to była praca typu "o żesz w mordę, aż kredki z tornistra poleciały". Moim zdaniem, jeśli Ural stoi na tej drodze n-lat, to droga siłą rzeczy jest nieużywana, czyli powinna zarosnąć - np. mech / porosty wchodzące na krawędzie płyt. Oprócz tego, po deszczu, pod pojazdem (wokół pojazdu) powinien zbierać się brud - to można np. zobaczyć jak latem ruszy się samochód z parkingu po tygodniu stania - cały pył (np. z drzew) deszcz spłukuje po aucie, a na asfalcie zostaje coś jak odcisk kształtu auta. Także brakuje mi "kleju", który połączyłby świetny pojazd i świetną podstawkę. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2017 Słuszne sugestie,słuszne.... W warsztacie warunki mam już polarne. Więc na klejenie czegoś nowego raczej już sporadycznie. Jest zatem możliwość dopieszczenia podstawki...szczerze mówiąc myślałem nad sladami jakie robią sie wokół pojazdu ze skapujacej wody po deszczach. Mech to też dobry pomysł...tylko muszę coś zakupić do jego imitacji bo sam pigment to chyba za mało. Zrobię jakieś próby najpierw na jakimś skrawku materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Podglądam wszystkie Twoje galerie z pełnym podziwem . Ten model, wg mnie, wyszedł Ci wprost genialnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Grudnia 2017 Share Napisano 6 Grudnia 2017 nie widzę rdzy na deklach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2017 Jak pisałem jest bo robiłem. Nie widać bo kolor posiadanej rdzy jest ciemny stąd na czarnym słabo się kontrastuje. Zresztą tylko poszło na śruby koł i delikatnie na dolne czesci felg.. Co do podstawki to już trochę poprawiłem dodałem trawę zachodzaca na płyty. Jeszcze pracuje na mchem.... Podglądam wszystkie Twoje galerie z pełnym podziwem .Ten model, wg mnie, wyszedł Ci wprost genialnie . dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi