kzugaj Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Pozwole sobie zacytowac z innego watku. Koledzy Kazda uwaga, krytyka ,podpowiedz, sugestie ,sa mile widziane Powiem wręcz ,ze mobilizują do pracy Cieszy również ,ze ktoś zagląda i ogląda moje poczynania Zdaje się, że właśnie po to jest forum Wiec jaki jest sens zakladania tutaj na forum watku i nie korzystania z porad kolegow? W innym przypadku wystarczy kanal na YT. No chyba ze chce sie podbijac ogladalnosc na YT. Tak na szybko zeby nie byc goloslownym zajrzyj tutaj do warstatu zprzed 6 miesiecy viewtopic.php?f=89&t=58513&start=0 juz wtedy koledze doradzano skupienie sie na szpachlowaniu i szlifowaniu. 2.59 w ostatnim filmiku iskry tam oszklenie jakos tak nie za bardzo, 5.42 laczenie polowek kadluba itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 17 Stycznia 2018 cóż jak widac Kolega ma parcie na YT a resztę w poważaniu, na przednim podwoziu wklejonym do modelu widac ślad odcinania (8:57) łączenie formy itd... co więcej pisać ? szkoda klawiszy... może nawet więcej szkody niż pożytku bo potem młody adept powie - ja widziałem tak samo na YT - zrobiłem dokładnie to samo dlaczego się nie podoba? i jak widać z modelu na model kompletny brak poprawy... ale na dzień dobry jest że 71 odcinek... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 "Korona królów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 No nic, Iskrę jakoś skończyłem, tak oto wyszła. A na ślady po łączeniach form postaram się bardziej uważać... Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 W sumie to chyba twój najlepszy model, gratuluje. A malowanie poćwicz na kartce papieru lub na jakims starym modelu. Ja osobiscie od ręki bym nie malował. I jak widac na modelu to nie był najlepszy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Możesz mi wytłumaczyć po co niszczysz kalki malując je lakierem? Dostałeś świetne kalkomanie, świeżo wyprodukowane, najlepszej firmy na świecie, która się tym zajmuje i pojechałeś je lakierem, żeby były grube jak gówno dołączane do Mistercrapa. Takie zabiegi się stosuje, gdy kalkomanie leżą w pudle od 30 lat i na sam kontakt z wodą się rozpadają na kawałeczki. Wtedy trzeba je ratować jak się da różnymi specyfikami. Sam mam kilka starych modeli od kolegi, które przeleżały w piwnicy dekadę jak nie lepiej, i z każdym z nich mam wyżej opisany problem, ale nakładać lakier na świetne nowe kalki to coś co jest ponad moje możliwości pojmowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Ja zawsze miałem duży problem z drącymi się kalkami. Ale myślę, że masz rację - tym razem warstwa lakieru była wyjątkowo gruba. Wymyśliłem coś innego. Zobaczymy, jak się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 A co Ty na to, żeby nie wymyślać cudów na kiju, tylko kupić ze dwa mistercrapy, i poćwiczyć na nich prawidłowe nakładanie normalnych kalek? Tak po prostu na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 21 Stycznia 2018 A co z tymi szachownicami na bokach i stateczniku? One są właściwie położone ? Bo z pewnością inaczej, niż przewiduje producent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 To akurat jest chyba dobrze Wszak to nie producent przewiduje, tylko ustawa, a ta wtedy chciała jeszcze tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Jest dobrze. Na stateczniku i kadłubie w jedną stronę, na skrzydłach w drugą. http://galeria.aviateam.pl/photos/2014-03-13/17678_wtr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) O szachownicach pisałem na pierwszej stronie wątku. To akurat jest chyba dobrze Wszak to nie producent przewiduje, tylko ustawa, a ta wtedy chciała jeszcze tak Ustawa ustawą, a życie sobie. Pod skrzydłami były namalowane szachownice już odwrócone.Na modelu jest więc ok. To producent dał ciała ze schematem malowania (oraz kilkoma istotnymi detalami, których nie opisano w instrukcji montażu, co po raz kolejny dowodzi, że nie robi się modelu tylko na podstawie instrukcji producenta modelu). Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 W zasadzie, to wtedy już chyba obowiązywała nowa, albo jakoś na styku... To, że na skrzydłach jest inaczej niż na kadłubie to może oznaczać, że się akurat rozstrzygały jej losy Albo już była, ale nie została wydrukowana, albo jakoś takoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Iskra 1919 dostała swoje malowanie w 1992 roku. Ustawa o zmianie szachownicy weszła w 1993 roku =========================== A co do modelu... Cóż, kolejny odcinek, kolejne błędy: mniejsze: - niewłaściwa geometria anten pod kadłubem; - granica kolorów pozostawia wiele do życzenia. i nie do przyjęcia: - brak anteny GPS na kadłubie - za to na kadłubie jest pozostawiona czerwona lampka, której brak było w oryginale Iskra NOVAX różniła się od zwykłej kilkoma subtelnymi drobiazgami z których większości nie udało Ci się wychwycić. Merytorycznie model położyłeś. Poczynając od odcinka 1 i stwierdzenia że Novaxy stacjonowały w Słupsku aż po ostatni, o czym pisałem powyżej. Szkoda. Oczywiście, możesz napisać że większości tych błędów nie widać. I właściwie będzie w tym dużo racji. Ale czy o to w takim publicznym modelowaniu chodzi? A odnośnie Twego modelowania... Trudne jest ono do zrozumienia dla mnie. Robisz model w zupełnym oderwaniu od oryginału. Posiłkując się chyba tylko instrukcją producenta i powielając zawarte w niej błędy. Moim zdaniem, tak to można robić model do domowej "szuflady", a nie po to by pokazywać jego budowę na filmikach dla innych modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 No właśnie, co do czerwonej lampki, to nie miałem pewności, co z nią zrobić - na zdjęciach Iskry 1919 z późniejszym malowaniem już jest - czyli albo domontowali później, albo były dwie Iskry z tym samym numerem bocznym Ale OK, dzięki za wskazanie błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 albo były dwie Iskry z tym samym numerem bocznym .Proszę Cię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Czyli domontowali później. No to wszystko jasne. A, i dzięki za wszystkie uwagi, gratulacje i słowa wsparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Szkoda, naprawde szkoda, super wykonanie modelu i te dwa błędy nie do przyjęcia, które powodują, że wstyd pokazywać publicznie to małą perełkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Na szczęście oba są łatwe do usunięcia. Jeśli będę kiedyś chciał ją pokazać, to po prostu to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Jeżeli chodzi malowania morskich Iskier polecam: Mini Replika nr 15 (w tym numerze jest też artykuł o fotelu do TS-11) Lotnictwo Wojskowe nr 1/2002. Aeroplan 4/2000 (25) Model Fan nr 6/2005 KRYSTEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Dzięki za info, może kiedyś mi się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi