Markuz Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Jeśli chodzi o blaszki to stare modelarskie porzekadło mówi: nie każde złoto co się świeci Czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 Model po podkładzie. Muszę na wieży i na burcie poprawić fakturę pancerza po odłupanym zimmericie. Są dziurki po nożu ;P Mam pytanie odnośnie malowania. Będę malował vallejo. Mam kolor rotbraun. Nie jest on za czerwony? Pomieszać go z jakimś innym kolorem, aby był bliższy brązowego? Jakim kolorem pomalować miejsca, gdzie jest obłupany zimmerit? Podkładowym czerwonym? I czy rotbraun, to jest właśnie ten czerwony podkładowy? Poniżej tabela kolorów jakie posiadam. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Hej! Rotbraun od vallejo nadaje sie jak najbardzoiej na czerwony podkladowy, ale na plamki jako brazowy to nie, co do miejsc gdzie odpadl zim to jedna szkola twierdzi ze kolor taki jak na podklad niemiecki, a druga ze jasno szary (moze zbity odrobina piaskowego, zoltego etc..) ma to byc przedstawienie tego, ze resztki zimu tak zabarwily pojazd, ostatnio chyba wiecej lidzi idzie na teorie nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 26 Maja 2018 Autor Share Napisano 26 Maja 2018 Przygotowany do malowania. Na technikach malarskich nie znam się. Robię po swojemu, więc pewnie nie postępuję według większości znanych szablonów ;) Przy okazji pomaluję też model Tygrysa z MENG'a ;P Kiedyś go rozgrzebałem, a że mam wenę i czas na malowanie, to warto skorzystać. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 26 Maja 2018 Autor Share Napisano 26 Maja 2018 Pierwszy kolor położony. Vallejo dunkelgelb wg mnie jest strasznie ciemny, więc zawsze dodaję do niego białego. Model i tak ciemnieje później przy okazji filtrów. Jutro będzie reszta kolorów. Malowało mi się nadzwyczaj przyjemnie. Chyba w końcu dopasowałem sobie konsystencję farby i ciśnienie w kompresorze. Liczę, że i jutro będzie tak dobrze szło. Tym bardziej, że będzie trudniej poprzez pomalowanie łat. Jestem pełny optymizmu. Model chyba będzie taki jaki sobie założyłem. ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 26 Maja 2018 Autor Share Napisano 26 Maja 2018 No to coś napiszę (wiem, przypieprzam się), ale skoro sam napisałeś że się nie znasz, to może trochę się poznasz. Generalnie cały pre-shading jaki zrobiłeś jest bez sensu. Bo jeżeli już go robisz (a w pancerce jest kompletnie bez sensu), to ma on na celu przyciemnienie tych miejsc, gdzie z natury dochodzi mniej światła. A Ty na ciemno pomalowałeś miejsca, gdzie właśnie światła jest najwięcej (górne krawędzie paneli, ogólnie krawędzie i kanty). Jeżeli już chesz działać z czarną (tylko nie pactrą) na podkład, to lecisz całościowo po całym układzie jezdnym i tyle. Resztę sobie zostaw, olej. Bo potem możesz to fajnie zrobić odcieniami bazowego koloru. Także ja radzę aby to przemalować. Najpierw nia szaro, później tym czarnym zrób układ jezdny a następnie walnij wszystko podkładem, czyli brązem. I będzie można się bawić w dalsze budowanie kolorystyki. No ale twój model - twoje decyzje. Zapewne jest tak jak piszesz, ale kiedyś widzialem poradnik odnośnie malowania i jedna z technik była o rozjasnianiu środka elementu. Staram się postępować zgodnie z tą wskazowką. Próbowałem kilka razu zrobić modulacje, ale mi nie szła, więc olałem tę technikę. Szkoda było mi na nią czasu i nerwów. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Rozjaśnianie panelu po środku to też modulacja Ale co Ci nie wychodziło? Napisz, postaram się jakoś pomóc. Bo to nie jest naprawdę super trudne. Nie potrafię zrobić łagodnego przejścia z jasnego odcienia do ciemnego. I czy w ogóle modulacja (nazwijmy ją) "pozioma" nadaje się dp do wielokolorowego kamo?, czy jest tylko do modeli jednokolorowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Mam kolejne pytanie odnośnie malowania. Co z oznaczeniami wozu w miejscach, gdzie zimmerit jest obłupany? Kalkę dawać po całości, bo załoga poprawiała ubytki oznaczeń? Czy zostawić miejsca, gdzie jest goły pancerz tylko w kolorze podkładu? Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Maja 2018 Share Napisano 27 Maja 2018 Myske, se jak by tak domalowywali numery, to by tez kamo tam domalowali (tak mi sie przynajmniej wydaje) czyli nie domalowywac numerow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Tygrys pokolorowany. Teraz czas na dalsze zabiegi. Temat obłupanego zimmeritu wciąż otwarty. Co myślicie o częściowym odmalowaniu kamo w ubytkach? W miejscach, gdzie są oznaczenia? Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2018 Share Napisano 27 Maja 2018 Trzeba by się zastanowić kiedy malowali kamo. Czy w momencie nakładania zimmeritu czy potem. Ciekawie by było pomieszać, ale nie wim jka poprawność historyczna. No chyba żę ci nie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Trzeba by się zastanowić kiedy malowali kamo. Czy w momencie nakładania zimmeritu czy potem. Ciekawie by było pomieszać, ale nie wim jka poprawność historyczna. No chyba żę ci nie zależy. Do modelarstwa podchodzę na luźno, więc nie musi zgadzać się w 100%. Znajomy zasugerował mi żeby zrobić w ten sposób.: Niektóre miejsca z obłupanym zimmem zostawić z kamuflażem, a w kilku niech będzie czerwona, podkładowa farba. Coś za zasadzie... (What if) zaczęli zamalowywać ubytki, ale musieli dalej ruszać do akcji, więc zostały czerwone plamy. Wspomniał też o "warstwowym" nakładaniu zimmeritu. Pierwsza warstwa zimmeritu gładka, żółta/jasnożółta, a druga już z fakturą nakładana na nią. Odłupana powierzchnia z fakturą odsłaniała gładką. P.S. Wiem, że brąz wygląda jak fioletowy. Kwestia światła ;P Tak naprawdę jest brązowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 No to coś napiszę (wiem, przypieprzam się), ale skoro sam napisałeś że się nie znasz, to może trochę się poznasz. Generalnie cały pre-shading jaki zrobiłeś jest bez sensu. Bo jeżeli już go robisz (a w pancerce jest kompletnie bez sensu), to ma on na celu przyciemnienie tych miejsc, gdzie z natury dochodzi mniej światła. A Ty na ciemno pomalowałeś miejsca, gdzie właśnie światła jest najwięcej (górne krawędzie paneli, ogólnie krawędzie i kanty). Jeżeli już chesz działać z czarną (tylko nie pactrą) na podkład, to lecisz całościowo po całym układzie jezdnym i tyle. Resztę sobie zostaw, olej. Bo potem możesz to fajnie zrobić odcieniami bazowego koloru. Także ja radzę aby to przemalować. Najpierw na szaro, później tym czarnym zrób układ jezdny a następnie walnij wszystko podkładem, czyli brązem. I będzie można się bawić w dalsze budowanie kolorystyki. No ale twój model - twoje decyzje. Dobrze maluje tzn. zgodnie ze starą szkołą cieniowania, gdzie preshading służy do kontrastowania krawędzi różnych płaszczyzn. Oczywiście tak samo jak obecnie modna modulacja nie ma to za dużo wspólnego z rzeczywistością. Modna modulacja jest z czapy wzięta, bo w świetle słonecznym na płaszczyźnie wystawionej pod jednolitym kątem nie ma żadnych modulacji barwy i nasycenia. Taka natura rozproszonego światła słonecznego. Modulacja jak i inne takie zabawy, to trochę przeniesienie na trójwymiarowy model efektu z dwuwymiarowego obrazu uzyskanego ze sztucznego, scenicznego oświetlenia. Jako metoda na optyczne ożywienie w sumie małego obiektu ma to sens ale nie mówmy, że coś jest bardziej poprawne lub mniej. Są modelarze starej szkoły, którzy śmieją się i z jednej metody, i z drugiej w kontekście "poprawności politycznej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 Też mi się wydaje że dobrze zrobił. Nawet nazwał to preshadingiem a nie modulacją ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Podkład położony. Grzbiety obłupanego zimmeritu pociągnę jasnym, żółtym kolorem. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Maja 2018 Share Napisano 29 Maja 2018 Z tą minią byłbym ostrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Z tą minią byłbym ostrożny. Za. Intensywna barwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 30 Maja 2018 Autor Share Napisano 30 Maja 2018 Po konsultacji ze znajomym, który (jak mniemam) ma spore pojęcie o tygrysach postanowiłem pododawać osad po zimmericie na podkładzie. Póki co mam taki efekt. W dobrym kierunku idę? Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2018 w dobrym, dodałbym tylko takiej porowatej struktury... http://www.panzerpunkt.info/artykuly/inne_teksty/muzeum_s_k.htm zimm szukaj fotek z Muzeum Orła Białego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 30 Maja 2018 Autor Share Napisano 30 Maja 2018 w dobrym, dodałbym tylko takiej porowatej struktury...http://www.panzerpunkt.info/artykuly/inne_teksty/muzeum_s_k.htm zimm szukaj fotek z Muzeum Orła Białego ;) Rozumiem, że chodzi Ci o 'płatki' jak na tych zdjęciach? IMG_011 by Mel Nikov, on Flickr IMG_009 by Mel Nikov, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2018 no jak pamiętam z muzeum to wyglądało to z bliska tak jakby ktoś do farby piasku dodał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 30 Maja 2018 Autor Share Napisano 30 Maja 2018 Działam dalej... Mimo rad i sugestii robię trochę po omacku. Sam nie do komca rozumiem jak to mam zrobić w miarę poprawnie ;-) Aha. W miejscach gdzie załoga niby odmalowywała ubytki camo dać ciemniejszy odcień. Żeby urozmaicić te miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Kiedyś Krzysztof "meser262" kwestię obitego zimmeritu dokładnie opisywał - m. in. tu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&p=842869#p842869 Może Ci się przyda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Kiedyś Krzysztof "meser262" kwestię obitego zimmeritu dokładnie opisywał - m. in. tu:http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&p=842869#p842869 Może Ci się przyda . Dzięki za link. Będę musiał trochę bardziej "spłaszczyć" spodnią warstwę zimmeritu i w niektórych miejscach bardziej uwydatnić kolor podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi