michal0281 Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Witam! Zaczynam sezon zimowy, na warsztat trafia model tamiya 1/35 jagdpanzer, praca przy nim bedzie latwa i przyjemna (mam nadzieje) Czesci nie za wiele, ekspresowi sklejacze pewnie w 2 dni wszystko by posklejali Mam troche dodatkow -metalowa lufka od tamki -friule - 2zestawy blaszek passion models Calosc przed przystapieniem do prac: Brak mi pomyslow jak go wymalowac, wiec jak ktos ma jakies fajne zdjecia czy plany to prosze smialo, wszystkie propozycje mile widziane pzdr. Michal . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Coraz bardziej mi się ten twór podoba. Powodzenia w warstacie Co do malowania- może ten w paski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Kiedyś się zastanawiałem nad tym modelem. Jestem ciekaw jak będzie się go kleiło, czytaj chętnie tutaj będę zaglądał i obserwował warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 A może w barwach KG Peiper ? konkretnie kamuflaż dyskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 Dzieki Panowie za odzew. Co do malowania "z paskami" to faktycznie jest fajne, ale nie wiem czy sa na to jakies kwity (zdjecia) czy tez to nie byla radosna tworczosc kolesia od tych kolorowych plansz A może w barwach KG Peiper ?konkretnie kamuflaż dyskowy nie bedzie latwo, ale chyba sie wlasnie na to zdecyduje, sa jakies "domowe" metody na to kamo, czy trzeba bedzie kupowac zestaw naklejek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Grudnia 2017 @Spotter czasem ktoś skleja w oparciu o materiały archiwalne, to się nazywało modelarstwo redukcyjne, a w wielu publikacjach są "twory" nie z tej ziemi... jednym to przeszkadza innym nie. Jak widać Kolega michał0281 ma zamiar się opierać na faktycznych materiałach a nie na "radosnej twórczości"... Oglądam bo kaczka Guderiana fajna jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 A kwity spowodują, że model będzie lepszy? Chyba nie. Bo to raczej zależy od tego jak go złożysz i jakości malowania. To jest zwiazane z tym jak podchodzisz do modelarstwa, dla mnie to cos wiecej niz samo klejenie i malowanie, przy czym zaznaczam, ze nie jestem takim maniakiem jak wielu modelarzy ktorzy sprawdzaja ksztalty nakretek czy wielkosc wgniecen blotnika konkretnego egzemplarza (co nie znaczy, ze nie pochwalam takiej postawy, poprostu jestem na to za leniwy ). Lubie podchodzic do modelarstwa "w miare historycznie", ale bez przesady, powiedzmy, ze tak na 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Zasiadam i podziwiam warsztat w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Zdjęcie z KG P. bardzo fajne. Ja także wcisne tutaj jedno zdjęcie langa z kwietnia 1945, pojazd dobry dla modelarza, ma ciekawy wygląd, widać beczkę drewnianą i bardzo ciekawe maskowanie w postaci chrustu zamocowanego do liny holowniczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Uschi produkuje fajny zestaw masek do malowania tego kamuflażu, ewentualnie mxPression Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 Uschi produkuje fajny zestaw masek do malowania tego kamuflażu, ewentualnie mxPression To te? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Co do malowania "z paskami"... nie wiem czy sa na to jakies kwity (zdjecia)... . Pojazd pochodził z 13. Panzer-Division - produkcja listopad/grudzień 1944 roku.Pojazd sfotografowany na terenie węgier - styczeń 1945. A może w barwach KG Peiper ? konkretnie kamuflaż dyskowy nie bedzie latwo, ale chyba sie wlasnie na to zdecyduje, ... . Wersja modelu ma już tłumiki płomieni - produkcja co najmniej listopad 1944 roku. Kamuflaż "dyskowy" - odpowiedni jego rodzaj dla Panzer IV/70(V) - nakładano go jeszcze w październiku 1944 roku. W listopadzie 1944 roku już N I E stosowano kamuflażu dyskowego. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2017 Panie Krzysztofie, dziekuje bardzo i zazdroszcze wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam. Temat nie umarl! Nastapily pewne zmiany koncepcji, eksperymenty z malowaniem i farbkami miga. Ostatnio mialem troche wolnego i dotarlem do takiego etapu: model wymalowany tu juz po washu teraz sobie model troche odpocznie, ale mam nadzieje, ze do lata sie z nim wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Malowanie ładne, tylko fotki słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Dzieki Panowie, przyznam, ze sam jestem z tego malowania zadowolony. Fotki byly z wieczora na szybko robione, nastepne beda lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Z gory zaznaczam, ze model jest jasniejszy niz na zdjeciach, ale juz zostawilem jakie sa (bo to nie galeria) Cos jeszcze porobic, podzialac jeszcze olejami? Na moje oko mozna juz dawac lakier i zaczynac z pigmentami, ale chetnie zapoznam sie z Waszymi opiniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Witam Jak dla mnie super.Chyba bym już nic nie dodawał. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. Może jedynie kilka, dosłownie kilka drapnięć wzdłuż kadłuba. Nawet nie do stali. Takich od gałązek w krzakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Majkel słusznie prawi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Nawet dobra mysl z tymi zadrapaniami "od krzaczkow", ale nie wiem jak takie zrobic, zeby nie wyszly za "masywne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Ps. Nie chcesz mojej Jagi pomalować? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Żeby zrobić takie fajnie cienkie rysy, potrzebujesz pędzla z długim włosiem. Następnie bardzo rozrzedzoną farbą robisz krechy, które w razie czego pocieniasz wykałaczką. Dzieki za rade, niestety nie wychodzi mi to za bardzo Jedno pytanie, czy ktos stosuje matowy lakier tamiya, wszystko z nim ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Wszystko z nim ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Mat na figurke potrzebny. Co do modelu, to na wykonczenie satyna jest ok, ale ja dodaje do niej zawsze kilka kropelek matu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Dobry jest, podoba się, zostawiłbym go nawet bez tych rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi