Grzes Napisano 9 Sierpnia 2021 Napisano 9 Sierpnia 2021 Dobra, wzruszenie opadło, a skoro temat z szachownicami, to... Znalazłem Ci Tomku zdjęcie oryginału: Istotną różnicą w stosunku do modelu jest tu przednie okno pilota. 047 to egzemplarz z pierwszych serii produkcyjnych, gdzie z lewej strony nie było drzwi, a jedynie odsuwane okno. Tu widać lepiej: 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Sierpnia 2021 Autor Napisano 9 Sierpnia 2021 28 minut temu, Grzes napisał: Znalazłem Ci Tomku zdjęcie oryginału: Ale ty wiesz Grzesiu co można z tą fotką zrobić na obecnym etapie montażu? Jak nie wiesz, to ci na Priv napiszę bo jak napiszę oficjalnie to zaraz głosy oburzenia się podniosą o jakimś stosowaniu wulgaryzmów i mowie nienawiści Napiszę szczerze, że wzorowałem się na fotkach Milusia, który stoi na Fortach (czy tam innej cytadeli) w Wawie i jest właśnie URN-em przerobionym z US-a. A kolega tak dobrze radził: "Zrób DDR-a albo innego demoluda to ci marudzić i wytykać nie będą" Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą Z tego URN-a to będzie trzeba zrobić jakiegoś Bangladesza albo innego Paragwaja bo znowu ktoś po polskich kalkach jakieś kwity po dziadku wyciągnie i będzie lipa Zresztą, ten numer 047 to HB dało, niech się oni tłumaczą 33 minuty temu, Grzes napisał: A swoją drogą Grzesiu na tej fotce widać wyraźnie sznurek, z czego wnioskuję, ze jest to odpustowy balon a nie prawdziwy śmigłowiec Cytuj
Kon_Bar Napisano 9 Sierpnia 2021 Napisano 9 Sierpnia 2021 13 minut temu, abtb napisał: Ale ty wiesz Grzesiu co można z tą fotką zrobić na obecnym etapie montażu? Jak nie wiesz, to ci na Priv napiszę bo jak napiszę oficjalnie to zaraz głosy oburzenia się podniosą o jakimś stosowaniu wulgaryzmów i mowie nienawiści Kwintesencja relacji "z szachownicą". Napisałbym nawet "klasyka gatunku" 1 Cytuj
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2021 Napisano 9 Sierpnia 2021 28 minut temu, abtb napisał: Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą żona się mnie pyta - z czego się tak śmieję... Cytuj
Matys Napisano 9 Sierpnia 2021 Napisano 9 Sierpnia 2021 Godzinę temu, abtb napisał: Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą Z tego URN-a to będzie trzeba zrobić jakiegoś Bangladesza albo innego Paragwaja bo znowu ktoś po polskich kalkach jakieś kwity po dziadku wyciągnie i będzie lipa No właśnie miałem pytać co w kolegę wstąpiło z tymi oznaczeniami, ale widzę, że to tylko chwila słabości i już wszystko wraca do normy Jak ja kiedyś ten śmigłowiec zrobię, to będzie po Łotewsku, a co. 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 9 Sierpnia 2021 Napisano 9 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Grzes napisał: żona się mnie pyta - z czego się tak śmieję... Mnie nikt nie chciał napisać, że krzywo... albo,że za małe Cytuj
abtb Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Napisano 10 Sierpnia 2021 16 godzin temu, Matys napisał: miałem pytać co w kolegę wstąpiło z tymi oznaczeniami, Zdecydowanie mogę użyć medycznego sformułowania "pomroczność jasna" 16 godzin temu, Matys napisał: to tylko chwila słabości i już wszystko wraca do normy Zdecydowanie jest to tylko chwila. Profilaktycznie, żeby wyleczyć się z tak głupich pomysłów na przyszłość, zażyję szklankę ruskiego samogonu pod dwa "śledzie" Cytuj
Kon_Bar Napisano 10 Sierpnia 2021 Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: zażyję szklankę ruskiego samogonu pod dwa "śledzie" O! Widzę, że kolekcja znowu urośnie Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Kon_Bar 1 Cytuj
abtb Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Napisano 10 Sierpnia 2021 32 minuty temu, Kon_Bar napisał: Widzę, że kolekcja znowu urośnie Nie siejmy plotek (przynajmniej oficjalnie) Cytuj
abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Napisano 15 Sierpnia 2021 Skończyłem: Galeria? Kiedyś będzie. Kontynuacja warsztatu? Najwcześniej w przyszłym roku. O ile w ogóle. 6 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 51 minut temu, abtb napisał: Skończyłem: Galeria? Kiedyś będzie. Kontynuacja warsztatu? Najwcześniej w przyszłym roku. O ile w ogóle. Trochę zbyt brązowy jak na mój gust... ale może po prostu dojrzał Cery cacy 1 Cytuj
abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Napisano 15 Sierpnia 2021 8 minut temu, Mitrandir napisał: Trochę zbyt brązowy jak na mój gust. No proszę - ciąg dalszy w temacie "model z szachownicą" - kolor nie pasuje. A pilot który na Mi 2 latał i model wczoraj oglądał powiedział że żywcem ze śmigłowca zdjęty 10 minut temu, Mitrandir napisał: ale może po prostu dojrzał Właśnie, dojrzał 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 W dniu 9.08.2021 o 12:37, jawkers napisał: Ja bym wyciął ten kawalek lub wydłubał, chodzi mi o samo okno. Nastepnie zalał bondixem i światłem utwardził. Bondix jest krustalicznie przeźroczysty i można go szlifować. A jak nie, to zrób otwarte drzwi i w tym miejscu połóz jakąś szmatkę do mycia okien. @jawkers - podasz dokładniej który wyrób Bondixa masz na myśli? Zabrałem się za model Optica z Avis-a a tam... brakuje ze 3mm na szerokości oszklenia kabiny Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Napisano 16 Sierpnia 2021 Przepraszam tam zrobiłem literówkę. Chodzilo mi o Bondic a nie bondix. Robilem tym klejem klosze i szybki w A380, co można zobaczyć w mojej relacji warsztatowej. W opisie jest napisane, że hondic jest bezbarwny, lekko wpadajacy w żółty kolor. Ja u mnie tego nie zaobserwowalem. https://sklep.letorex.com.pl/bondic-szybkowiazacy-klej-swiatloutwardzalny-zestaw-startowy-p-3480.html Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 3 godziny temu, jawkers napisał: Przepraszam tam zrobiłem literówkę. Chodzilo mi o Bondic a nie bondix. Robilem tym klejem klosze i szybki w A380, co można zobaczyć w mojej relacji warsztatowej. W opisie jest napisane, że hondic jest bezbarwny, lekko wpadajacy w żółty kolor. Ja u mnie tego nie zaobserwowalem. https://sklep.letorex.com.pl/bondic-szybkowiazacy-klej-swiatloutwardzalny-zestaw-startowy-p-3480.html Ten klej ciemnieje z czasem mój kartusz z klejem po dwóch latach już zawiera ...brązowy Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Napisano 16 Sierpnia 2021 Moje klosze i szybki nadal są przejrzyste. A już maja kilka lat. Może miałeś jakiś felerny, albo podróbkę, bo i wiem że takie sie pojawiały. Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 53 minuty temu, jawkers napisał: Moje klosze i szybki nadal są przejrzyste. A już maja kilka lat. Może miałeś jakiś felerny, albo podróbkę, bo i wiem że takie sie pojawiały. Oryginalny tylko nie utwardzony pod wpływem temperatury ciemnieje.. jak jest bezbarwny I go twardzisz to wszystko jest okej Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Napisano 16 Sierpnia 2021 34 minuty temu, Mitrandir napisał: Oryginalny tylko nie utwardzony pod wpływem temperatury ciemnieje.. jak jest bezbarwny I go twardzisz to wszystko jest okej A myślałem że mówimy o utwardzonym. Muszę z ciekawosci sprawdzic czy ten co mam to zżółkł. Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 2 minuty temu, jawkers napisał: A myślałem że mówimy o utwardzonym. Muszę z ciekawosci sprawdzic czy ten co mam to zżółkł. Mój jest jasnobrązowy jak bursztyn Cytuj
abtb Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Napisano 16 Sierpnia 2021 Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 5 godzin temu, abtb napisał: Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach Tomciu polecam korepetycje z rachunków i czytania ze zrozumieniem 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 6 godzin temu, abtb napisał: Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach To mnie się nadal opłaca - mam model za ponad 100-kę Napisałem do IBG - może podeślą prawidłowo odlane części (żeby nie było zaraz hejtu na polskie modele - nie ich model, są importerem) Cytuj
abtb Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Napisano 17 Sierpnia 2021 14 godzin temu, Mitrandir napisał: polecam korepetycje z rachunków i czytania ze zrozumieniem Czego ty ode mnie wymagasz? Przecież ja siedziałem w oślej ławce, żarłem kredę i popijałem atramentem Kolego, chcąc naprawić pęknięte oszklenie w swoim Mi za pomocą tego kleju musiałbym wydać 80 zeta (cena z linku) plus koszty wysyłki. Zużyłbym ok 5/100 zawartości tuby a reszta po dwóch latach (jak sugerujesz) zamieniła by się w całkiem fajny sztuczny bursztynek (chyba, że bym nalepił pasażerów w których okna bym robił tym klejem i zużył całość). Nowy model Milusia w tej wersji w Mh kosztuje 54 zeta (plus oczywiście koszt wysyłki) Więc jak dla mnie opcja z klejem jest porażką ekonomiczną. Ale oczywiście mogę się mylić, gdyż mogłem nie uwzględnić w obliczeniach wilgotności powietrza i rosnących cen mąki Co do ewentualnego podnoszenia w dyskusji wartości uszkodzonego modelu, to nie należy brać go pod uwagę, gdyż dostałem go na jakimś konkursie czyli za darmola. Wk..wia mnie tylko, że dodatki do URN-a będą kosztowały ok. 130 zeta. I to jest dopiero problem, który stawia kontynuację warsztatu pod wielkim ? Cytuj
Mitrandir Napisano 17 Sierpnia 2021 Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, abtb napisał: Czego ty ode mnie wymagasz? Przecież ja siedziałem w oślej ławce, żarłem kredę i popijałem atramentem Kolego, chcąc naprawić pęknięte oszklenie w swoim Mi za pomocą tego kleju musiałbym wydać 80 zeta (cena z linku) plus koszty wysyłki. Zużyłbym ok 5/100 zawartości tuby a reszta po dwóch latach (jak sugerujesz) zamieniła by się w całkiem fajny sztuczny bursztynek (chyba, że bym nalepił pasażerów w których okna bym robił tym klejem i zużył całość). Nowy model Milusia w tej wersji w Mh kosztuje 54 zeta (plus oczywiście koszt wysyłki) Więc jak dla mnie opcja z klejem jest porażką ekonomiczną. Ale oczywiście mogę się mylić, gdyż mogłem nie uwzględnić w obliczeniach wilgotności powietrza i rosnących cen mąki Co do ewentualnego podnoszenia w dyskusji wartości uszkodzonego modelu, to nie należy brać go pod uwagę, gdyż dostałem go na jakimś konkursie czyli za darmola. Wk..wia mnie tylko, że dodatki do URN-a będą kosztowały ok. 130 zeta. I to jest dopiero problem, który stawia kontynuację warsztatu pod wielkim ? Wszystko się zgadza tylko są inne Żywice UV prócz Bondica na przykład twardą żywicę Jubilerską kupisz za 20 zł Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Mitrandir 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi