Grzes Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Dobra, wzruszenie opadło, a skoro temat z szachownicami, to... Znalazłem Ci Tomku zdjęcie oryginału: Istotną różnicą w stosunku do modelu jest tu przednie okno pilota. 047 to egzemplarz z pierwszych serii produkcyjnych, gdzie z lewej strony nie było drzwi, a jedynie odsuwane okno. Tu widać lepiej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2021 28 minut temu, Grzes napisał: Znalazłem Ci Tomku zdjęcie oryginału: Ale ty wiesz Grzesiu co można z tą fotką zrobić na obecnym etapie montażu? Jak nie wiesz, to ci na Priv napiszę bo jak napiszę oficjalnie to zaraz głosy oburzenia się podniosą o jakimś stosowaniu wulgaryzmów i mowie nienawiści Napiszę szczerze, że wzorowałem się na fotkach Milusia, który stoi na Fortach (czy tam innej cytadeli) w Wawie i jest właśnie URN-em przerobionym z US-a. A kolega tak dobrze radził: "Zrób DDR-a albo innego demoluda to ci marudzić i wytykać nie będą" Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą Z tego URN-a to będzie trzeba zrobić jakiegoś Bangladesza albo innego Paragwaja bo znowu ktoś po polskich kalkach jakieś kwity po dziadku wyciągnie i będzie lipa Zresztą, ten numer 047 to HB dało, niech się oni tłumaczą 33 minuty temu, Grzes napisał: A swoją drogą Grzesiu na tej fotce widać wyraźnie sznurek, z czego wnioskuję, ze jest to odpustowy balon a nie prawdziwy śmigłowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 13 minut temu, abtb napisał: Ale ty wiesz Grzesiu co można z tą fotką zrobić na obecnym etapie montażu? Jak nie wiesz, to ci na Priv napiszę bo jak napiszę oficjalnie to zaraz głosy oburzenia się podniosą o jakimś stosowaniu wulgaryzmów i mowie nienawiści Kwintesencja relacji "z szachownicą". Napisałbym nawet "klasyka gatunku" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 28 minut temu, abtb napisał: Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą żona się mnie pyta - z czego się tak śmieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Godzinę temu, abtb napisał: Tak to się k.....a kończy robienie modeli z szachownicą Z tego URN-a to będzie trzeba zrobić jakiegoś Bangladesza albo innego Paragwaja bo znowu ktoś po polskich kalkach jakieś kwity po dziadku wyciągnie i będzie lipa No właśnie miałem pytać co w kolegę wstąpiło z tymi oznaczeniami, ale widzę, że to tylko chwila słabości i już wszystko wraca do normy Jak ja kiedyś ten śmigłowiec zrobię, to będzie po Łotewsku, a co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Grzes napisał: żona się mnie pyta - z czego się tak śmieję... Mnie nikt nie chciał napisać, że krzywo... albo,że za małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 16 godzin temu, Matys napisał: miałem pytać co w kolegę wstąpiło z tymi oznaczeniami, Zdecydowanie mogę użyć medycznego sformułowania "pomroczność jasna" 16 godzin temu, Matys napisał: to tylko chwila słabości i już wszystko wraca do normy Zdecydowanie jest to tylko chwila. Profilaktycznie, żeby wyleczyć się z tak głupich pomysłów na przyszłość, zażyję szklankę ruskiego samogonu pod dwa "śledzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: zażyję szklankę ruskiego samogonu pod dwa "śledzie" O! Widzę, że kolekcja znowu urośnie Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Kon_Bar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 32 minuty temu, Kon_Bar napisał: Widzę, że kolekcja znowu urośnie Nie siejmy plotek (przynajmniej oficjalnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Skończyłem: Galeria? Kiedyś będzie. Kontynuacja warsztatu? Najwcześniej w przyszłym roku. O ile w ogóle. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 51 minut temu, abtb napisał: Skończyłem: Galeria? Kiedyś będzie. Kontynuacja warsztatu? Najwcześniej w przyszłym roku. O ile w ogóle. Trochę zbyt brązowy jak na mój gust... ale może po prostu dojrzał Cery cacy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 8 minut temu, Mitrandir napisał: Trochę zbyt brązowy jak na mój gust. No proszę - ciąg dalszy w temacie "model z szachownicą" - kolor nie pasuje. A pilot który na Mi 2 latał i model wczoraj oglądał powiedział że żywcem ze śmigłowca zdjęty 10 minut temu, Mitrandir napisał: ale może po prostu dojrzał Właśnie, dojrzał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 W dniu 9.08.2021 o 12:37, jawkers napisał: Ja bym wyciął ten kawalek lub wydłubał, chodzi mi o samo okno. Nastepnie zalał bondixem i światłem utwardził. Bondix jest krustalicznie przeźroczysty i można go szlifować. A jak nie, to zrób otwarte drzwi i w tym miejscu połóz jakąś szmatkę do mycia okien. @jawkers - podasz dokładniej który wyrób Bondixa masz na myśli? Zabrałem się za model Optica z Avis-a a tam... brakuje ze 3mm na szerokości oszklenia kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Przepraszam tam zrobiłem literówkę. Chodzilo mi o Bondic a nie bondix. Robilem tym klejem klosze i szybki w A380, co można zobaczyć w mojej relacji warsztatowej. W opisie jest napisane, że hondic jest bezbarwny, lekko wpadajacy w żółty kolor. Ja u mnie tego nie zaobserwowalem. https://sklep.letorex.com.pl/bondic-szybkowiazacy-klej-swiatloutwardzalny-zestaw-startowy-p-3480.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 3 godziny temu, jawkers napisał: Przepraszam tam zrobiłem literówkę. Chodzilo mi o Bondic a nie bondix. Robilem tym klejem klosze i szybki w A380, co można zobaczyć w mojej relacji warsztatowej. W opisie jest napisane, że hondic jest bezbarwny, lekko wpadajacy w żółty kolor. Ja u mnie tego nie zaobserwowalem. https://sklep.letorex.com.pl/bondic-szybkowiazacy-klej-swiatloutwardzalny-zestaw-startowy-p-3480.html Ten klej ciemnieje z czasem mój kartusz z klejem po dwóch latach już zawiera ...brązowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Moje klosze i szybki nadal są przejrzyste. A już maja kilka lat. Może miałeś jakiś felerny, albo podróbkę, bo i wiem że takie sie pojawiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 53 minuty temu, jawkers napisał: Moje klosze i szybki nadal są przejrzyste. A już maja kilka lat. Może miałeś jakiś felerny, albo podróbkę, bo i wiem że takie sie pojawiały. Oryginalny tylko nie utwardzony pod wpływem temperatury ciemnieje.. jak jest bezbarwny I go twardzisz to wszystko jest okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2021 34 minuty temu, Mitrandir napisał: Oryginalny tylko nie utwardzony pod wpływem temperatury ciemnieje.. jak jest bezbarwny I go twardzisz to wszystko jest okej A myślałem że mówimy o utwardzonym. Muszę z ciekawosci sprawdzic czy ten co mam to zżółkł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 2 minuty temu, jawkers napisał: A myślałem że mówimy o utwardzonym. Muszę z ciekawosci sprawdzic czy ten co mam to zżółkł. Mój jest jasnobrązowy jak bursztyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 5 godzin temu, abtb napisał: Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach Tomciu polecam korepetycje z rachunków i czytania ze zrozumieniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 6 godzin temu, abtb napisał: Z zażartej dyskusji tu się toczącej wyciągnąłem dla siebie następujący wniosek: - klej z lampką kosztuje 80 zeta - nowy model Mi-la 54-60 zeta czyli nawet doliczając 11-15 zeta za wysyłkę wychodzi taniej niż klej (którego też nikt za darmo nie dostarczy). A na dokładkę oszklenie nie zżółknie po dwóch latach To mnie się nadal opłaca - mam model za ponad 100-kę Napisałem do IBG - może podeślą prawidłowo odlane części (żeby nie było zaraz hejtu na polskie modele - nie ich model, są importerem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2021 14 godzin temu, Mitrandir napisał: polecam korepetycje z rachunków i czytania ze zrozumieniem Czego ty ode mnie wymagasz? Przecież ja siedziałem w oślej ławce, żarłem kredę i popijałem atramentem Kolego, chcąc naprawić pęknięte oszklenie w swoim Mi za pomocą tego kleju musiałbym wydać 80 zeta (cena z linku) plus koszty wysyłki. Zużyłbym ok 5/100 zawartości tuby a reszta po dwóch latach (jak sugerujesz) zamieniła by się w całkiem fajny sztuczny bursztynek (chyba, że bym nalepił pasażerów w których okna bym robił tym klejem i zużył całość). Nowy model Milusia w tej wersji w Mh kosztuje 54 zeta (plus oczywiście koszt wysyłki) Więc jak dla mnie opcja z klejem jest porażką ekonomiczną. Ale oczywiście mogę się mylić, gdyż mogłem nie uwzględnić w obliczeniach wilgotności powietrza i rosnących cen mąki Co do ewentualnego podnoszenia w dyskusji wartości uszkodzonego modelu, to nie należy brać go pod uwagę, gdyż dostałem go na jakimś konkursie czyli za darmola. Wk..wia mnie tylko, że dodatki do URN-a będą kosztowały ok. 130 zeta. I to jest dopiero problem, który stawia kontynuację warsztatu pod wielkim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, abtb napisał: Czego ty ode mnie wymagasz? Przecież ja siedziałem w oślej ławce, żarłem kredę i popijałem atramentem Kolego, chcąc naprawić pęknięte oszklenie w swoim Mi za pomocą tego kleju musiałbym wydać 80 zeta (cena z linku) plus koszty wysyłki. Zużyłbym ok 5/100 zawartości tuby a reszta po dwóch latach (jak sugerujesz) zamieniła by się w całkiem fajny sztuczny bursztynek (chyba, że bym nalepił pasażerów w których okna bym robił tym klejem i zużył całość). Nowy model Milusia w tej wersji w Mh kosztuje 54 zeta (plus oczywiście koszt wysyłki) Więc jak dla mnie opcja z klejem jest porażką ekonomiczną. Ale oczywiście mogę się mylić, gdyż mogłem nie uwzględnić w obliczeniach wilgotności powietrza i rosnących cen mąki Co do ewentualnego podnoszenia w dyskusji wartości uszkodzonego modelu, to nie należy brać go pod uwagę, gdyż dostałem go na jakimś konkursie czyli za darmola. Wk..wia mnie tylko, że dodatki do URN-a będą kosztowały ok. 130 zeta. I to jest dopiero problem, który stawia kontynuację warsztatu pod wielkim ? Wszystko się zgadza tylko są inne Żywice UV prócz Bondica na przykład twardą żywicę Jubilerską kupisz za 20 zł Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi