Andrzej Ziober Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Temat już był kiedyś dyskutowany, ale powtórzę. Możesz użyć kleju światłoutwardzalnego Bondic. Nie grozi zmatowienie owiewki. Klej ma taką konsystencję, że można go nanosić porcjami i użyć także jak szpachlówki do wypełnienia szczeliny. Wada – Bondic jest drogi (zestaw startowy 75 PLN), ale nie starzeje się (jeśli będzie przechowywany bez dostępu światła), więc starczy na wiele modeli. I można go zastosować także do innych celów (np. do robienia oszklenia reflektorów, świateł pozycyjnych itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Juras potwierdza. Do kupienia TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Robię koledze nieco offtopic, ale skoro już temat poruszony, to zapytam... Czy utrwalony Bondic można szlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Ja się zastanawiam, czy nie kupić samego kartusza Bondica za 30zł, bo za diodę UV dopłacać kolejne 40zł trochę się chyba nie opłaca, skoro mamy np taką ofertę. https://allegro.pl/brelok-breloczek-laser-latarka-uv-paragon-24h-0366-i7360837540.html (bonus jest taki, że jednym guzikiem możemy utwardzać bondic, a drugim np wycinać części z ramek laserem ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Bondic ma ponoć ściśle dobraną długość fali świetlnej, więc nie wiem czy to zadziała. No chyba, że to taki dowcip miał być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Breloczek led chyba każdy w domu ma. Dokupić diodę w elektronicznym to pewnie max 1zł. Co szkodzi spróbować. A ta specjalnie dobrana dłubość fali świetlnej to pewnie 10-400nm czyli UV ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Witam. Bardzo się cieszę z tej dyskusji Panowie mam Bondic. Używam go w Airbusie A380. Robię tam oszklenie na światłach o szybki w okienkach. W sumie to jest najlepsze rozwiązanie, a nie pomyślałem o nim, dziękuję. Robię koledze nieco offtopic, ale skoro już temat poruszony, to zapytam... Czy utrwalony Bondic można szlifować? Jaki offtopic pisz śmiało ile wlezie Tak Bondic można szlifować i polerować, tak jak to robiłem w moim Airbusie A380. Poniżej link do relacji, by zobaczyć jak to wygląda. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=240&t=55881&start=210 Dziękuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 O, to fajnie że da się polerować. Gdyby jeszcze tak ten żółtawy kolor można było zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Nie można i raczej będzie żółkł z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Przepraszam za kontynuowanie tematu Bondic, ale o co chodzi z tym żółknięciem? Kiedyś na innym forum przeczytałem, że ponoć z czasem ten klej żółknie. Na użytek artykułu o zastosowaniu kleju światłoutwardzalnego (szczegóły dla zainteresowanych – patrz AeroPlan 1/2017) robiłem test z utrwaloną kroplą Bondicu i jak była przezroczysta, taką pozostała mimo kilku miesięcy ekspozycji na światło słoneczne. Znaczy nic nie pożółkła. Ponadto jakieś dwa lata temu zrobiłem z Bondicu klosz światła identyfikacyjnego swój-obcy w Sabre i jak dotąd też nic mi nie pożółkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 U mnie Bondic jest od razu żółtawy, a nawet pomarańczowy, lekko ale zauważalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Może stary jakiś albo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Możliwe, tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Łosz kurde. Ja wprawdzie dopiero planuję niedługo zakup bondica, ale nawet to co widać na przeróżnych filmikach, to klarowne szkiełko jest... Od początku taki był? Pozostaje chyba zakup nowego wkładu, o ile oczywiście taka przejrzystość jest wymagana, bo dla samego klejenia w zasadzie to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Sierpnia 2018 Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Chyba to jedyne wyjście. Ten wkład mam już ze 3-4 lata, wiec może faktycznie zestarzał się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Solo, na sąsiednim forum, w pewnym wątku, w którym sam brałeś udział, pojawiła się informacja od dwóch osób, którym to bondic po otwarciu i pierwszym użyciu, po jakimś czasie - tygodniach/miesiącach, zaczyna tracić przeźroczystość i staje się żółty/brązowy. Pewnie dlatego też, sprzedawany jest jako klej, nie jako "magicglass" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Przepraszam za off-topic, ale skąd tutaj taka wzajemna daleko idąca niechęć do konkurencyjnego forum (nie wiem czy mogę użyć nazwy, więc na wszelki wypadek tego nie robię :-) ). Już się zorientowałem, że nawet linkować do tamtego forum nie wolno, więc... Ponieważ jestem tu od niedawna więc nie znam powodów... A faktem jest, że sporo osób bywa i tu i tam, niektóre nawet pod tymi samymi nickami... Czysta ciekawość, jakby ktoś chciał w krótkich żołnierskich słowach, to może na priv? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Normalne jak to na Polskich forach, większość jest zapisana i tu i tam i jeszcze gdzie indziej, wszędzie te same warsztaty ta sama gadka, tu się lubimy tam się nie lubimy, paranoja, nie pytaj bo i tak się niczego nie dowiesz w tej kwestii. Mało jest osobników trzymających się jednego forum. Bądź posłuszny to Cię będą lubiec tu i tam i gdzie indziej, Heh Koniec off topa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 ...Koniec off topa Jawohl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Ja tam nie widzę niechęci do PWM na tym forum. Skąd takie hipotezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Solo Ty nie, inni jak widać tak, i nie tylko On to widzi, tak samo jak do PWM do . ktoś nie pała uczuciem, i to widać w postach czasami, czasami jeden mądrzejszy od drugiego, od parady kilku stad nie wyleciało przecież Koniec off topa Edit Przykład sam już się nasuwa, tam gdzie kropka powinna być nazwa innego forum, które z góry już jest wykluczone z konwersacji, gdzie wolność słowa mojego do wypowiedzi zostaje naruszona, także temat o lubieniu się nie ma wogóle prawa istnienia. Thalgolis, nie pytaj, nawet nie myśl o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 PWM - jakoś nie znika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Solo, na sąsiednim forum, w pewnym wątku, w którym sam brałeś udział, pojawiła się informacja od dwóch osób, którym to bondic po otwarciu i pierwszym użyciu, po jakimś czasie - tygodniach/miesiącach, zaczyna tracić przeźroczystość i staje się żółty/brązowy.Pewnie dlatego też, sprzedawany jest jako klej, nie jako "magicglass" Możliwe, ja od lat nie dyskutuję na innych polskich forach, więc nie pamiętam o czym tam kiedyś przed laty gdzieś pisałem. Ale ok, sprawa jasna, kupiłem już nowy wkład, a ten będzie służyć tylko do klejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 PWM - jakoś nie znika... PWM jakoś nie, ale kaczory tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Ciężko na to pracowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi