Super_Hans Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 Dzięki czesiek Dan K. to faktycznie guru w temacie "japończyków". Aż takim ortodoksem w temacie wierności z oryginałem nie jestem. Mój plan jest taki żeby podeprzeć platformę filarami i dokleić (z powrotem ) te zawijasy do "dobudówki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Super_Hans - świetnie ci to wychodzi Poza tym ciekawy model wybrałeś... zawsze mnie intrygowała jego oryginalna konfiguracja uzbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Tu, widać wyraźnie plamy kamo.. Na wiodącym forum zagranicznym mówią że plamy były żółte jak "german panzer yellow". kamo ewidentnie było. Co do pasa w kolorze żółtym - podobno był przesłany żółty kolor do pomalowania Tone Oyodo i kilku innych okrętów. Tu masz jeszcze kilka zdjęć: na ostatnim ciemny kolor to najpewniej nie kwestia camo tylko zmiennego poziomu morza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 12 Lutego 2018 Autor Share Napisano 12 Lutego 2018 Dzięki M.A.V ! Blacman, dziękuje za zdjęcia. Znalazłem je także. Kamuflaż pozostaje zagadką (za mało zdjęć, i nie wiadomo do końca co to za kolory). Może ktoś kiedyś odkryje odrobinę więcej. Na pewno ciekawie by się prezentował na modelu. Moja japonka będzie w jednolitym szarym. Przy okazji... na tych fotach wygląda na to że te esowate rury z dobudówki łączą się jednak z wentylatorami a nie jak proponowała Tamiya - bez połączeń. . Wobec tego filary i rury z kabla miedzianego i igieł stalowych. Tak mniej więcej to będzie wyglądało: Poza tym prace trwają przy "zbrojeniu" poziomych platform pagody w płyty perforowane i filary: Tyle na razie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 mam takie coś; - rysunki bazujące na rysunkach stoczniowych. Może się przyda do detalizacji pagody. Przepraszam akurat nie mam, dostępu do skanera... :( powodzenia w budowie !!! pięknie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 bardzo mi się ta budowa podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 blacman prawie uwierzyłem że byłeś w Nagasaki podczas budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 13 Lutego 2018 Autor Share Napisano 13 Lutego 2018 blacman prawie uwierzyłem że byłeś w Nagasaki podczas budowy.... Blacman za te szkice wielkie dzięki!! i...dyplom.. . A serio, ciekawe ile w różnych archiwach jest takich smaczków.. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 Zdjęć i planów przybyło dzięki kolegOm.. (Jeszcze raz dziękuje za te szkice blacman! ) Wobec tego prac na rusztowaniu ciąg dalszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 No, to jest coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 fajne "rusztowanie" ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Podoba się Tylko nie zafafluń tego potem farbOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 19 Lutego 2018 Autor Share Napisano 19 Lutego 2018 Dziękuje Wam za motywujące komentarze. Podoba się Tylko nie zafaluń tego potem farbOM Postaram się Trochę potrenowalem siuranie i juz nie pryskam tak gęsta farbą z odległości mili morskiej Jeszcze trochę żelastwa na tym poziomie i ruszam w górę . Dobrze, że to nie pagoda Fuso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 ... Dobrze, że to nie pagoda Fuso Znamy się i z tOM mendOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 "Rrrusztowanie" jako tako zakończone, trwają prace na wyższych poziomach. Co by się zrehabilitować z malowaniem w oczach niektórych szydercóff zmyłem starą farbę i położyłem cieniutko podkład. Najwyższe poziomy - przymiar (nie przyklejone) Przyznam, że ciągle układam w głowie plan malowania i maskowania (przez to cholerne linoleum na dwóch środkowych poziomach, a na nim sporo rupieci szarych). W miedzy czasie doklejam blaszki do dalmierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 To teraz jeszcze popracuj nad ustawieniem odpowiedniego balansu bieli w aparacie i będziesz mógł otwierać pierwsze rzędy, sklepy z chrupkami i gabinet dentystyczny dla tych z opadającymi koparami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 Bajerancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 28 Marca 2018 Autor Share Napisano 28 Marca 2018 Zrobiłem kilka kroków do przodu i sam się końmi przeciągnąłem dobrą milę do tyłu... aż mi się odechciało. Pomijam nadszarpnięty budżet.. Oto co zaszło: Próby poprawiania faktury farby (linoleum) na pokładzie lotniczym stopniowo doprowadziły efekt końcowy do ruiny, wobec czego wszystko wróciło do gołego plastiku (zerwane w afekcie tory i listwy mosiężne, farba zmyta... ). Zaczynam od początku... Człek jak się na własnych błędach nie nauczy... Dla odstresowania podłubałem trochę na pagodzie. Doszły lornety na mostku, oszklenie. VOicePipy zachciało mi się mosiężne więc przy okazji machnąłem śruby.. (Aclad II- polished brass) Wklejone i zamknięte (do poprawki szpara nad oszkleniem) Luźna interpretacja niezbyt jasnych planów.. Jakieś przewody i podpory tam być powinny więc są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 Korzystając z okazji remontu pokładu lotniczego popuściłęm wodzy fantazji i zrobiłem mały tuning stropu oraz dodałem słupy pod obrotnicami. Prawie nie będzie tego widać zza wyrzutniami torped ale myślę, że trochę "urealni" tą wnękę. Po pomalowaniu powinno dać radę... No i czUrny pas komina doszedł. Nie obeszło się bez odklejenia najwyższych relingów przy maskowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Szyny przycięte i gotowe do malowania (sorry, zdjęcia wrzucę później) Pytanie stąd.. jako że muszę je pomalować przed przyklejeniem do linoleum chciałbym je dobrze zagruntować przed farbą. Przy klejeniu jest sporo manipulacji takim elementem i poprzednio farba przy dotknięciu potrafiła odejść. Mam coś takiego jak Mr metal pirmer oraz Mr surfacer 1500. Co lepiej położyć przed farbą? No i czy Metal Primera ew mogę czymś rozcięńczyć? Ma już kilka dobrych lat i zrobił się lekko "oleisty" - czytaj nadal bardzo płynny ale nie wiem czy nie za gęsty pod aero. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Kwietnia 2018 Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Ja blaszki podkładuje moim ulubionym czarnym alcladem, tak jak wszystko inne. Nie odłazi od macania łapami, ja ściśniesz pensetą potrafi odprysnąć, no ale to się tyczy wszystkich możliwych farb i podkładów na "twardym" podłożu. Krótko mówiąc jeżeli te Gunziaki są śmierdzące, to pewnie dadzą radę, akrylowe i wodne podkłady sa do dupy, nie trzymają się nawet plastiku, więc nawet bym nie próbował a blaszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Kwietnia 2018 Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Po ostatnich moich przebojach w trakcie malowania Titanica z całą stanowczością zgadzam się z Gałą jeśli chodzi o podkłady! Chociaż co do blach, to zawsze stosowałem jedną warstwę docelowego akrylowego koloru, na to lakier i zawsze elegancko trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Dzięki Wam! Zasadę smrodu znam.. Im więcej czaszek, krzyżyków i wykrzykników na butelce tym lepiej... (jeśli są na forum onkolodzy to "lepiej" w cudzysłów ) Myślałem że ten Gunziak to właśnie lakier! Ale nie: "MR. METAL PRIMER is an acrylic resin primer and is composed of synthetic resin and organic solvent" i że po 20 min.(!!!) można kłaść farbę. Chudyhunter - tak jak piszesz robiłem poprzednio, i masz rację, że farba trzymała na prawdę nieźle. Ale przy tych szynach jest sporo dłubania i tym razem chciałem "po bożemu" z podkładem psiknąć. Na cuda nie liczę, jak się zaora blaszkę PenseTom to wszystko zejdzie. Chodzi raczej o to żeby z BlueThakiem i przy wykałaczce nie zlazła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 LAsek BamBusowy gotowy do malowania. (Blee! Już nigdy więcej okrętu z zajezdnią tramwajoWOM NIE KUPIĘ!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Pewniesze jest przylepianie glutem do szpilek, z tego blue tacka możesz plujkOM zdmuchnąć i szukaj panie wiatru w polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi