Bengal Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Dobry, mam nadzieję, że szybciej mi przyjdzie go ukończyć niż komara, malowanie hmm wedle instrukcji : B-26B-51, Capt. Tony Curto 13th BS/3rd BG Iwakuni AB. japan Korean War 1951 ale jeszcze nie jest przesądzone, jak zawsze pewnie mogę liczyć na waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Piękny samolot w pięknym oznakowaniu, będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Piękny samolot. Może odnaleźć malowanie Zumbacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Piękny samolot. Może odnaleźć malowanie Zumbacha? Jeśli to jest, te które namierzylem to chyba za trudne dla mnie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Do przodu : czuje, że czeka mnie dużo szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Do przodu : czuje, że czeka mnie dużo szpachli Popełniłem ten model choć innej wersji, ale co do liczenia ilości szpachli zaczekaj do mierzenia kolejnych elementów kadłuba Ale skończony prezentuje się bardzo fajnie, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Rób ciornego. BTW, wnętrze chyba jeszcze nie wklejone bo wygląda jakby było krzywe. no i przydał by się jakiś delikatny wash i zdecydowanie suchy pędzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Nie jest wklejone, na sucho złożone. Wash i suchy pędzel zrobiony, za mało? Zrobię zdjęcia samej wanny, może lepiej będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Wincej suchego pędzla zobacz tu konsola to czarna plama. W ogóle detalu nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 czuje, że czeka mnie dużo szpachli Tak się własnie zastanawiałem jak to z tą Italerką będzie bo maszyna całkiem przyjemna. Myślałem że jak w miarę świeży wypust to praktycznie bez szpachli się obejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 1. Italeri 2. Mało szpachli Wybierz jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Myślałem że jak w miarę świeży wypust . Jak "świeży" to znaczy że linie podziału ma wgłębne i szpachli raczej się nie boi czuje, że czeka mnie dużo szpachli Praktycznie to ja widzę na swoje "krzywe oko" że pójdzie jej niewiele. Jeżeli połówki zejdą się dobrze wysokościowo i trzeba będzie "zalepić" samo złącze możesz skorzystać z tego patentu: Wychodzi szew o szerokości 2-3mm, łatwy do obróbki A jak będzie bardzo wąsko ( na żyletkę) to "kituj" akrylem, będzie łatwiej obrabiać. A poza tym nie rozumiem LĘKU przed szpachlą. Przecież nie gryzie I tak na koniec zapytam, po ile są te lampy sufitowe bo towar ciekawy i może bym zakupił kilka szt. Machnij no się do papierniczego i zakup arkusik min. A3 białego brystolu i od razu będzie przyjemniej dla oka Bo na razie mam kłopot na czym się skupić: model czy gazetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Lęku przed szpachlą nie mam, spokojnie, lubimy się. A nie wiem po ile, wrócę to zobaczę Zdjęcia na szybko robione, specjalnie by odciągnąć uwagę od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 Więcej już go nie dotykam bo inaczej pójdzie do mycia i tak nie będzie zbytnio widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Jak dala mnie ok Można by było jeszcze przetrzeć na sucho srebrnym podłogę w okolicach foteli (nóg pilotów) żeby zaznaczyć przetarcia farby od butów Ale i tak nie będzie zbytnio widoczny więc jak stryjenka uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 No to dalej, chciałbym dziś już zamknąć kadłub, wyszło jak wyszło B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Potrzebuję pomocy co zrobić z tym fantem :( Po włożeniu wnęki są delikatnie skierowane w stronę kadłuba, czy tak ma być wedle zamysłu Italeri? Czy po sklejeniu, szlifowaniu i wyrównaniu będzie prosto ? Już 3 raz mam ochotę nim rzucić o ścianę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 a kąt skrzydeł nie niweluje nachylenia wnęk? Powiem szczerze ze śledząc ten wątek już wyleczyłem się z modeli Italeri, męczę się teraz z caproni ca.311 i jest dramat, myslalem ze to przez stare formy ale widzę żę tutaj nie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Nie wiem, skrzydła tylko na sucho przymierzałem do kadłubu bez wnęk, muszę sprawdzić to. Dlatego już 3 raz prawie miał dziewiczy lot ten model.... ale jeszcze mu daję szansę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 Kolejny post z płaczem, tak ten model to masakra. Ale kurde nie ma ale, trzeba zrobić.... tamiya + ca i się pewnie uda. 2 pytania - coś do wytrasowania linii ? tzn, nożyk mi chyba nie styka, żyletka jakaś? - co pomiędzy szparę plastik i owiewka ? +- 2 mm szpary jest jak przyłożyłem owiewkę do kadłubu. 5 raz prawie leciał na ścianę ten model.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Do trasowania linii igła krawiecka. Pomiędzy szparę plastik - owiewka bondic. Modelem nie ma co rzucać tylko robić. Jakbyś robił RWD-13 albo PZL-130 Orlik z Astera to te modele mogły wykonać swój pierwszy lot jeszcze przed ukończeniem. Nie poddawaj się i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Zabardzo nie wiadomo na co się patrzeć :P albo widać cień albo chaos dookoła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 Chaos... Jednak są plusy, posprzątałem troszkę biurko, już powoli maskuje owiewki i resztę wnęk i będę klad podkład by jeszcze zobaczyć miejsce łączeń... Może do Wielkanocy go pomaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 up. na razie tak to wygląda, powoli do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Progres jest!- nowe tło A tak na serio: wg mnie to kadłub wymaga jeszcze obróbki i dopieszczenia na wszystkich złączach. Jeżeli niedokładności są małe to ja stosuję CA i szlifuję. Efekty są rewelacyjne. Profilaktycznie to na razie psiknij podkładem po złączach i zobacz jak to się prezentuje po wyschnięciu. Ja już nie raz poległem na tym że na "sucho" jest ok a jak psiknę to wychodzą babole. I z tym maskowaniem oszklenia coś niewyraźnie. Albo trochę koślawe albo zdjęcie przekłamuje. Ja osobiście to "szkiełko" obklejam taśmą malarską a następnie ustawiam "pod światło" i widać wtedy elegancko wszystkie szczegóły i ciach skalpelem po krawędziach szyb I tak to wychodzi. lub robię z wąskich taśm, zaczynając od krawędzi ku środkowi. Ale jak stryjenka uważa Może do Wielkanocy go pomaluje będzie w zajączki i kurczaczki? Dajesz chłopie dalej i nie ucz go latać, szanuj ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi