plastikk Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 A gdyby tak junior chciał pokazać swojego Łosia z klocków to...freestyle?WTF?czy inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 2 Października 2018 Autor Share Napisano 2 Października 2018 A gdyby tak junior chciał pokazać swojego Łosia z klocków to...freestyle?WTF?czy inne? Łoś z klocków to raczej nie ta bajka ale juniora bardzo serdecznie zapraszamy na zajęcia warsztatowe gdzie będzie mógł sklejać i plastikowe i kartonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 Marcin napisał 1:700 jest większe od 1:350, a okręt mniejszy, im większa liczba po 1:, tym mniejszy model. No właśnie w tym sęk Marcinie, że 1/700 jest mniejsze od 1/350. Dlatego wysokości podanych skal zazębiają się wzajemnie w przedziale zamkniętym [1/350; 1/351]. W takim przypadku nie wiadomo byłoby, do której klasy zaliczyć model w skali (teoretycznie tylko) 1/350,5. Pasowałby i tu, i tu. Dlatego poprawnie będzie oznaczenie klasy PSTm w skali ≤ 1/351 (zawiera popularne skale 1/400, 1/500/, 1/520/ 1/600, 1/700, 1/720 i mniejsze), natomiast klasę PSTd należy oznaczyć ≥ 1/350 (zawiera popularne skale 1/35, 1/72, 1/144, 1/200, 1/350). Teraz już mi się tak nie wydaje. Teraz mam pewność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 2 Października 2018 Autor Share Napisano 2 Października 2018 wysokości podanych skal zazębiają się wzajemnie w przedziale zamkniętym [1/350; 1/351]. .......... Dlatego poprawnie będzie oznaczenie klasy PSTm w skali ≤ 1/351 (zawiera popularne skale 1/400, 1/500/, 1/520/ 1/600, 1/700, 1/720 i mniejsze), natomiast klasę PSTd należy oznaczyć ≥ 1/350 (zawiera popularne skale 1/35, 1/72, 1/144, 1/200, 1/350). Teraz już mi się tak nie wydaje. Teraz mam pewność... Nie wiem o co kruszycie tutaj kopie, w regulaminie jest PSTm ≤1/350 a PSTd ≥ 1/351. Celowo była utworzona "luka" między 350 a 351 aby nie było wątpliwości co do zazębień. Bo przecież modeli w skali pomiędzy 350 a 351 raczej nie ma. Mamy świadomość że znaki większości i mniejszości bywają często źle odczytywane przez ludzi lub wręcz mylone. Sam uległeś takiemu złudzeniu: najpierw twierdzisz że to co w regulaminie niby "zazębia się wzajemnie w przedziale zamkniętym" (co nie jest prawdą) a potem proponujesz rozwiązanie którego ostatecznie jesteś pewien że tak powinno być a które jest dokładnie takie jak jest w regulaminie czyli z luką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 wysokości podanych skal zazębiają się wzajemnie w przedziale zamkniętym [1/350; 1/351]. .......... Dlatego poprawnie będzie oznaczenie klasy PSTm w skali ≤ 1/351 (zawiera popularne skale 1/400, 1/500/, 1/520/ 1/600, 1/700, 1/720 i mniejsze), natomiast klasę PSTd należy oznaczyć ≥ 1/350 (zawiera popularne skale 1/35, 1/72, 1/144, 1/200, 1/350). Teraz już mi się tak nie wydaje. Teraz mam pewność... Nie wiem o co kruszycie tutaj kopie, w regulaminie jest PSTm ≤1/350 a PSTd ≥ 1/351. Celowo była utworzona "luka" między 350 a 351 aby nie było wątpliwości co do zazębień. Bo przecież modeli w skali pomiędzy 350 a 351 raczej nie ma. Mamy świadomość że znaki większości i mniejszości bywają często źle odczytywane przez ludzi lub wręcz mylone. Sam uległeś takiemu złudzeniu: najpierw twierdzisz że to co w regulaminie niby "zazębia się wzajemnie w przedziale zamkniętym" (co nie jest prawdą) a potem proponujesz rozwiązanie którego ostatecznie jesteś pewien że tak powinno być a które jest dokładnie takie jak jest w regulaminie czyli z luką ) Aby była luka powinno być tak: mniejsze od 1/351 i większe od 1/350. Kolega Ja ma rację. Ale na szczęście ja nie buduje modeli okrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 Szanowny kolego radett. Jest o co kruszyć kopie, bowiem w regulaminie zawarty jest błąd. Faktycznie, w regulaminie jest podział na PSTm ≤ 1/350 (co oznacza, że do małych modeli zaliczono modele przykładowo w skalach 1/350, 1/400, 1/600, 1/700 -wszak mniejsza skala, to większy mianownik) oraz na PSTd ≥ 1/351 (co oznacza, że do dużych modeli zaliczono modele przykładowo w skalach 1/351, 1/350, 1/72, 1/35 - wszak większa skala, to mniejszy mianownik). Z powyższego wynika, że klasy okrętowe zazębiają się w przedziale [1/350 ; 1/351]. Rozwiązanie, które proponuję nie jest dokładnie takie, jak jest w regulaminie. PSTm ≤ 1/351 (moja propozycja) to nie to samo co ≤ 1/350 (regulamin), a PSTd ≥ 1/350 (moja propozycja), to nie to samo, co PSTd ≥ 1/351 (regulamin). Według mojej propozycji między klasami (chodzi o skale) jest luka, a według regulaminu tej luki nie ma. Trzeba tylko "jedynkę" zamienić z "zerem" i będzie poprawnie. Do zobaczenia na Paprykarzu... P.S.: Sugeruję poczytać regulamin VII Chełmżyńskiego Festiwalu Modelarskiego, który odbył się w tym roku w lipcu, w części dotyczącej klas plastikowych okrętów i przydzielonych im skalom...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Października 2018 Autor Share Napisano 3 Października 2018 ok wiem o co chodzi, słuszna uwaga. Do tej pory z rozpędu skupialiśmy się na mianowniku a nie samej skali. W następnym regulaminie poprawimy zapis na ≤ 1:350 i 1:350< co obejmie całość ciągu bez zbędnych luk i zazębień. Na chwilę obecną jednak zostawiamy jak jest aby już nie mieszać. Tak nawiasem w Chełmży jest z lukami, chociaz nie ma to znaczenia bo wiemy że i tak nikt nie robi modelu w skali zawierającej ułamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 4 Października 2018 Autor Share Napisano 4 Października 2018 Czy wiecie dlaczego w Wałbrzychu nie znaleźli złotego pociągu ? Bo wszystko wskazuje na to, że złoty pociąg jest w Szczecinie Lokalizacja jak na zdjęciu: Na PAPRYKARZU 2018 nastąpi wreszcie jego odkrycie. Przedsięwzięcie eksploracyjne realizowane będzie przez firmę "Drzewa i Krzewy na dioramy i makiety Robert Benasiewicz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aureliusz76 Napisano 4 Października 2018 Share Napisano 4 Października 2018 Modelarnia COMBAT z Chełmży do puli nagród specjalnych dołącza Puchar Combatanta za najciekawszy model sprzętu bojowego w polskich barwach z lat 1914 -1945. Do zobaczenia w Szczecinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Października 2018 Share Napisano 4 Października 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 4 Października 2018 Share Napisano 4 Października 2018 Kolego radett. ≥ 1/350 i < 1/350 i kończymy sprawę... Pozdrawiam serdecznie. Do zobaczenia na Paprykarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Podziękowania dla ekipy SPM za świetną organizacje kolejnego Paprykarza. W tym za fantastyczną imprezę w Harnasiu w sobotę. Spotkanym licznym Kolegom - za mile spędzony czas na ciekawych pogawędkach. Sędziom - za zauważenie moich modeli. To był bardzo fajny modelarski weekend!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 (edytowane) W imieniu całego KPMu bardzo dziękuję wszystkim za wspaniałą modelarską imprezę w Szczecinie. Zacne towarzystwo, świetna organizacja, bardzo fajna wycieczka do Świnoujścia, super impreza integracyjna, Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie i oczywiście duża liczba doskonałych modeli. Cóż chcieć więcej Modele na Paprykarzu: https://photos.app.goo.gl/wiq58EGHUCydzZjk8 Wycieczka do Świnoujścia - Fort Gerharda i Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie: https://photos.app.goo.gl/MzVrZiyKEfys6JD29 I nasza relacja: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php/konkursy/332-paprykarz2018 Edytowane 8 Października 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Jak mówi młodzież; było mega. Dziękuję SPM za super imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick72 Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Ekipa wyjazdowa Combat Chełmża dotarła bezpiecznie do domu. Bardzo dziękuję za zorganizowanie fajnej imprezy modelarskiej i wspaniałej wycieczki do Fortu Gerharda w Świnoujściu. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Października 2018 Share Napisano 8 Października 2018 Dziekuje za super imprezę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J35 Napisano 8 Października 2018 Share Napisano 8 Października 2018 Dziękuję , jak zawsze było SUPER J Nowak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekzIna Napisano 8 Października 2018 Share Napisano 8 Października 2018 W imieniu swoim i wszystkich ludzi którzy za mna stoją, chciałbym bardzo podziękować za bardzo dobrze zorganizowaną imprezę. Wykwintne spotkanie integracyjne z przepysznymi przekąskami w Harnasiu pod opieką Angeli (przecudnej urody) i w takim wybornym towarzystwie to wielka przyjemność, a i mały interesik ubiłem z Tomkiem (również przecudnej urody) laureatem Inowrocławskiej Złotej Kozy. Jeszcze raz dziękuję i zapisuję się na przyszły rok, o ile organizator pozwoli na takich samych zasadach jak w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Trochę zdjęć ode mnie. Jak co roku dziwi mnie, że niektórym z modelarzy nie wstyd przynosić na wystawę modele pokryte warstwą kurzu... Miękki pędzelek do pudru z Rossmana, który idealnie nadaje się do odkurzania modeli, to wydatek rzędu 20-30 zł a wystarcza na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 W imieniu SPM SZCZECIN dziękuje wszystkim modelarzom i zwiedzającym również, za przybycie na naszą skromną imprezkę, zapraszamy za rok, postaramy się przygotować znowu fajne atrakcje i oczywiście integre w HARNASIU skoro się podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Z lekkim poślizgiem, bo to już środa... Impreza jak zawsze bardzo udana, zaangażowanie i modelarskie podejście Paprykarzy wzorowe. Procentuje trafna decyzja o lokalizacji w muzeum. Na marginesie - celna uwaga Piotra D. Zakurzonych modeli rzeczywiście było trochę, czego też zrozumieć nie mogę.. Brak szacunku do własnej pracy, współmodelarzy, organizatorów i widzów. Do tego bezsensowne obniżanie własnych szans w rywalizacji festiwalowej (niezależnie od zawsze chętnie składanej deklaracji, że "mi nie zależy" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Ten kurz to się inaczej nazywa weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi