abtb Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 I tak oto dotarłem do galerii końcowej Krótko: model prosty, łatwy i przyjemny w budowie. Właściwie polecam każdemu. Ilość zużytej szpachli znikoma a nawet żadna. Tak więc typowe klocki lego. A zatem zapraszam do galerii familijnie: A zatem można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Elegancki gratulacje powiększenia rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Fanie wyszedł, a szczególnie malowanie dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Jak zwykle świetny model. To teraz tylko Blenheim IV i Beaufighter VI i rodzinka prawie w komplecie.Ja cały czas mam nadzieję że w końcu się zlitują i wypuszczą Beaufightera II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Model świetny. Jakimi "farpkami" go malowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Jakimi "farpkami" go malowałeś ? Dół Pactrą A113 (sky), góra Gunze H333 (ekstra dark seagray BS381C/640), wykończenie mieszanką Pactry A48 (mat) i A9 (półmat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Niezły efekt kolorystyczny ten Gunze dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Coś jest bardzo nie tak z tym ogonem (Monoplane Air Tail) . Przy podczepionej torpedzie, pod samolot stojący na ziemi ,ogon ustawiał się zupełnie inaczej. Czy Ty czasem nie wkleiłeś go odwrotnie ? Tu zdjęcie ze świetnego opracowania Aviaeology Pomijam fakt że w prosty sposób można było ten element poprawić (co widać na powyższym zdjęciu), bo to co zaproponował Airfix to duże uproszczenie . Zresztą bryła całego modelu po złożeniu jest dla mnie jakaś dziwna -wolę Hasegawe ,tam charakterystyczne kształty Beaufightera są jakoś lepiej oddane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Pomijam fakt że w prosty sposób można było ten element poprawić (co widać na powyższym zdjęciu), bo to co zaproponował Airfix to duże uproszczenie Wkleiłem prawidłowo, tylko mechanizm nie zadziałał Przerabiałem powierzchnie boczne (oryginalne były jak z płyt pancernych) ale zachowałem geometrię Airfixa. Nawet w tej chwili można to bez problemu przerobić Zresztą bryła całego modelu po złożeniu jest dla mnie jakaś dziwna -wolę Hasegawe ,tam charakterystyczne kształty Beaufightera są jakoś lepiej oddane. Zacytuję się z warsztatu: "Do zestawu podchodzę olewająco tzn: - olewam poprawność wymiarową (tą pozostawiam dla "liczynitów" ) - olewam poprawność historyczną schematu malowania ( to pozostawiam "historykom" ) A zatem relaksująco i bez spinania pośladów " Czyli jakoś przeżyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 Pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu odrobinę warsztatowego. Oczywiście "ogonek" w torpedzie przerobię zgodnie z fotką pokazana przez Zatras-a. Mam jeszcze jedno pytanie "techniczne" - chodzi mi o "ogonki" na dole gondol silnikowych. Wygląda to jak jakieś rury spustowe lub wydechowe. Co to JEST i czy powinno to "udawać" jakąś rurę czy jest to jakiś "monolit"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Zdaje się, że w dolnej krawędzi było otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Zresztą bryła całego modelu po złożeniu jest dla mnie jakaś dziwna -wolę Hasegawe ,tam charakterystyczne kształty Beaufightera są jakoś lepiej oddane. Zacytuję się z warsztatu: "Do zestawu podchodzę olewająco tzn: - olewam poprawność wymiarową (tą pozostawiam dla "liczynitów" ) - olewam poprawność historyczną schematu malowania ( to pozostawiam "historykom" ) A zatem relaksująco i bez spinania pośladów " Czyli jakoś przeżyję Ależ ja nie twierdzę że Ci się nie chciało . Moim zdaniem wydusiłeś z tego zestawu naprawdę sporo i bardzo dobrze się prezentuje,naprawdę bardzo dobrze. Ot po prostu jest to model z Airfixu i jak dla mnie brak finezji temu zestawowi -tyle ,ale może się czepiam ,bo to sa subtelne różnice w bryle. Jak dla mnie bardziej pasuje Hasegawa ,gdzie tez nie do końca jest tak różowo Co do tych ,,rogów" to wydaje się ze to przewody awaryjnego spuszczania paliwa ,ale mogę się srodze mylić ,a sprawdzić tego nie mam czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 Dziękuję za podpowiedzi, też podejrzewałem że to jakieś kominy są . Oczywiście będzie trzeba coś z tym zrobić. Moim zdaniem wydusiłeś z tego zestawu naprawdę sporo i bardzo dobrze się prezentuje,naprawdę bardzo dobrze. Dziękuję za dobre słowo Podszedłem do tematu relaksacyjnie, w związku z tym pozytywny odbiór mojego "ulepa" jest dla mnie pewnym ( nie ukrywam, że miłym ) zaskoczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Beaufighter bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Moim zdaniem bardzo ładnie wyszedł Ci ten "ulep" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Lutego 2018 Autor Share Napisano 7 Lutego 2018 Przy podczepionej torpedzie, pod samolot stojący na ziemi ,ogon ustawiał się zupełnie inaczej. Skoro inaczej, to znaczy inaczej W oparciu o fotki przerobiłem dotychczasowy "ogonek" na bardziej pasujący do fotki I po wszystkim wyszło tak: I teraz można spać spokojnie I jeszcze raz wszystkim dziękuję za opinie i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 10 Lutego 2018 Share Napisano 10 Lutego 2018 Dla mnie rewelacja, zrobiony tak czysto. Bardzo podoba mi się malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi