Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po zmaganiach z materią czas na spóźnioną galerię.

Model RPM, gąski meng, trochę własnych...

8yLpOzS.jpg

iEUUs3l.jpg

fteRcnp.jpg

podziękowania dla Tomka Hejmo i JanuszaF

Napisano

Pamiętam takiego z Małego Modelarza, trzydzieści lat temu próbowałem sklejać. Podstawkę mu dorób, bo taki smutny bez niej stoi.

Napisano

Bardzo mi się podoba, szczególnie brudzenie na "łączniku poziomym" pomiędzy kołami napędowym i napinającym - widać "granulację" błotka - to lubię ( nie lubię błotka typu "masło" ).

Troszkę brakuje brudzenia na gąskach ( przynajmniej, tak to widać na zdjęciu nr 3 - z tyłu zabrudzenie, a czym bliżej przodu zabrudzenia brak - może to kwestia oświetlenia... ).

Napisano

Podoba mi sie, bardzo ładne malowanie, świetne kolory, wiem że ten model to ciężka sprawa...

Uwagi.

W paru miejscach na łączeniu płyt dziury ale zdaje sobie sprawę jak to trudno naprawić, brakuje washa np.na belce kół podtrzymujących (powierzchnia jednolita) oraz tytuł (powinno być samo FT). Pozdrawiam!

• 4 months later...
Napisano

Wiem co to za ból, mój po 2 miesiącach nadal leży nie skończony. Mnóstwo roboty jest ze spasowaniem. Ładne malowanie, spasowanie tak jak koledzy wyżej napisali, no i masz wydech odwrotnie przyklejony.

Napisano

Jak się chce to i z RPM-u można coś fajnego zrobić.

Bardzo fajne malowanie. Kolorki mi się podobają.

Co mi nie pasuje? Te szczeliny kierowcy.

Nie wiem czy takie szerokie są w modelu, czy je poszerzyłeś, ale w realu mają może z 0,5 cm szerokości.

wbVFDcO.jpg

Napisano

Pięknie dziękuję za zainteresowanie i opinie!

Marcinie, Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem

Mr_hanky, wydech jest odwrotnie wklejony, właściwie to przerobiony. Końcówka wydechu z drugiej strony to polska modyfikacja.

Jerzype, faktycznie łaczenie czasami nie poszło po mojej myśli.

Rack, docelowo chciałbym umieścić go na małej winietce. Takiej sielankowej polskiej łączce z piaskową drogą.

Jarku, szczeliny są "fabryczne". Nie miałem pomysłu jak je poprawić. Miałem też problem ze spasowaniem płyt w okolicach włazu kierowcy. Tu tez nie jestem do końca zadowolony.

Napisano

Mr_hanky, wydech jest odwrotnie wklejony, właściwie to przerobiony. Końcówka wydechu z drugiej strony to polska modyfikacja.

Faktycznie! Zwracam honor.

Napisano

@enten

Myślałem, że nie odpowiesz już na komentarze ...od lutego pięć miechów a tu nagle odpowiedź, lepiej późno niż wcale:P

Co do kolorów FT...

Zrobiłem niedawno kilka wozów z września (może kiedyś się odważe na galerie :P) i warto powiedzieć o kwestii różnic w malowaniu pojazdów WP, którą wielu pomija. Pojazdy starsze miały regulaminowy oliwkowy a po zmianie regulaminu miały nanoszone pasy piaskowe i brązowe, co da się na zdjęciach zauważyć. Późniejsze dostawały już piaskową bazę. Najlepiej to widać na ciężarówkach, choć niektóre mogły być pomalowane na nowo np. Vickersy z Żurawicy. Mam także wrażenie, że niektóre FT spod Brześcia mogły mieć ciągle oliwkowe malowanie.

Napisano

Co do kolorów FT...

Zrobiłem niedawno kilka wozów z września (może kiedyś się odważe na galerie :P) i warto powiedzieć o kwestii różnic w malowaniu pojazdów WP, którą wielu pomija. Pojazdy starsze miały regulaminowy oliwkowy a po zmianie regulaminu miały nanoszone pasy piaskowe i brązowe, co da się na zdjęciach zauważyć.

Poproszę jedno, "malutkie" zdanie w pism, regulaminów, norm z tamtego okresu, że coś takiego było. Ja jeszcze nie spotkałem.

Wyciąganie wniosków z czarno-białych zdjęć to wróżenie z fusów. Razem z piaskiem i brązem wszedł nowy zielony.

Pomiędzy jednolitym malowaniem "ochronnym" a trójbarwnym był jeszcze kamuflaż "japoński".

Napisano

@Jarekk

Dzięki za odpowiedź, zdaję sobie z tego sprawę, jednak najprawdopodobniej takie malowanie występuje i pozostaje nam niestety jedynie wróźenie z fotografii. Widac to np. na pojazdach ciężarowych, gdzie układ pasów piaskowych i ciemnych (być może to pojedyncze przypadki, ale jednak one są), swoją drogą niewiele widziałem pojazdów wojskowych nieopancerzonych pomalowanych na japońca :P

... jak napisałem najwyraźniejsze takie przypadki są właśnie na ciężarówkach i ciągnikach np.c4p