Kamil K. Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Witajcie, Kolejny model skończony. To drugi egzemplarz do mojej "syryjskiej kolekcji" i ósmy do szeroko pojętej grupy "modeli z fotki". W skrócie - T-54 od końca lat 50-tych w służbie Syryjskiej Armii Arabskiej. Weteran kilku wojen. W 2012 roku przejęty przez Wolną Armię Syryjską po zdobyciu szkoły piechoty w Aleppo. Przez 4 lata w służbie rebeliantów - najpierw FSA, potem radykalnego Frontu Lewantu (Dżabat al-Szamiah). W Grudniu 2016 ponownie przejęty przez wojska rządowe. W czerwcu 2017 roku "widziany po raz ostatni" w zakładach remontowych SAA w Homs. Albo po remoncie wszedł na powrót do linii, albo stał się dawcą części. LINK DO WARSZTATU Przybudowie modelu wykorzystałem/ zrobiłem/ przerobiłem: - zestaw Miniartu, - lufę aluminiową RB Model, - antenę RB Model, - własnej roboty pokrowiec na jarzmo armaty, - przerobiłem strop wieży dodając drugi peryskop, - dodałem kilka spawów, poręczy, itp. No i chyba to by było na tyle... zapraszam do oglądania. Pozdrowienia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dood Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Super pomysł! W wykonaniu widać bardzo dużo pracy i staranności Zdradź proszę, czy cegły i klimatyzator są własnej produkcji czy też są to gotowe elementy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil K. Posted March 13, 2018 Author Share Posted March 13, 2018 Dzięki. Cegły "ceglane" kupne, pustaki robione samemu. Klimatyzator kupny, produkcji kolegi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Świetnie to wszystko wyszło na koniec. Podziwiam za nakład pracy jaki włożyłeś - działo się dużo rzeczy w warsztacie. Może byś się pokusił o próbę dodania tej flagi na wieży która widać na zdjęciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil K. Posted March 15, 2018 Author Share Posted March 15, 2018 Dzięki. Cóż, flaga raz jest, raz jej nie ma na zdjęciach, raczej sobie daruję. Pojęcia nie mam jak miałbym te szlaczki odwzorować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Super model. A podstawka prima sort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Super wyszedł. Czy da się ustalić gdzie został wyprodukowany oryginał? Może to nasz, łabędzki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil K. Posted March 15, 2018 Author Share Posted March 15, 2018 Nie wiem czy u nas produkowane były T-54 w tej wersji. W moim wątku warsztatowym Michale jest sporo zdjęć tego egzemplarza - dla kogoś, kto się zna może będą wystarczające do ustalenia rodowodu. Na tyle na ile ja rozgryzłem temat to czołgi pochodziły bezpośrednio z ZSRR i wysłano je do Syrii bodajże w latach '57-58. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Fajnie wyszło, tylko przydałaby się jakaś figurka, bo z tak pootwieranymi włazami wygląda teraz na porzucony. ...no chyba, że taka była koncepcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carlito Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 No, no, to robi wrażenie. Świetny warsztat manualny i przygotowanie merytoryczne. Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 Model udany, jak zwykle , ale i tak nie przebije Twojego t-72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil K. Posted March 16, 2018 Author Share Posted March 16, 2018 Dzięki wszystkim za opinie! Fajnie wyszło, tylko przydałaby się jakaś figurka, bo z tak pootwieranymi włazami wygląda teraz na porzucony....no chyba, że taka była koncepcja. Koncepcję niech każdy sobie dopisze sam. Dwa z trzech włazów są w zasadzie ruchome, można zamknąć. Model udany, jak zwykle , ale i tak nie przebije Twojego t-72 Którego T-72, z Doniecka, czy z Aleppo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 Oczywiscie Donieck!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam215 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 10/10, świetny model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 Prezentuje się wybornie. Gratuluję. Barwo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil K. Posted March 16, 2018 Author Share Posted March 16, 2018 Dzięki jeszcze raz! Oczywiscie Donieck!!! Nie no, Donieck to już model niemal 3-letni... Fajny jest, ale bez przesady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts