Kamil K. Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Witajcie, Kolejny model skończony. To drugi egzemplarz do mojej "syryjskiej kolekcji" i ósmy do szeroko pojętej grupy "modeli z fotki". W skrócie - T-54 od końca lat 50-tych w służbie Syryjskiej Armii Arabskiej. Weteran kilku wojen. W 2012 roku przejęty przez Wolną Armię Syryjską po zdobyciu szkoły piechoty w Aleppo. Przez 4 lata w służbie rebeliantów - najpierw FSA, potem radykalnego Frontu Lewantu (Dżabat al-Szamiah). W Grudniu 2016 ponownie przejęty przez wojska rządowe. W czerwcu 2017 roku "widziany po raz ostatni" w zakładach remontowych SAA w Homs. Albo po remoncie wszedł na powrót do linii, albo stał się dawcą części. LINK DO WARSZTATU Przybudowie modelu wykorzystałem/ zrobiłem/ przerobiłem: - zestaw Miniartu, - lufę aluminiową RB Model, - antenę RB Model, - własnej roboty pokrowiec na jarzmo armaty, - przerobiłem strop wieży dodając drugi peryskop, - dodałem kilka spawów, poręczy, itp. No i chyba to by było na tyle... zapraszam do oglądania. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dood Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Super pomysł! W wykonaniu widać bardzo dużo pracy i staranności Zdradź proszę, czy cegły i klimatyzator są własnej produkcji czy też są to gotowe elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Dzięki. Cegły "ceglane" kupne, pustaki robione samemu. Klimatyzator kupny, produkcji kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Świetnie to wszystko wyszło na koniec. Podziwiam za nakład pracy jaki włożyłeś - działo się dużo rzeczy w warsztacie. Może byś się pokusił o próbę dodania tej flagi na wieży która widać na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Marca 2018 Autor Share Napisano 15 Marca 2018 Dzięki. Cóż, flaga raz jest, raz jej nie ma na zdjęciach, raczej sobie daruję. Pojęcia nie mam jak miałbym te szlaczki odwzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Super model. A podstawka prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Super wyszedł. Czy da się ustalić gdzie został wyprodukowany oryginał? Może to nasz, łabędzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Marca 2018 Autor Share Napisano 15 Marca 2018 Nie wiem czy u nas produkowane były T-54 w tej wersji. W moim wątku warsztatowym Michale jest sporo zdjęć tego egzemplarza - dla kogoś, kto się zna może będą wystarczające do ustalenia rodowodu. Na tyle na ile ja rozgryzłem temat to czołgi pochodziły bezpośrednio z ZSRR i wysłano je do Syrii bodajże w latach '57-58. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Fajnie wyszło, tylko przydałaby się jakaś figurka, bo z tak pootwieranymi włazami wygląda teraz na porzucony. ...no chyba, że taka była koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 No, no, to robi wrażenie. Świetny warsztat manualny i przygotowanie merytoryczne. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 Model udany, jak zwykle , ale i tak nie przebije Twojego t-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Marca 2018 Autor Share Napisano 16 Marca 2018 Dzięki wszystkim za opinie! Fajnie wyszło, tylko przydałaby się jakaś figurka, bo z tak pootwieranymi włazami wygląda teraz na porzucony....no chyba, że taka była koncepcja. Koncepcję niech każdy sobie dopisze sam. Dwa z trzech włazów są w zasadzie ruchome, można zamknąć. Model udany, jak zwykle , ale i tak nie przebije Twojego t-72 Którego T-72, z Doniecka, czy z Aleppo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 Oczywiscie Donieck!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 10/10, świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 Prezentuje się wybornie. Gratuluję. Barwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Marca 2018 Autor Share Napisano 16 Marca 2018 Dzięki jeszcze raz! Oczywiscie Donieck!!! Nie no, Donieck to już model niemal 3-letni... Fajny jest, ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi