Jump to content

Bristol Beaufighter TF.10, Airfix, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Witam Przedstawiam kolejną galerię Beaufigtera. Tym razem wersja TF.10 (tzw. "późny")

Model powstał z bardzo przyjemnego w budowie zestawu Airfixa

Model przedstawia samolot biorący udział w operacji "Firedog" - operacji przeciwko partyzantce malajskiej trwającej od maja do grudnia 1949 roku.Powstanie malajskie trwające od 1948 roku do 1960 zakończyło się porażką partyzantów.

I czas na galerię końcową

Br1CRv0.jpg

fgDctMk.jpg

yhm9zZT.jpg

KElm3PT.jpg

T9PT02U.jpg

W4yPa2R.jpg

ZyPf4tE.jpg

3Dl6tiz.jpg

JPdklvi.jpg

CbK43oB.jpg

Dk9OroU.jpg

Jor3P37.jpg

VRBWRI9.jpg

W8BNKmN.jpg

4Cylcp8.jpg

SZXh8pq.jpg

atGnHhB.jpg

uGtf27Z.jpg

• Like 4

• 3 years later...

Kapiąc i szuflując forum natknąłem się na to coś, a to coś ma czarny spód przed którymś gdzieś tam indziej przy innej okazji strasznie się broniłeś. Myślę że  teraz po tych nastu jak nie dziesięciu modelach dalej z owym tematem byś sobie bardzo dobrze poradził :wink:

• Like 1

Ooo, to ja coś takiego kiedyś zrobiłem? :mrgreen:

Bardzo mi się podoba ta informacja - "trzy lata później"

Miałem wtedy fazę na Beau. Nawet chyba jakiś ciekawy egzemplarz do badań radaru ASV udało mi się z airfixowego zestawu ulepić

xASKZK4.thumb.jpg.0c1311c432fa15ddc4c6ce6d2a2f7e2a.jpg

Piękne czasy modelarskiej beztroski :haha:

Ciekawe kto, coś jeszcze odkopie :hmmm:

A koledze rudemu0007 przyznaję "Złotą Łopatę Archeologa Roku" :brawo:

• Like 1

Tę fotkę widzę, a zdjęć z galerii niestety nie. A szkoda. Będę musiał na innym komputerze oglądnąć.

Jeśli się "przyczepiać" to bym trochę przybrudził dodatkowy zbiornik podwieszany. Trochę nie przekonują mnie boczne wzmocnienia oszklenia kabiny strzelca, ale w tej skali to pewnie nie byłoby widać gdyby nie dobre makro. Ogólnie ciekawie, konsekwentnie wykonany, dobrze zmalowany. Robią robotę kratki we wlotach do chłodnic. Szacun...

• Thanks 1

W dniu 23.11.2021 o 19:32, barszczo napisał:

czy ktoś zrobi w końcu Mk.II w najpopularniejszych skalach?

W 1/72 High Planes Models robi nawet Mk. V, ale trzeba by sprowadzać z Australii, a i trudna to walka. Na dowód wrzucam fotkę tego co u mnie na półce:

V (29).jpg

Edited by obłok

To może i ja się wypowiem :wink:

Model jest jaki jest i żeby go ocenić prawidłowo to trzeba się cofnąć w czasie o 3 lata i z tej perspektywy go oceniać. Oczywiście nie bronię  się tutaj przed uwagami, tym bardziej że powstał on w chwili gdy tak naprawdę zaczynałem przygodę z preszejdingiem, cieniowaniem i łoszami. Dziś sam patrzę na niego z przymrużeniem oka i stwierdzam, że dziś, wiele rzeczy wykonałbym zupełnie inaczej. A szczególnie malowanie, a już bardzo szczególnie czarnego dołu. 

Dziękuję za uwagi i opinie :piwo:

I wielkie dzięki Kamilowi za to, że odkopał ten temat. I że w ogóle chciało mu się "kopać" tak głęboko :super: