abtb Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Dziś powtórka z rozrywki czyli wszystkie moje "japończyki" w jednej galerii . Zrobiłem nowe zdjęcia przy jednakowym oświetleniu oraz jednakowych nastawach aparatu. Co prawda pozwoliłem sobie na odrobinę fotograficznego szaleństwa ale o tym będę "informował" na bieżąco w galerii. Składając wszystko do "kupy" to jest tak: dwa modele - Zuiun i Kiofu "późny" to modele zrobione z pudła w tym roku, natomiast Kiofu "wczesny" i Kiofu "prototyp" to odzyski, które zostały umyte ze starej farby i przemalowane na nowo. Ostatni "wytwór" - Rufe - został tylko oczyszczony dogłębnie z kurzu, przelakierowany i potraktowany panellainerem i oczywiście polakierowany półmatem. Starałem się utrzymać wszystkie modele na jednakowym poziomie wykonania tak aby tworzyły "kolekcję" pod względem "technologicznym i tematycznym". Oczywiście w kolekcji tej brakuje jeszcze jednej z ciekawszych konstrukcji jaką był "Seiran" ale na razie odpuszczam sobie temat (co prawda gotowy stoi razem z innymi ale jak już wspomniałem w którejś z galerii będę przemalowywał go na jeden z prototypów - tak więc z czasem i on dołączy do kolekcji (oczywiście z "zielonym" bratem uzbrojonym w torpedę typ 91 )) Oczywiście zdaję sobie sprawę że moje "ulepy" odstają od dzisiejszych standardów wykonania ale lubię samoloty nie sfatygowane i nie zarzygane olejami i paliwem. Po prostu takie pokazanie "piękna konstrukcji" i idei jaka przyświecała twórcom. A zatem lecimy: 1) Nakajima A6M2-N Type 2 "Rufe", Hasegawa zdjęcie "zrobione" na filmie Agfy (dla "młodych" wyjaśniam że w dobie "normalnych" aparatów zakładało się klisze różnych producentów które dawały różne odcienie barw i miały różne ISO filmu ) 2) Kawanishi N1K1 "Kyofu" (prototyp) i kolejna Agfa 3) Kawanishi N1K1 "Kyofu" (typ tzw. "wczesny") i znowu Agfa 4) Kawanishi N1K1 "Kyofu" (typ tzw "późny) kolejna Agfa 5) Aichi E16A1 "Zuiun" I oczywiście znowu Agfa A teraz trochę "japońskich " pocztówek z epoki I na koniec tradycyjnie już "familijnie" (fotki takie sobie bo namiocik trochę przymały ) I to na razie tyle P.s Jakby ktoś pytał to do obejrzenia na żywo w W-wie (jak chłopaki na Babarybie ( ) dadzą "kolekcje" i w Łasku (jak pojadę). Oczywiście w towarzystwie kolekcji Jak-ów Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 fajna kolekcja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Ładna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Banzaiiiii!!! Jak dla mnie „Rufe” rozbija bank! Efektowna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Banzaiiiii!!! Jak dla mnie „Rufe” rozbija bank! Efektowna kolekcja. mi też najbardziej podoba się Rufe. Piękna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Zacna kolekcja, podoba się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Kozak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 w grupie wyglądają bardzo interesująco. Gratuluję i.... do klejenia kolejnych "pływakowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Ładna kolekcja japońszczyzny. Takie eleganckie, modelarskie sushi podane na tacy Co do planowanego Seirana, to raczej bomba 800 kg niż torpeda Typ 91, ale to już Twój wybór Gratuluję wykonania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2018 Autor Share Napisano 4 Maja 2018 No dobra Kto zajrzał ten zajrzał a kto miał coś napisać to napisał Dziękuję wszystkim, którzy znaleźli odrobinę sił i pokonali niechęć zaglądania po raz kolejny do moich "japończyków" za to że zajrzeli i jakieś słowo pisane zostawili (albo i nie) Miło mi że "takie eleganckie, modelarskie shusi" zebrało pozytywne komentarze. Tradycyjnie już ustosunkuję się do "tez" zawartych w wypowiedziach: Banzaiiiii!!! Jak dla mnie „Rufe” rozbija bank! Efektowna kolekcja. Kozak Zacna kolekcja, podoba się! fajna kolekcja ! mi też najbardziej podoba się Rufe. Nic dodać, nic ująć do klejenia kolejnych "pływakowców" Z tym to raczej słabo. Co prawda jeszcze jedna sztuka pałęta się po szafie ale raczej nie szybko trafi "do dokończenia" (tak, tak, leży rozgrzebana i odrobinę przetrasowana i przenitowana ale utknęła i tyle ) Oczywiście jest szansa na Seirana ale tak jak pisałem na wstępie też nie prędko trafi do "reanimacji" Co do planowanego Seirana, to raczej bomba 800 kg niż torpeda Typ 91 Wedle "kwitów" mógł przenosić więc uważam że była by to miła odmiana od standardowych "bombowców" Dziękuję wszystkim i ...................... "Galeria japońska cz. II" być może jeszcze w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi