Piotr Dmitruk Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2018 IBG Oczywiście metalowa lufa FK-A jest w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 18 Czerwca 2018 Lufka w modelu oczywiście made in Master więc jakość wiadomo Oglądam bo ja raczej nastawiam się na wersję z km a nie działko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Czerwca 2018 Share Napisano 19 Czerwca 2018 Podglądam z uwagą będzie mi łatwiej wprowadzić poprawki w swoim TKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2018 Poskładałem trochę wnętrze do przymiarki i już mi się podoba: Oparcie kierowcy wymieniłem na z blaszki. Oryginalne też jest ładne. Zbiornik paliwa okleiłem paskiem polistyreny 0,25 mm aby zamocować oparcie strzelca. Osłona silnika była projektowana trochę "na oko" do modelu Mirage i całkiem ładnie pasuje. Poprawa górnej płyty pancernej poszła szybko. Podział chłodnicy na dwa elementy spowodował, że zabrakło w niej wlewu. Na tym zdjęciu widać jak ważna wzrokowo jest osłona termiczna silnika. W zasadzie spojrzenie do środka i widać tylko osłonę. Skoro model ma dodane blaszki to brak tego elementu uważam za spory błąd. Zapewne pojawi się w zestawie uzupełniającym, jednak uważam, że powinna być w zestawie. Miałem problem z ustawieniem części L5. Nie jest symetryczna a instrukcja nie wskazuje jak ją ustawić przy wklejaniu. Wkleiłem na wyczucie i mam nadzieje, że nie będzie z tym kłopotu. Na koniec chciałbym pokazać moje narzędzie do sklejania pojedynczych ogniw i kawałów. Ta płytka jest dedykowana do C2P ale wymienię tylne koło i będzie jak znalazł do całej rodziny tankietek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Świetnie to wygląda, czekam na kolejne etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Jareczku - weź i zmierz ile ma lufa w 35 od końca tłumika do jarzma - obadamy czy jest OK Pozdro - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Już się robi. Suwmiarka pokazuje 32,8 mm. Czekam na werdykt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Hmmm, niby niewiele w tej skali - Jacek Bigmodel zrobił foto z miarką od jarzma do końca lejka i wychodzi że w 35 powinno być 27,485714285717 mm. Ostatnie 10 cyfr można se odpuścić Qrde na swoich obu musiałem lufki skrócić o jakieś 7 mm przy jarzmach - po otrzymaniu fotek - obcinanie na gotowych modelach z podwoziem i gęsiami wrrrr. Jakoś się udało.... Aha - ory ma 96,2 cm długości Pozdro - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Jest potencjał w tej lufie! W końcu jak mawia klasyk "łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Dzięki Andrzeju za czujność. Nie wiem czy nie łatwiej będzie zamiast mocować ją w imadle i skracać o 6 mm, to przewiercić jarzmo na wylot w wpuścić lufę do środka, w tym do komory zamkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 I to jest jakby słuszna, ta koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 I szybka koncepcja. Jarzmo rozwierciłem wiertłem 1,5 mm. W korpusie działka wywierciłem otwór wiertłem 1 mm głębiej i na początku lekko 1,5 mm. lufa ładnie się spasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Właśnie miałem pisać, że bez problemu wchodzi. Oglądam w ciszy dalej. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 To zgrubienie przed lejkiem jest do bani, Ja bym stoczył toto w cholerę, gdzie czerwona kreska jest rowek dookoła. No z drugiej strony to malizna i ciężko zrobić precyzyjnie tak jak na rysunku .. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Na zdjęciu prototyp zakończenia wygląda tak, czyli jak w modelu: A seryjne zakończenie jak Twoje. Zanim dojdę do waloryzacji działka to ciekaw ciekaw koncepcji kolegów jak się z niego strzelało. Mnie coś nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 W TKS z nkm 20 mm wygląda tak Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Czy wiertarka i iglak pozwolą na taką zmianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Przeróba z czegoś takiego czy cuś .......... https://www.mojehobby.pl/products/Lufa-niemieckiego-dzialka-20mm-L-65-Flak-38-1-szt..html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Jest pewność, że lufa u Jacka Kopczyńskiego to rzeczywiste polskie działko, a nie lufa od flaka? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Super warsztat . Chyba łatwiej zrobić nkm z igły plus wystrugać z blaszek niż modyfikować lufkę zestawową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 Jest pewność, że lufa u Jacka Kopczyńskiego to rzeczywiste polskie działko, a nie lufa od flaka? Pozdrawiam Krzysiek Tak, jest pewne, że to oryginalna lufa od nkm 20 mm, Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2018 Przy poprawianiu lufy mamy jeszcze inną opcję. Stary zestaw blaszki Abera (abe35016) do TKS-a (jeśli ktoś posiada). Część 59 będzie chyba ładnie pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 Zdjęcia hamulca wylotowego z bliska. Myślę że opcja z blaszką Abera będzie tu najlepszym rozwiązaniem Jarku, pytanie, co zamierzasz zrobić z samym korpusem nkm-u ?. Podczas mojej ostatniej wizyty u p. Jacka, między innymi był poruszany temat nkm-u. Wychodzi na to, ze tych dwóch rączek dla strzelca nie było w oryginale. Tu rodzi się pytanie, w jaki sposób strzelec trzymał nkm i jak celował, czyli w jaki sposób była zamocowana luneta celownicza. Zastanawiam się również, jak dokładnie wyglądały same magazynki, 5 i 10 nabojowe do nkm-u. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi