Skocz do zawartości

TKS z nkm wz. 38 FK-A 20 mm / IBG 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Lufka w modelu oczywiście made in Master więc jakość wiadomo

Oglądam bo ja raczej nastawiam się na wersję z km a nie działko ...

Napisano

Poskładałem trochę wnętrze do przymiarki i już mi się podoba:

8XCR4LN.jpg

Oparcie kierowcy wymieniłem na z blaszki. Oryginalne też jest ładne.

Zbiornik paliwa okleiłem paskiem polistyreny 0,25 mm aby zamocować oparcie strzelca.

Osłona silnika była projektowana trochę "na oko" do modelu Mirage i całkiem ładnie pasuje.

Poprawa górnej płyty pancernej poszła szybko.

Podział chłodnicy na dwa elementy spowodował, że zabrakło w niej wlewu.

0WMBm3t.jpg

Na tym zdjęciu widać jak ważna wzrokowo jest osłona termiczna silnika. W zasadzie spojrzenie do środka i widać tylko osłonę.

Skoro model ma dodane blaszki to brak tego elementu uważam za spory błąd. Zapewne pojawi się w zestawie uzupełniającym, jednak uważam, że powinna być w zestawie.

vN51mMI.jpg

Miałem problem z ustawieniem części L5. Nie jest symetryczna a instrukcja nie wskazuje jak ją ustawić przy wklejaniu. Wkleiłem na wyczucie i mam nadzieje, że nie będzie z tym kłopotu.

3mp2An4.jpg

Na koniec chciałbym pokazać moje narzędzie do sklejania pojedynczych ogniw i kawałów. Ta płytka jest dedykowana do C2P ale wymienię tylne koło i będzie jak znalazł do całej rodziny tankietek.

Napisano

Jareczku - weź i zmierz ile ma lufa w 35 od końca tłumika do jarzma - obadamy czy jest OK

Pozdro - Andrzej

Napisano

Hmmm, niby niewiele w tej skali - Jacek Bigmodel zrobił foto z miarką od jarzma do końca lejka i wychodzi że w 35 powinno być 27,485714285717 mm. Ostatnie 10 cyfr można se odpuścić

Qrde na swoich obu musiałem lufki skrócić o jakieś 7 mm przy jarzmach - po otrzymaniu fotek - obcinanie na gotowych modelach z podwoziem i gęsiami wrrrr. Jakoś się udało....

Aha - ory ma 96,2 cm długości

Pozdro - Andrzej

Napisano

Dzięki Andrzeju za czujność.

Nie wiem czy nie łatwiej będzie zamiast mocować ją w imadle i skracać o 6 mm, to przewiercić jarzmo na wylot w wpuścić lufę do środka, w tym do komory zamkowej.

Napisano

I szybka koncepcja.

Jarzmo rozwierciłem wiertłem 1,5 mm. W korpusie działka wywierciłem otwór wiertłem 1 mm głębiej i na początku lekko 1,5 mm. lufa ładnie się spasowała.

hdN8R23.jpg

Napisano

To zgrubienie przed lejkiem jest do bani, Ja bym stoczył toto w cholerę, gdzie czerwona kreska jest rowek dookoła. No z drugiej strony to malizna i ciężko zrobić precyzyjnie tak jak na rysunku ..

Andrzej

TS3vgnX.jpg

Napisano

Na zdjęciu prototyp zakończenia wygląda tak, czyli jak w modelu:

YbCaQbn.jpg

A seryjne zakończenie jak Twoje.

Zanim dojdę do waloryzacji działka to ciekaw ciekaw koncepcji kolegów jak się z niego strzelało. Mnie coś nie pasuje.

Napisano

Jest pewność, że lufa u Jacka Kopczyńskiego to rzeczywiste polskie działko, a nie lufa od flaka?

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano
Jest pewność, że lufa u Jacka Kopczyńskiego to rzeczywiste polskie działko, a nie lufa od flaka?

Pozdrawiam

Krzysiek

Tak, jest pewne, że to oryginalna lufa od nkm 20 mm,

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Przy poprawianiu lufy mamy jeszcze inną opcję.

Stary zestaw blaszki Abera (abe35016) do TKS-a (jeśli ktoś posiada).

RAtqjCO.jpg

Część 59 będzie chyba ładnie pasowała.

Napisano

Zdjęcia hamulca wylotowego z bliska.

7222%2Ba.jpg

Myślę że opcja z blaszką Abera będzie tu najlepszym rozwiązaniem

Jarku, pytanie, co zamierzasz zrobić z samym korpusem nkm-u ?.

Podczas mojej ostatniej wizyty u p. Jacka, między innymi był poruszany temat nkm-u. Wychodzi na to, ze tych dwóch rączek dla strzelca nie było w oryginale.

7209%2Ba.jpg

Tu rodzi się pytanie, w jaki sposób strzelec trzymał nkm i jak celował, czyli w jaki sposób była zamocowana luneta celownicza.

Zastanawiam się również, jak dokładnie wyglądały same magazynki, 5 i 10 nabojowe do nkm-u.

Pozdrawiam

Jacek