bazylms Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Dzięki. Już wygląda ładnie, a co dopiero jak skończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Śmiało, trza kleić i nitować! To mój czwarty przenitowany i podoba mi się najbardziej. Z modelu na model wychodzi lepiej, po prostu nie można się zrażać. Będę teraz kończył Revellowskiego Fw190, pierwszy model jaki przenitowałem (odłożyłem do szafki bo musiałem przemyśleć kilka rzeczy z nim związanych) i powiem szczerze, że przepaść miedzy nim a Beufem jest przeogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 W sensie producenta? Który "lepsiejszy" ;-) (jeszcze nic nie robiłem ani od Revella ani od Airfixa...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 W sensie producenta? Który "lepsiejszy" ;-) (jeszcze nic nie robiłem ani od Revella ani od Airfixa...) Nieee... o jakość wykonania nitowania. PS. Mam słabość do Fw190 Revella więc o nich złego słowa powiedzieć nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 I nr kodowe maszyny. Malowane od szablonów, wycinane na ploterze. Folia Oramask 810. Czarne litery około 14, białe 6mm wysokości "O" na nosie naniosłem na razie tylko od spodu i po prawej stronie. Na zdjęciach po lewej go nie widać... tak już raczej zostawię. Ew. jakieś sugestie dlaczego na zdjęciu nie widać tego "O" po lewejstronie nosa? Z prawej jest (od spodu jakby jeszcze jedno było?!) z lewej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Na tym zdjęciu nie widać też dolnego, więc wnioski wyciągałbym ostrożnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Na tym zdjęciu nie widać też dolnego, więc wnioski wyciągałbym ostrożnie Kurczę po uszkodzeniach obstawiam że to te same maszyny, tylko te "O" nie dają mi spokoju. Może to były takie "magnesy na lodówkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Może trzeba by je wyciąć z folii samoprzylepnej A tak serio, to raczej chodzi o to, że tak działają filtry fotograficzne zakładane na obiektywy. Różnica w zróżnicowaniu nasycenia na tych dwóch zdjęciach, może wskazywać na użycie dość silnego filtra na tym drugim. W efekcie takiego białe napisy mogą "zniknąć", albo nawet zrobić się... ciemniejsze od tła i interpretowane jako czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Bardzo ładne te maski, jakim konkretnie ploterem były wycinane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Może trzeba by je wyciąć z folii samoprzylepnej A tak serio, to raczej chodzi o to, że tak działają filtry fotograficzne zakładane na obiektywy. Różnica w zróżnicowaniu nasycenia na tych dwóch zdjęciach, może wskazywać na użycie dość silnego filtra na tym drugim. W efekcie takiego białe napisy mogą "zniknąć", albo nawet zrobić się... ciemniejsze od tła i interpretowane jako czarne Przekonałeś mnie. Pojawiło się brakujące na nosie "O". W sumie na innym forum pisali iż możliwe, że osłona na nosie została wymieniona. Na tej bez "O" widać, że została też wymontowana kamera co zwiększa prawdopodobieństwo tej tezy. Bardzo ładne te maski, jakim konkretnie ploterem były wycinane? Ziomuś odpisał, że to Silhouette Cameo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 22 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Zrobiłem jeszcze z masek oznaczenia na skrzydłach. Raz, że kalek nie miałem, dwa bardzo mi się praca na szablonach spodobała Teraz połysk i kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Jutro daje mojego starego " Bea " z Airfix'a wnukowi do zabawy - odstaje od poziomu . A tak poważnie , jakie kolory zastosowales na " rondlach " ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 To żeby już nie przedłużać - gratuluję fotki admina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Świetnie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Jutro daje mojego starego " Bea " z Airfix'a wnukowi do zabawy - odstaje od poziomu .A tak poważnie , jakie kolory zastosowales na " rondlach " ? Pozdrawiam Hello Daleki jestem od mieszania magicznych prawidłowych mikstur kolorów jak co poniektórzy i poszedłem na skróty. Vallejo 71.091 signal blue, 70.982 cavalry brown a biały to biały. Odcienie zgrywają się w miarę z rondlami kalek na ogonie, tak że mi to wystarcza w zupełności. To żeby już nie przedłużać - gratuluję fotki admina Żeś się zapędził chyba trochę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 To teraz jeszcze napisz jak się to robi. Nie żeby to była jakaś kosmiczna filozofia, ale po co wyważać otwarte drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2018 To teraz jeszcze napisz jak się to robi. Nie żeby to była jakaś kosmiczna filozofia, ale po co wyważać otwarte drzwi. Ale co konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 No mam na myśli jaka kolejność malowania i maskowania. Bo pewno jakieś okręgi musiałeś wycinać. No chyba że to gotowe maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2018 No mam na myśli jaka kolejność malowania i maskowania. Bo pewno jakieś okręgi musiałeś wycinać. No chyba że to gotowe maski. Znajomy ma ploter i mi wyciął. Folia Oramask 810. Malowane było w kolejności 1. maskowane skrzydło pod niebieskie koło 2. nakładana niebieska farba, później maska obręcz maskująca niebieski 3. łączenie masek dodatkowo zabezpieczone maskolem 4. następnie białe koło, po czym obręcz maskująca biały 5. łączenie masek znowu dodatkowo zabezpieczone maskolem 6. i na samym końcu malowane czerwone kółko. Jak by ktoś był zainteresowany to drążyłem temat masek na pwmie kiedyś. Co do ich wycinania to widziałem kiedyś cyrkiel-skalpel bodajże olfy, trzeba by tylko sprawdzić do jakiej minimalnej średnicy kółka wycina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 10mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Sierpnia 2018 Super Moderator Share Napisano 23 Sierpnia 2018 ad cyrkla i gubi wymiar ... ;) szału nie ma z cyrklem Olfy, używam i jest taki sobie... plastik niestety "pływa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Przyklejasz folię/taśmę delikatnie na jakiegoś hipsa albo nawet matę do cięcia i wykręcasz elegancko. Tylko te 10mm to kawał koła. Tak z czapy, najmniejsze kółko ze zwykłej taśmy maskującej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Nie pierwszy raz wstawiam tę fotkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 No, i mamy ręczny ploter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi